Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar normalleşme sürecini satın alıyor

26 Kasım 2020, 12:15 - -

Piyasaların gündeminde normalleşme beklentileri var. Türkiye’de vaka sayıları artmasına rağmen gözler aşının dağıtımında ve küresel piyasalarda hayatın yeniden canlanma ihtimali alınıyor. Ekonomik aktivitenin tam kapasite ile devreye girme beklentileri küresel çapta fiyatlanıyor. Peki, normalleşme neleri getirecek?

1. Normalleşme fiyatlardaki aşırılıkları ve köpükleri alacak.

2. Normale yaklaşıldığı ölçüde getiriler, beklentilere paralel bir seyir izleyecek.

3. Normalleşme ile birlikte yatırım iklimi canlanacak.

Fiyatların normalleşmesi

Dolar kurunun fiyat seyrinde normalleşme süreci nasıl yaşanacak?

Dolar/TL kuru 7,9-8 seviyelerinde. Kur 7,50 seviyelerini test ettikten sonra yeniden yönünü yukarı çevirdi. Güçlü direnç 8,17-8,20 seviyelerinde. Normalleşme sürecine girildikçe kur 7,50 bandına ve hatta altına inecektir. Ancak bunun için zamana ihtiyaç var. Zira döviz talebi fazla ancak döviz kaynaklarında sıkıntılar devam ediyor. Pandemi süreci nedeni ile turizm, ihracat, döviz girişlerinde sıkıntılar var. Türkiye’den hisse ve tahvil satarak çıkan yabancıların dönüşü ise ekonomide atılan adımlarla gerçekleşecek. Bunun ilk aşaması yapıldı şimdi gelişmeler izleniyor. Normalleşmeye doğru, enflasyonu aşağı çekebilecek her adım piyasalarda olumlu fiyatlanacaktır. Kurun zirve seviyelerini daha yukarı taşıması söz konusu olabilir mi diye baktığımızda, döviz talebinin karşılanamaması halinde gerçekleşebilir. Ancak böyle bir ihtimalde para politikası araçlarının daha etkin kullanımı gündeme gelebilir. Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte bunun zayıfladığını görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda yurtiçi sıcak para girişi izlenecek para girişindeki olumu bir seyir kurun da yön tayini açısından belirleyici olacak.

Kredi risk priminde normalleşme nasıl gerçekleşecek?

Kredi risk primi 381 seviyesinde bulunuyor. Bu oranın 150-200 bandında inmesi normalleşmeye işaret edecektir. Yani borçlanma maliyetlerinin biraz daha aşağı çekilmesini sağlayacaktır.

Risk primi atılmaya başlayan olumlu ekonomik adımlarla daha fazla gerileyebilir.

 

Kurda 7,50-8 bandındaki hareketin 3 nedeni

1- Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki yabancı para mevduatı 225 milyar dolar. Yerlilerin döviz pozisyonu çok yüksek ve döviz talepleri devam ediyor.

2- Reel sektörün döviz açığı var ve döviz talebi var.

3- TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri son 10 yılın dip seviyesinde. 82,4 milyar dolara gerilemiş durumda. Döviz rezervlerinin yerine konulması için döviz talebi var.

Döviz ile ilgili bu kadar yüksek talep varken kurlar atılan olumlu adımlara rağmen gerileyemiyor. Öncelikle bu ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Bunun da yolu döviz girişinde yatıyor. Döviz girişini artıracak adımlar izlenecek.

Bankaların prim potansiyeli var

Banka hisseleri Kasım ayında hareketlenerek güçlü direnç seviyelerine geldi. Bu seviyelerde kar satışları görülebilir ancak hala çok ucuz oldukları gözleniyor.

Banka sektör endeksi dolar bazında 2020 zirvesinden yaşadığı düşüşün sadece yüzde 38,20’lik geri çekilme seviyesinde bulunuyor.

Hisse önerilerinde dikkat çekenler:

HSBC’nin hisse tavsiyelerinde öne çıkanlar

- THY için hedef fiyatını 10,00 TL'den 12,80 TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'tut' olarak korudu.

- TAV Havalimanları için hedef fiyatını 15,70 TL'den 22,00 TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'tut' olarak korudu.

- Pegasus için hedef fiyatını 49,00 TL'den 76,50 TL'ye, tavsiyesini 'tut'tan 'al'a yükseltti.

JP Morgan banka hisse tavsiyelerinde öne çıkanlar

- AKBNK için hedef fiyatı 8,40TL'den 10,50TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'ağırlığını artır' olarak belirledi.

- GARAN için hedef fiyatı 11,80TL'den 15,20TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'ağırlığını artır' olarak belirledi.

- HALKB için hedef fiyatı 6,70TL'den 11,90TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'nötr' olarak belirledi.

- ISCTR için hedef fiyatı 10,50TL'den 14,20TL'ye yükseltti, tavsiyesini 'ağırlığını artır' olarak belirledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can can 27 Kasım 2020 08:58

    Matematikte 2×2=4 eder kesindir. Borsa da hicbirseye takılı kalmamak lazım. Aynı anda usd de yükselir hissede Kar eden hisse düşer, zarar eden hisse çıkar. Daha neler neler.süreç tamamen psikolojik algilara kalmış ,inanan hissesine almaya devam ediyor. Para akar yolunu bulur Borsa olur altın olur mevduat olur. Bırakin borsayi altını usd yj v.s. Kimler bitcoin v.s korkmadan alabiliyor Bizde birazcık usd çıktı Banka alınmaz, petrol yükseldi havayolları alınmaz diye kafa patlatiyoruz. BIST e yeni girenler Baligi cok sevenler derler ya denizden babam çıksa yerim misali herseyi aldılar. Ve kazandılar da biz beklerken. Ytd

  • Ali 26 Kasım 2020 18:45

    Yakında... Abant... Gölcük... Yedigöller... Gibi turistik yerler satılırsa şaşmayın... Millet artık para ile savaşmadan her yeri alıyor

  • Burak26 Kasım 2020 18:31

    Dolar 8 lira olmuş faiz artmışken bankaların beklentisi artmış vay be. Dolar 6.85 ve faiz yüzde 8 de dolaşırken bankacılık batmıştı, ne kötü haberler yapılıyordu. Krediler batıktı ne oldu ağalar.

  • Haluk26 Kasım 2020 18:27

    Bir ay önce bankalar hedef listesine giremiyordu. Öldürüp topladılar.

  • fafa26 Kasım 2020 17:10

    BİST'in yüzde 10 Katar'a satılmış,satılacak bir şey kalmayınca sra BİST'e ,geldi artık onar onar gider.En iyi hisse BİST.

  • Ckync26 Kasım 2020 21:50

    Almiyon alana razı olmuyon