Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar yılın son ayında kritik eşikte

07 Aralık 2020, 12:32 - -

Yılın son ayındayız. Türkiye yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdü. Ancak yıllık enflasyon yüzde 14,03 oldu. Enflasyonda en son Ekim 2018’de yüzde 25,24 seviyelerine doğru yükseliş yaşanmıştı.

Türkiye'nin yıllık enflasyonunun Kasım ayında beklenenden fazla yükselip Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından gözler TCMB’ye döndü. 24 Aralık faiz kararı kur hareketlerinde belirleyici olacak.

Kasım ayının ilk haftasında ekonomi yönetiminde yaşanan değişim iyimserlik yarattıysa da, azalan döviz rezervleri ve korona virüs salgınında vaka sayılarında yaşanan artış gerilim yaratıyor.

Öte yandan cuma günü Moody’s Türkiye’nin kredi not değerlendirmesinde güncelleme yapmadı. Türkiye'nin mevcut notu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altında ve görünümü negatif. Böyle bir ortamda yabancı girişini sağlayacak adımların atılması önemli. Fakat önümüzde Türkiye’ye yönelik yaptırımlar gündemde olmaya devam edecek. Bu nedenle yatırımcılar güvenli limanlarda olmak isteyecektir.

BIST 100 Endeksi yükseliş trendini koruyor

BIST 100 Endeksi 1.330 seviyesinde bulunuyor. Endeks kısa ve orta vadeli ortalamalarının üzerinde. Bu da yükseliş yönündeki hareketin korunduğunu gösteriyor. Hacimde son bir haftada gözlenen azalma borsanın bir süre bu seviyelerde yatay hareket edebileceğine işaret ediyor. Kasım ayını yükselerek tamalayan BIST 100 Endeksi aralık ayını bir bant içerisinde dalgalanarak tamamlayabilir.

Dolar kuru ortalamaların altında

Dolar kuru 8,20 ve 50 günlük ortalamaların altında hareket ediyor. 7,50’den yukarı doğru çizilen trend desteğinin üzerinde hareket ediyor. 7,76 aşağı kırılmadıkça yükseliş yönündeki eğilim devam edecektir.

Tarihi zirveye doğru yaşanabilecek atakların gücü orta vadede seyri de belirleyecek.

Güçlü 15 hissede bir ayda bir yıllık getiri

Borsa 30 içerisinde yer alan 15 hisse senedinde bir ay içerisinde bir yıllık getiriler oluştu. Bu hisseler içerisinde Gübre Fabrikaları ilk sırada yer alırken onu Kardemir D izledi.

Pegasus ve Tav Havalimanları yüzde 41 ve yüzde 37’lik getirileri ile dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor.

Bir ay içerisinde enflasyonun ve yıllık faizin üzerinde kazandıran hisseler uzun vadede prim potansiyellerini koruyor.

Borsada defter değerinin altında işlem gören 34 şirket

Borsada defter değerinin altındaki hisseler izlenebilir. 34 hisse senedi defter değerinin altında işlem görüyor. Bu hisselerin başında Halkbank, Türk Hava Yolları ve Vakıfbank geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)