Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasa pahalıymış

05 Mayıs 2016, 10:58 - -

Piyasaların pahalı olduğunu 25/4/16 tarihinde burada, 2/5/16 tarihinde ise burada iki ayrı yazıda  tartışmıştık.

Yazıların yazıldığı tarih itibarı ile siyasi gelişmeler henüz bilinmiyordu.

Dün akşam birdenbire gelişen olaylar sonucunda USDTRY 2,96 seviyesine kadar yükseldi:

Kesinlikle riskin arttığını gösterir.

Piyasada çoğu zaman konuşulan konulardan biridir: Siyasi gerginlikten dolayı fiyatlar baskı altında ve/veya siyasi gerginlik azaldı fiyatlar yükseldi.

Bu cümleler aslında son 5 yılın özeti: Fiyatlar ve siyasi gelişmeler çoğu zaman içiçe gerçekleşti.

Bununla birlikte hangisi daha önce gelir?

Fiyatlar mı siyaseti gösterir, siyaset mi fyatları belirler?

Yazılarda kullandığımız analiz sonuçlarına göre fiyatlar piyasada çok büyük bir gelişmenin olacağını göstermiştir.

Suya atılan taş misali siyasi gelişmelerin bu yönde ilerleyebileceği tahmin edilmiş, işlem açılmış, bunu gören duyan ikinci, üçüncü, dördüncü… halkalar da sürece katılmışlardır. Bunun sonucunda da henüz hiç bir şey gerçekleşmeden fiyatlar ciddi oranda gerilemiştir. Fiyatlar geriledikten sonra ise siyaset patladı, hepimizin malumu şimdi fiyatların neden düştüğünü açıklayabiliriz. Yaşananlar önce can sonra canan atasözünü hatırlattı.

USDTRY grafiğini yukarıda gösterdik, BİST100 ise 86-87bin seviyelerinden 79bin seviyesine geriledi. MSCI TR ve USDTRY hareketlerine bakarak bugün için %3-4 civarında bir düşüş beklenebilir, bu da endeksi 75-76bin aralığına indirecektir.

Siyaset piyasa ilişkisi bu saatten sonra biraz beklemede, biraz da negatif seyredecektir. Fiyatların Gezi parkı sonrasındaki Temmuz-Eylül aylarına benzer şekilde ilerlemesi olasılığı yükselmiştir.

İktidar partisinin kongre sürecine kadar da bu belirsizlik devam edecektir, kongre sonrası ise esas trendi göreceğimize inanıyorum.

Bugün açılışta portföy yöneticilerinin yerinde olmayı kimse istemez sanırım: Berbat bir açılış beklentisi, ne yapsak alsak mı satsak mı toplantıları… Bitmeyen tartışmalar vs.

Borsa Gundem’i takip eden yatırımcılar bu türbülansta her zaman olduğu gibi hazırlıklıydılar. Piyasa karar işidir ya yükselecek ya düşecektir. Yükseliş ve düşüşü çeşitli faktörlere dayandırıp açıklayabiliriz, ama açıklamalar bize para kazandırmaz sadece ruhumuzu ferahlatır. Önemli olan zamanında ve doğru analiz ile hareket edebilmektir ki bu da Borsa Gündem okuyucularının ayrıcalığıdır.

Son düşüş bize şunu açıkça gösteriyor: Fiyatlar her zaman liderdir. Piyasanın toplu röntgenini çekmek ve sağlığını incelemek tekil olarak hisselere yoğunlaşmaktan çok daha doğrudur.

Piyasa gerçekten pahalıymış, bu hafta anladık. Önümüzdeki dönem taşlar yerine oturmadan aceleyle hareket etmek doğru olmayabilir, volatilitenin daha da yükseleceği bir döneme giriyoruz, fırsatlar artacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • teşekkürler05 Mayıs 2016 14:25

    mayısta sat çık yazınız çok iyiydi. gerçi mayısı beklemeden çık demeliydiniz ama yinede mayısta düşüş olacağını belli ettiniz ve 85,300 yatay giden süreçte nakite geçmemizi sağladınız. teşekkürler. haziran fed kararına kadar nakite devam