Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar hemen sakinleşmeyecek

22 Haziran 2018, 01:19 - -

Risklerin arttığı bir ortamda Türkiye seçim sürecini yaşıyor. 24 Haziran seçimlerinin tamamlanması sonrasında gözler yeni siyasi tabloda ve FED’de olacak. Türkiye’de piyasalardaki dalgalanma devam edecek.

Küresel büyük para dalgası gelişmekte olan ülkeleri her geçen gün daha zor bir duruma sokuyor. Piyasaları yukarı doğru taşıyan bol para ve büyüme rüzgarı yerini kaygılı bir sürece bıraktı. FED’in şahin yaklaşımı sonrasında gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının artması bekleniyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin kendine özgü sorunlarının da gündemde olması fiyatlamaların negatif ve yüksek seyretmesine neden oluyor. Hisse senetleri piyasası en kötü dönemlerinden birini yaşarken, dolar/TL kuru zirvede yatay harekete döndü. Dolar/TL kuru artışına yönelik beklentiler kırılamıyor. Bu da kurda geri çekilmenin önüne geçiyor. Yabancılar tahvil piyasasından çıkmaya devam ediyor. Hisse senetlerindeki alımları ise sınırlı. Yabancılar sadece Türkiye’de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerde de satış yapıyor. Borsadaki yabancı payı yüzde 63,81 seviyesinde bulunuyor. Yabancı payı yüzde 60 seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor.

Seçim sonrasında kaygılar yüksek
Seçim sonrası için kaygıların yüksek olduğunu görüyoruz. 25 Haziran’da piyasalar yeni fiyatlamaları yapmaya başlayacak. Belirsizliklerden biri daha azaldığı için bu olumlu yansıyacak olsa da borsada güçlü bir hareketten bahsetmek zor. Küresel satış dalgası endeks üzerinde etkisini hissettirecektir. BIST 100 Endeksi dolar bazında 2013 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelerde.

HACMİ YÜKSEK 25 HİSSE
Borsada seçim sonrasına ilişkin kaygılar yüksek olmasına rağmen, hisselerdeki aşırı gerileme nedeni ile yeni pozisyonlar açılıyor. Böyle dönemlerde likit hisselerde olmak önemli. Borsada işlem hacmi yüksek değerleme oranları düşük hisseleri listelediğimizde 25 hisse göze çarpıyor. İşte borsada en yüksek günlük işlem hacmine sahip şirketlerin değerleme oranları.

Borçlanma aracı fonlarında neyi tercih etmeli?
Borçlanma araçları fonları içerisinde yılbaşından bu yana en fazla getiriyi yüzde 18,65 ile yabancı borçlanma araçları fonları oldu. Dış borçlanma (Eurobond) araçları fonları ise yılbaşından bu yana sağladığı yüzde 10,02 getiri ile ikinci sırada yer aldı. Bu iki fon aynı zamanda son 5 yılda sırasıyla yüzde 194,06 ve yüzde 146,83’lük getiri sağlayarak yine ilk iki sırada yer aldı.

Özel sektör borçlanma araçları fonları, diğer borçlanma araçları fonları, kısa vadeli borçlanma araçları fonları ve orta vadeli borçlanma araçları fonları yılbaşından bu yana pozitif getiri sağlayan diğer borçlanma araçları fonları oldu. Kamu borçlanma araçları fonları ile uzun vadeli borçlanma araçları fonları yılbaşından bu yana negatif getiri sağladılar.

Dolar/TL’de 4,70 aşağı kırılmazsa hedef 5,20 seviyesi
Dolar/TL kurunda yükseliş eğilimi devam ediyor. Seçim süreci ve yurtdışı gelişmeler dolar/TL’de 4,70 seviyesi aşağı doğru kırılmadıkça hedefin 5,20 seviyesi olduğu gözleniyor. 4,70 aşağı doğru kırılırsa yeniden 4,50-4,70 bandındaki bir hareketten söz edilebilir.

En büyük risk enflasyon beklentisi
Piyasalardaki en büyük risk yüksek enflasyon beklentisi. Enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir, faizlerde de yükseliş beklentisini canlı tutuyor. Kırılamayan beklentiler yeni yatırımların, önünü kesiyor.

Döviz, enflasyon, faizdeki yukarı beklentiler aşağı doğru kırıldığı anda piyasalardaki sakinleşme sürecinin de önü açılmış olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdullah22 Haziran 2018 22:10

    burada muhalefet dolmuş.... borsa uçacak yavrularım.. RTE lider

  • Mahallenin delisi23 Haziran 2018 00:54

    Senin gibi bilmeden konuşanlar bist 107 binde iken de alın 125 bin olacak deyip milleti gazlıyorlardı ve eminim ki senşn dahi hesabında dolar var ve mevduatta ayrıca elinde de 1 liralık hisse bile yoktur sadece burda siyasi olarak takım tutar gibi siyasi düşünce aşılamak peşindesin unutma bu tarz yalan yönlendirme bile vebaldir ;) sadece vatanınıza sahip çıkın desen bile emin ol her kesimden olumlu tepki alacaksın ama nerdeee o zihniyet...

  • Türkoğlutürk 22 Haziran 2018 21:48

    Bizi kıyaslanan ülkelere bakarmısın.

  • Ky22 Haziran 2018 20:49

    Bizdeki mankurtlar şu yazıyı anlayarak bir okusa da dolardaki artışın GLOBAL olduğunu bunu seçim malzemesi yaparak haksız davrandıklarını bir görebilse.

  • dogrusu22 Haziran 2018 17:46

    bu iktidar devam ederse döviz almalı.

  • Vatandaş22 Haziran 2018 14:03

    İlk onda sayılırız,Dünya bizi herhalde kıskanıyor dur, Türkiye bizden önde ne ara böyle çağ atladı diye.

  • eyup 22 Haziran 2018 09:09

    arantin geri kalmış yada tam sömürge ülkesi değil bir zamanlarda en zengin ülkeydi ama disiplin ve yönetim iyi olmazsa ülkeleri bu hale getirir

  • Recai22 Haziran 2018 08:21

    Enflasyonu yuksek ulkelerin tamami geri kalmis somurge ulkeleri