İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasalar tekliyor daha fazla alıcı çekemiyor

21 Mart 2017, 10:57 - -

Trump başkan seçildikten sonra piyasalar coştu her gün tarihi rekorlar kırıldı. SP500 endeksi neredeyse son 150 gündür düştüğü günlerdeki kayıpları %1’i aşmadı.

Amerika’nın 4 büyük bankasının toplam değeri 1 trilyon doları aştı:

Bank of America son 1 yılda %80 kazandırdı!

Bankalar son bir aydır yataya bağladı, biraz da düşme eğilimi gösteriyor.

Bizde de ralli oldu ama GARAN ve AKBNK grafiğe ilave edince devin yanındaki cüce gibiyiz:

Bankalar piyasayı sonsuza kadar yukarı taşıyamazlar. Eninde sonunda reel ekonomi borsanın üzerinde ağırlığını hissettirir. Eğer reel ekonomi büyümeye devam ediyorsa o zaman borsalar da büyümeye devam ederler.

En klasik göstergelerden biri DJI Transport endeksidir. (Taşımacılık endeksi). Taşımacılık endeksi 1999 ve 2008 yıllarındakine benzer bir hareket yaptı ve tepede asılı duruyor:

Taşımacılık endeksi eğer buradan yukarı kırmayı başarırsa o zaman coşkunun artarak devam etmesini belemeliyiz. Önceki yıllardaki hareket tekrar ederse o zaman vay halimize.

Borsaları Trump ve büyüme politikaları roketliyor biliyoruz. Trump ne kadar kalıcı / gidici mi tartışmaları giderek artmaya başladı. Son olarak başkan hakkında soruşturma açıldı. Rusya olan ilişkileri seçimi Rusya’nın kazandırdığı gibi iddialara ile üzerine gidiyorlar. Büyük medyanın tamamı Trump karşıtı. Trump’da boş durmuyor tabii ki, rakiplerine bolca malzeme veriyor. Trump ile gelen Trump’ın pozisyonu riskte ise geri döner mi bilemeyiz ama piyasalar bir doyum noktasına ulaşmış görünüyor.

Risklerin arttığını ABD’de faizlerin artmış olmasına rağmen doların YEN, Altın ve EURO karşısında değer yitirmesinden gözlemleyebiliriz:

Dolar endeksi 2011 yılından bu yana %40 değerlendi. Son dönemde ise faizler artıyor yükselecek derken ciddi bir geri dönüş sinyali veriyor:

Dolar endeksi, taşımacılık endeksi negatif sinyaller üretiyor, bununla birlikte düşüş yönünde pozisyonlar özellikle opsiyonlarda call opsiyonlarından ciddi fazla:

Borsalarda düşecek beklentisi bitmeden ciddi bir düşüş / düzeltme ihtimali de azalıyor. Her durumda volatilite aşırı düştü. Bu seviyelerden büyük hareketler beklemek gerekir. Fiyatlar, opsiyonlar, pozisyonlar petroldeki 55 civarında başlayan hareketin tam öncesini çağrıştırıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan21 Mart 2017 22:50

    alogoritmik işlemlerle endex bir bakın, 10 sn de bir dikey yukarı ,ardından 30 sn donra dikey aşağı. varmı böyle sövüşleme başka ülkelerde.

  • kenan21 Mart 2017 22:47

    Marmaris büfeyi bile, borsaya bir zamanlar kota etmiştiniz yaaa borsa dolandırıcıların yeri haline gelmiş daha doğrusu sistem buna müsaitlik veriyor

  • Yenal21 Mart 2017 19:42

    Halka arz seferberliği diye halkı söğüşkeme seferberliğine dönüştü. Işıklar grubu krsusan kervansaray clkho Artog gnpwr Gediz mmcas Artı ve daha onlarcası ortada

  • Broker 21 Mart 2017 19:40

    Borsa tamamen tezalethabeye dönüşmüş durumda. Piyasaları sömürme. şirket içini boşaltmalar. Kervansaray dakş son marifette harika.. Yola devam.

  • SToP21 Mart 2017 15:49

    Önce halka arz seferberliğiyle büyük soygun;Piyasadan kaç milyar dolar o patronların cebine fonlandı?o halka arz çeteleri,alelacele kurulan şirketler,işbirlikçiler? bu darbeden sonra halka açılma biraz zorlaştırılınca bu sefer yeni yöntenm buldular;Şirket birleştirme,sermaye şişirme fiyata bakmadan satma....ikinci darbeyide böyle yedi ve halen yiyor...Bu piyasadan çıkan paranın telafisi çok zordur,gidenin yerine hemen yenisi gelmez.

  • mehmet21 Mart 2017 14:12

    Kör havuz, gizli emirler, kapalı takas. Emir düzeltme, veri izleme, takas, endeksi gormek bile ücretli. Niye gelsın ki.

  • Mert 21 Mart 2017 13:45

    Son on beş yıl rekor sayıda şirkette piyasayı söğüşkeme operasyonu yapıldı. Yağanların hepsinindir yanına kar kaldı. Çünkü yapanlar cici insanlar idi. Böyle borsa ike yola devam

  • Eren 21 Mart 2017 13:43

    Niye mi? Herkes şunu çok iyi biliyormuş halka açılan şirketlerin çoğu niteliksiz ve piyasayı sömürmek için borsaya sokulmuş.

  • torku21 Mart 2017 12:41

    borsada temettü veren şirket az. alıcı o yüzden gelmiyor

  • ŞAHİN21 Mart 2017 12:31

    anlamıyormusunuz.ülkede ki sektör bazlı yatırımlar birçok sektörü manipülastona dayalı speküle etmiş.aynı gelir dahılımı yada borsa baz alındığında gelir dağılımı veya paranın tabana yayılmaması gibi.oki bu yatırımlar dış sermaye ye dayalı olduğunda iç piyasadan direk dış piyasaya akıyor

  • Trader - Man21 Mart 2017 12:10

    Bizim piyasaya şuan yabancı ilgi göstermiyor. 3-5 uyanık satış yönünde bekleyen küçük yatırımcıyı söğüşlüyor o kadar yani !!!

  • Trader - Man21 Mart 2017 12:10

    Bizim piyasaya şuan yabancı ilgi göstermiyor. 3-5 uyanık satış yönünde bekleyen küçük yatırımcıyı söğüşlüyor o kadar yani !!!

  • gömlekçi21 Mart 2017 11:27

    kör havuz kalkmadan alıcı gelmez