Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasa gitti profesyoneller ne yaptı?

21 Şubat 2017, 13:30 - -

Piyasalar 2016 sonundan bu yana profesyonellerin tahmin etmediği şekilde yükseldi. Hareketin başlangıcında hareketin geçici olduğu vurgusu sıklıkla yapılıyordu. Şimdilerde ise 90bin üstü hedefleri veriliyor.

 Strateji performanslarını ele aldığım yazılara yapılan ilginç yorumlardan biri borsa gitti hisse senetleri tabi kazandırır şeklindeydi ve büyük ihtimalle bir piyasa profesyoneli tarafından yapılmıştı.

Hisse senedi stratejilerini uzun süredir bu köşenin okuyucuları ile birlikte geliştirip değerlendiriyoruz. Bazıları işe yarıyor, bazıları işe yaramıyor. Deneyerek doğruyu buluyoruz.

Piyasada işe yaramayan tek strateji ise profesyoneller tarafından uygulanan “benchmark” ölçüt’e yapış stratejisi.

Bugün emeklilik fonları özelinde adında büyüme ibaresi geçen ev profesyoneller tarafından yönetilen fonların 2017 performanslarına göz atacağız. Bu kategoride 45 fon var.

Harf sırasına göre liste:

Getiri Sırasına göre liste:

Getirilere bakınca hisse fonlarının önde, esnek fonların ise arkada olduğunu gözlemliyoruz.

Hisse fonları stratejileri %80-100 aralığında hisse senedi yatırımı içerir. Bu tip fonların içerisine alınacak hisseler ise genelde endeks içeriğine yakın olarak tespit edilir. Endeks ise yukarıda belirttiğim gibi benchmark, ölçüttür.

Esnek fonlarda durum biraz daha karmaşıktır. Hisse oranları %0-100 arasında değişmekle birlikte genelde %0-40 arasında yatırım yapılır. Bu yatırımlar da çoğu zaman endeks bileşenlerine göredir.

Esnek fonların kamuya duyurulan bir ölçütleri stratejileri bir de kurum içerisinde uygulanan stratejileri vardır. Kamuya açık platformda hisse senedi %0-50 iken kurum içerisinde bu oran %5-15 arasında değerlendirilebilir ve ona göre işlem yapılabilir.

İki tip fondaki getiriler de piyasa gitmiş olmasına rağmen piyasadan daha başarılı değil. Ölçütlerine göre başarılı olabilirler, bakmadım. Bizi ölçüte göre başarılı olmak değil para kazanıp kazanmamak ilgilendiriyor.

İsminde performans olup listenin son sırasında %1 getiri sağlamak günün en hoş sürprizi olsa gerek.

İyi günde kasaları doldurmak kötü günde ise kasaları korumak herhalde her fon yöneticisinin rüyasıdır. Sürekli tahminle sürekli düşecek/çıkacak beklentisi ile pozisyonun büyüklüğü ayarlanarak getiriler artırılmaya çalışılır. Genelde hisse seçimi değil hisse oranının büyüklüğü kararlaştırılır.

Sonuç olarak piyasa coştu, profesyoneller ise geride kaldılar.

Uzun dönemde de resim değişmiyor. Hisse senedi fonları son 10 yıl yıllık ortalama getirileri %10 civarlarında. Bu rakamın en az 2 katı olması gerekir.

10 yıl yılda %10 ortalama 10 yıl sonunda size %150 kazandırır. Yıllık ortalama getiri %5 artarsa 10 yılda kazancınızı şu andakine göre ikiye katlar. Yıllık ortalama kazanç %20 olursa 10 yıllık kazanç %500lere tırmanır ki şu andaki durumun yaklaşık 3 katıdır.

Yön tahmin etmeye çalışmak en iyi ihtimalle piyasanın gerisinde kalmakla sonuçlanıyor. Düzenli ve istikrarlı yatırım yapmak ise uzun vadede öne geçiriyor. Kimse dipleri tepeleri tahmin edemez, ediyorum diyen de atıyordur veya hayatında bir kere tutturmuş sürekli onun üzerine yürüyordur.

Emeklilik fonları yatırım fonlarına göre daha iyi bir yatırım ortamına sahiptirler. İstenmedik zamanlarda para giriş çıkışı olmaz. Bu açıdan yatırım fonlarına ve piyasaya göre daha başarılı olmaları gerekir. Emeklilik fonlarından daha yüksek getiri bekliyoruz.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)