İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Piyasa değeri ve net kar marjı yüksek borsa şirketleri

22 Temmuz 2019, 15:09 - -

Net kar marji ve piyasa değeri yüksek olan şirketler hem yüksek kar marjları hem de yüksek piyasa değerileri ile borsa yatırımcılarının yakın takibinde bulunuyor.

Hisse senedi seçimi borsa yatırımcıları için en önemli kararlardan biridir. Doğru hissede olmak getiri için ön koşuldur.

Ünlü yatırım gurusu Warren Buffett hisse seçiminde 4 temel kriteri öne çıkarır:
1- Karlılığın düzenli ve öngörülebilir olması.
2- Sektörün uzun vadeli geleceğinin olması.
3- Mevcut değerinin kar potansiyeline kıyasla iskontoya işaret etmesi.
4- Şirketler için iyi yönetim.
Bu dört önemli kriter, hisse seçiminde yatırımcıların sağlıklı karar almasında bir referanstır.

Öte yandan Borsa İstanbul’a baktığımızda piyasa değeri yüksek şirketlerin kurumsal yatırımcılar tarafından tercih edildiklerini görüyoruz. Özellikle kar marjı ve piyasa değeri yüksek şirketlere yönelimin güçlü olduğu gözlenmekte. Bir şirketin piyasa değeri, o şirkete ait hisse fiyatının toplam hisse sayısıyla çarpılmasıyla bulunur. Şirketlerin piyasa değerleri, özetle şirketlerin büyüklüklerini gösteriyor. Hem piyasa değeri hem de net kar marji yüksek şirketler ise yatırımcıların gözdesi konumundalar.

Bu hafta piyasa değeri 500 milyon TL’nin üzerinde ve net kar marjı da yüzde 10’un üzerinde olan şirketleri sizler için listeledik.

İşte piyasa değeri ve net kar marji en yüksek borsa şirketleri;



Finans, holding, sigorta ve gayrimenkul sektörlerini dahil etmeden yaptığımız listede Koza Altın, Adana Çimento (A), Ulusoy Elektrik, Sasa Polyester, Koza Madencilik, Ege Endüstri, Aselsan, Soda Sanayii, Enka İnşaat, Hektaş, Turkcell, Deva Holding, Ülker Bisküvi, Logo Yazılım, Alkim Kimya, Ereğli Demir Çelik, Kartonsan, Anadolu Cam, İskenderun Demir Çelik, T.Tuborg, Çemtaş, Şişe Cam ve Parsan yer alıyor.

Listede yer alan 23 şirketten ikişer tanesi cam, demir çelik, diğer kimyasal ürünler, madencilik ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösterirken geriye kalan şirketler ise bayındırlık ve imar, bilişim, çimento, elektrik makinaları kabloları, gıda, gübre, içecek, ilaç, savunma, kağıt ürünleri, metal boru, tekstil kimyasalları ve haberleşme sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Listede yer alan şirketler içerisinde en yüksek kar marjina sahip şirket yüzde 68,29 ile Koza Altın. Koza Altın’ı yüzde 36,97 net kar marji ile Adana Çimento (A) ve yüzde 34,82 net kar marji ile Ulusoy Elektrik takip ediyor.

Listedeki en yüksek piyasa değerine sahip şirket ise Ereğli Demir Çelik. Ereğli Demir Çelik’in piyasa değeri tam 31 milyar 920 milyon TL. Turkcell 26 milyar 598 milyon TL piyasa değeri ile Ereğli Demir Çelik’i takip ediyor. Aselsan 24 milyar 259 milyon TL, Enka İnşaat ise 22 milyar 950 milyon TL piyasa değerleri ile bu iki şirketi takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emlakçı23 Temmuz 2019 22:44

    Ekgyo nerde. Yeni havaalanının yakınlarında 5 milyon metrekare arsası var. Metresi bin liradan hesaplayın. Fiyatının 10 lira olması gerekir

  • H_kaya(4mevsim)23 Temmuz 2019 16:17

    hocam bir madde de ben ekleyim müsadenizle,yıllık kar,ödenmiş sermaye ve halka açıklık oranıda fiyatların üzerinde en etkili ögeler

  • Bika23 Temmuz 2019 13:43

    Şirketlerin piyasa değerleri güncel değil, başta KOZAL olmak üzere.

  • glbmd zede23 Temmuz 2019 11:04

    şirket değeri en iyi hisse bfren ve IZOCM -petkim sektörlerinin en iyileri ama borsamızda bunu baz alan yatırımcı yok.uzun vaade için en iyi hisseler.

  • Trakyalı 23 Temmuz 2019 08:05

    Algyo neden olsunki? Kambiyo gelir gider ike ayakta duruyor. Nilmeden suçlar nitelikli yorum yapmayın. Liste de fiyatlanmayan ne varsa değedlendirmek gerekir. Yalnıx kar patlaması yapan konfrut gıda olmalıydı? Bİlemedim.

  • JBT 23 Temmuz 2019 08:01

    Nthol nerede

  • M. Ali kuman 22 Temmuz 2019 20:04

    Nerde algyo. Araştırmalar biraz yanlı oluyor gibi geliyor..