Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasa ne bekliyor? Pazartesi borsa nasıl olabilir?

14 Nisan 2017, 11:08 - -

Hafta sonu referandum var. Önemli değişimleri içeren bir paket oylanacak. Daha önceki seçimlerin aksine bu sefer çok fazla anket yayınlanmadı. Anket yayınlayanlar da genelde muğlak ifadeler tercih ettiler. Bu çerçeveden bakınca referandum sonuçlarının sürpriz oluşturma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz. Anket yok, belirgin bir bilgi ya da eğilim yok, bu da sonucun her halükârda sürpriz olacağına işaret eder.

Piyasa katılımcıları ne bekliyorlar?

Bu haftaya borsa ciddi bir yükselişle girdi. Pazartesi dünya borsalarındaki negatif / yatay seyre rağmen %3’ü aşan yükseliş yatırımcıları referandumda evet çıkacak o yüzden alıyorlar düşüncesine itti. En büyük aracı kurumlarımızdan birinin dünkü raporunun satırlarına göz atalım:

Türkiye varlıkları dünya piyasalarına göre daha güçlü ama temkinli bir seyir izliyor. Haftaya EVET oylarındaki yükselişi satın alarak güçlü bir başlangıç yapan Borsa İstanbul, Avrupa ve ABD borsalarındaki satışlara rağmen günü yatay kapatmayı başardı.

Zayıf dolar, düşük faize duyarlı Borsa İstanbul’da bugün hafif yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Brezilya’nın 100 baz puan faiz indirimi sonrası daha cazip hale gelen Türk lirasının güçlenmesi ve son açıklanan referandum anketlerinde EVET oylarının ağırlık kazanması borsada yukarı yönlü seyri destekliyor. Bugün ve yarın kamuoyuna açıklanacak olan anketlerde de benzer bir eğilim görülürse yükseliş güçlenebilir. Ancak Trump ile renklenen piyasaların Trump ile kararabileceği unutulmamalı.

Dün piyasa raporda beklenenin aksine geriledi.

Raporda açıkça yazıldığı gibi referandumda evet çıkması, bunun olumlu olduğu ve piyasayı yukarı taşıyacağı iddia edilmiş.

Biraz geriye gidelim, BREXIT oylamasına. BREXIT öncesi anketler İngiltere’nin AB’de kalacağını gösteriyordu. BREXIT olursa felaket olacak, pound, ekonomi çökecek FTSE yerlerde sürünecekti.

BREXIT kabul edildiğinde ilk tepki GBP paritesinde oldu, beklendiği gibi düştü. Buna mukabil borsa yükseldikçe yükseldi, yeni tarihi zirveler yaptı. İngiltere ekonomisi ilk defa bu kadar hızlı büyümeye ve iş yaratmaya başladı.

TRUMPEXIT olayını hatırlayalım. Son ana kadar bahis siteleri Trump kazanmasına 1:6 veriyorlardı. Trump kazanırsa kriz gelecek, dolar düşecek, borsa yine yerlerde sürünecekti. Trump seçildiği kesinleştiğinde SP500 vadeli kontratları %5’e yakın geriledi ve sonrasında bum yukarı hızlandı ve günü artıda kapadı. Trump seçildikten bu yana dolar güçlendi, ABD faizleri arttı, borsa %20’den fazla değerlendi.

Önceki büyük olayları, referandumları hatırlayacak olursak referandumlar / büyük olaylar sonrasında asla ana akım medya ve analistlerin gösterdiği yöne gitmedi piyasalar.

Bizde opsiyon piyasaları çok gelişkin değil ama yine de piyasa beklentisini yukarıdaki raporla uyumlu olarak yansıtıyor.

13/04/17 tarihli VIOP bültenine göre açık pozisyonlar aşağıdaki gibi:

GARAN Call: 24440

GARAN Put: 7665

AKBNK Call: 28000

AKBNK Put: 8120

BİST30 Call: 9860

BİST30 Put: 10428

USD Call: 9223

USD Put: 12097

Diğer kontratları almadım. Bültenden derlediğim verileri yazının sonuna ekledim.

Deutsche varantlarında ise açık ara endeks put (düşüş) yönünde pozisyon alınmış durumda.

Burada çelişen iki durum var: Opsiyon piyasası büyük bankalara bakarak yükseliş bekliyor, endeks yatay. TL’de değerlenme bekleniyor.

DB varantlarında ise endeks düşecek pozisyonu alınmış. Pazartesi günü bu iki pozisyondan biri kesinlikle zarar edecek.

Opsiyon / varant bültenlerine bakarak banka-endeks karşılıklı pozisyon alınabilir diye düşünüyorum.

Referandumda hayır çıkarsa piyasa bunu sürpriz olarak algılayacak ve ilk tepki muhtemelen satış olacak. Bu durumda bankaların endeksten daha hızlı düşmesini beklemek gerekir.

Referandumda evet çıkarsa ki bu yaygın olarak bekleniyor o zaman “beklentiyi al, gerçeği sat” söylemi devreye girecek ve muhtemelen yine satış olacak. Bu durumda da bankaların daha hızlı düşmesini beklemek gerekir.

Tüm gelişmelerden bağımsız olarak ve henüz dikkate alınmayan Amerika piyasaları meselesi var. Trump sonrası kazanımlar büyük ihtimalle yaz ortalarına kadar erir, %20 demek. Amerikan borsaları yokuş aşağı giderken bizim yokuş yukarı gitmemiz kolay olmaz.

BIST100 VE SPY 6 aylık grafiği aşağıda gösterdim:

SPY yukarı / yatay, XU100 yukarı grafikte de görülüyor. 2016 Şubat ayından bu yana düşen bir SP500 görmedik. Bu düşüş başlarsa kesinlikle sürpriz olur.

AKBNK, GARAN, BİST30 opsiyon Açık Pozisyonlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ördek14 Nisan 2017 21:01

    Yorumcu arkadaşlar sakin olun buraya yazacağınıza gidip evet verecek bir kişiyi ikna edin daha faydalı olur.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM14 Nisan 2017 20:31

    ÜLKEMİN GELECEĞİNİ KAYBETMEKTENSE BORSADA PARA KAYBEDERİM UMRUMDA OLMAZ.ÜLKEMİN GELECEĞİ BORSADAN KIYMETLİDİR ONUN İÇİN “HAYIR” .ÜLKEM VE GELECEĞİM İÇİN “”HAYIR” “HAYIR”LI PAZARTESİ SABAHINDA ÜLKEME MERHABA. “HAYIR” İLE PARLAMENTER SİSTEME OLAN GÜVEN TAZELENECEKTİR. “HAYIR “ ÇIKACAK VE BORSA YÜKSELECEKTİR.

  • selim14 Nisan 2017 16:26

    Yanıtınız için teşekkürler Adnan Bey, Ben sadece sizin yazınız doğrultusunda değil genel anlamda yazmıştım. Gözümüzün görebildiğineredeyse heryer evet reklamlarıyla donatılmış. özgür irademize yapılan bu saldırı yüzünden kararsızlığımı hayır yönünde değiştirdim.

  • Vatandaş14 Nisan 2017 16:24

    Cumhuriyet kolay kazanılmadı. Siyasilerin ihtiraslarına kurban edilemez !!! Zaten böyle bir referandumun yapılması başından beri hata idi. Şimdi de manipüle etmek için hayır çıkarsa borsa düşer gibi bir yaklaşım sergileniyor. Siz merak etmeyin insanlar düşünebiliyor ...

  • Adnan Salih14 Nisan 2017 15:23

    Sayın Selim: Ortada bir yanlış anlama var sanki. Ben hayır çıkarsa borsa düşer gibi bir algı yazmiyorum. Piyasadaki rakamlardan görüneni analiz ediyorum. Sürpriz etkisi ile pazartesi tüm bu pozisyonlar kapatılınca ister istemez volatilite artar. Borsanin dusmesi veya çıkması tabii ki demokratik haklarımızdan önce gelmez ve daha onemli degildir. Tekrar ediyorum: Piyasada bir beklenti varsa ve tersi gerçekleşirse genelde ilk önce bu pozisyonlar boşaltılır sonrasinda ise gercek hareket baslar. Brexit ve Trump hemen sonrası ve daha sonrası boyle durumlarda yaşanabilecekleri yeterince iyi örnekliyor.

  • selim14 Nisan 2017 15:02

    hayır çıksında ne olursa olsun. hayır çıkarsa borsa düşer diyerek algı yaratıp millete zorla evet dedirtemezsiniz.

  • HAYIR!!14 Nisan 2017 15:01

    Ben asıl Hayır'ın borsa için daha hayırlı olacağı kanısındayım....zira EVET ülkemiz için süresiz bir belirsizliği beraberinde getirecektir.

  • Adnan Salih14 Nisan 2017 13:09

    Sayın Levent: Kastım demokratik secimi ve bu hakki dışlamak değil olamaz. Anlatmak istediğim beklentiler ve bunun sonucunda gerçekleşebilecek fiyat hareketlerini analiz etmek. Evet çıkarsa beklendiği gibi borsa çıkmayabilir aksine hayır çıktığında güzel bir rallı başlayabilir. Bunu kimse bilemez.

  • misafir14 Nisan 2017 12:34

    hiçbir problemimiz kalmayacağina göre endeks 150-200 bini bulur artık.belkide geçer

  • misafir14 Nisan 2017 12:34

    hiçbir problemimiz kalmayacağina göre endeks 150-200 bini bulur artık.belkide geçer

  • levent14 Nisan 2017 12:21

    hayırın çıkması piyasaları olumsuz etkiler yanlış bir imajdır. demokrasi vazgeçilemez değerimizdir. isterse borsa 70 bine düşsün.