Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Petrol düşüşü borsaları da aşağı çekecek

14 Mart 2017, 10:31 - -

Şubat sonu / Mart ilk haftasında petrolde büyük hareket beklediğimi yazmıştım. Yazılarımda her zaman dikkat ettiğim bir konu şudur: Yazı sadece beklenti ile kalmasın ne yapabiliriz hangi piyasalarda nasıl pozisyon alabiliriz onu da içersin. Petrol söz konusu olduğunda volatilitenin çok düşük olduğunu ve opsiyon pozisyonlarının alınması gerektiğini ileri sürmüştüm. OVX endeksi nasıl hareket etmiş bakalım:

Grafikte USO (Petrol fonu) ve OVX birlikte gösterdim. Ne zaman volatilite dip yapıyor o zaman petrol de gerilemeye başlıyor.

Grafiği incelemek için: https://goo.gl/WNXyeh

Yatırım yaptığımız finansal bir aracın yatay direnci kırdıktan sonra tekrar aynı bölgeye dönüp destek bulup daha da yukarılara gitmesi hepimizi sevindirir. SP500 endeksi de aşağıda gösterdiğim gibi neredeyse 2015-16 yılları arasında yatay denebilecek bir bantta hareket etti, sonrasında yukarı kırdı. Fiyatlar dirence geri döndü destek buldu ve yukarı zıpladı:

Benzer bir hareket şu anda DXY endeksinde yaşanıyor:

Kral dolar yeniden tahtını ele geçirebilir. Yatay direnç kırıldı, fiyat geri geldi. Destek bulduktan sonra yükselişe başlıyor görüntüsünde.

Güçlü dolar pek çok emtiayı etkiliyor ama en fazla etkilediği petrol. Petrol fiyatlarının geri gelmesinin en fazla etkisi ise hisse senedi piyasalarında görülüyor.

2015 yılı şubat ayında petrol diplere vurduğunda endekslerde petrol fiyatını izlemişti.

Son hareketlerde petrol ciddi geriledi ama hisse piyasaları yerinde sayıyor. Petrol düşüşü hisse senedi düşüşleri için öncü gösterge olabilir.

Arka planında hiçbir ekonomik gerekçe olmayan ve sadece aşırı beklentilerle yükselmiş olan piyasaların gerileme ihtimalleri her geçen gün daha da artıyor. Trump baba rallisinin de bir sonu olması gerekir.

Petrol düştü. Borsaların da izlemesi olasılığı hayli yüksek.

VIX endeksi (hisse korku endeksi de diyebiliriz) tarihsel dibinde kimse düşüşten korkmuyor:

Düşüşten / aşırı hareketten faydalanmak için CME de işlem gören ES kontratları ve bu kontratlara dayalı opsiyonlar kullanılabilir.

Link: https://goo.gl/XVCg90

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • edibüdü14 Mart 2017 13:55

    Zarar etmemek kar etmekten daha önemlidir (%50 zarar ederseniz sonra onu çıkarmak için %100 kar etmeniz gerekir), buna göre düşüşlere yakalanmamak yükselişlere katılamamaktan daha önemlidir. Düşüşe yakalanırsanız zarar edersiniz, yükselişi yakalayamazsanız kardan zarar edersiniz. Kısacası Adnan Bey haklı, düşüşü yükselişi kimse tam doğru tahmin edemez ama düşüş yönünde daha ihtiyatlı ve tetikte olmak gerekir. Açıkçası ben de borsada düşüş bekliyorum, borsanın tarihi zirveleri geçip gitmesi ülkenin durumu ile uyumsuz olur.

  • Trader- man14 Mart 2017 12:20

    Hocam ne derseniz deyin , artık bu borsa düşmez. Çünkü $ bazında yerlerde sürünüyor !!!!

  • K.Yatırımcı14 Mart 2017 12:12

    Hep düşecek dikkat ! diyorsun , ama bir türlü düşmüyor ... Var bunda bir oyun anlayamadım gitti . !!!