Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Piyasa dolandırıcılarına darbe

15 Temmuz 2013, 08:29 - -

Borsa Gündem’in defalarca gündeme taşıdığı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kayıtları için önemli bir adım atıldı. Piyasa dolandırıcılarının eski ismiyle manipülatörlerin ekmeğine yağ süren MKK kayıtlarına ulaşmak artık imkansız. Patronlar, şirket temsilcileri artık genel kuruldan 1 gün önce kayıtlara ulaşabilecek. 
Halka açık hisselerin kimin elinde olduğu, ne kadar hissenin kimin hesabında olduğu bilgisine her isteyen istediği zaman ulaşamayacak.
KAYITLAR PİYASA DOLANDIRICILARININ ELİNDEYDİ
Patron odaklı manipülasyonlarda MKK kayıtları büyük önem taşıyordu. Söz konusu bilgiler hangi manipülatörün elindeyse tahtanın sahibi konumuna geliyordu. İşin çivisi çıkmıştı, son dönemde bu kayıtlar piyasa dolandırıcıları arasında elden ele dolaşıyordu. Operasyon öncesi incelenen kayıtlarda hisse taşıyan kişilerin ev adreslerine kadar bütün bilgilere ulaşılabiliyordu. Sadece şirket yöneticilerinin ulaşabileceği bu bilgiye patron sayesinde ulaşan dolandırıcılar, hisse sahiplerinin ev adresine kadar tüm kayıtlara kolaylıkla erişebiliyordu. Bu bilgiler sayesinde operasyona yön veriliyordu. Herhangi bir tahtada manipülasyon yapabilmek için MKK kayıtları izin belgesi anlamına geliyordu. İşte bu çarpık durum alınan yeni bir tedbirle ortadan kaldırıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) başarılı uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Piyasa dolandırıcıları için çember giderek daralıyor. Yatırımcıyı dolandırmaya teşebbüs eden patronların önü yeni düzenlemelerle kesiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)