Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Performansı yüksek sektörler

02 Şubat 2018, 09:23 - -

Borsada BIST 100 Endeksi son bir yılda yüzde 37 değer kazandı. Ancak performansı yüksek 8 sektör endeksin üzerinde kazandırdı.

Hisse senetleri piyasalarında para girişi ve buna dayalı olarak canlılık sürüyor. Bilançoların açıklanması ile hisse bazında hareketlerin daha fazla öne çıktığını görebiliriz. Bu nedenle açıklanan bilançoları yakından izlemek önemli. Son bir yıllık getirilere baktığımız zaman sektörel bazda yüzde 100’ün üzerinde getiriler oluştuğunu görüyoruz.

Son bir yılda yüzde 50’nin üzerinde değer kazanan sektörler

Borsadaki yükselişte hisselerin yarısı endeksin performansını yakaladı ve üzerinde getiri sağladı. Ulaştırma. Madencilik, Teknolojii, Metal Ana, Tekstil, Deri, Kobi Sanayi, Elektrik, Hizmet Sektörü Hisseleri Borsa Endeksi’nin üzerinde Kazandırdı.

Borsada düzeltme süreleri kısalıyor

Borsa İstanbul’da daha önce iki haftaya yayılan zirveden düzeltme sürelerinin daha kısa vadelerde tamamlandığı gözleniyor. 5-8 gün arasında düzeltmelerin tamamlanarak endeksin yeninden yükselişe geçtiği dikkat çekiyor. Bilançolarla birlikte hisse bazında seçici hareketlerle Borsa İstanbul’da yükseliş seyrinin sürdüğü görülebilir. Endekste orta vadeli teknik görünüm olumlu fakat kısa vadede kar satışlarının devamı görülebilir.Destekler 118.395-117.000 ve 115.000 seviyelerinde bulunuyor. 120.000’in hacimli olarak aşılması ise alıcıların güçlenmesini sağlayabilir.

Dolar kurunda zayıf seyir

Dolar/TL kurunda zayıf seyir devam ediyor. Dolar endeksinin 90 seviyesinin altındaki seyrini koruması kurun 3,75’in altında hareket etmesine neden oluyor. Teknik olarak bakıldığında ise Dolar/TL’de 3,75’in altında kalıcılık sağlanması halinde 3,7345 ve 3,7170 seviyelerine doğru gerileme sürebilir.

Bilançosu açıklanan borsa şirketleri

20 şirket 2017 yılsonu bilançosunu açıkladı. Açıklanan bilançolarda Garanti Bankası ve Akbank’ın karları beklentilerin üzerinde geldi.

Kurum Raporlarında öne çıkanlar:

Bu hafta kurum raporlarında Ak Yatırım’ın hisse önerilerini inceledik. Ak Yatırım’ın Temel Analize Dayalı En Çok Beğendiği hisseler listesi şöyle: Garanti Bankası, İş C, Migros, Selçuk Ecza, Şişe Cam, Tofaş, Tüpraş, Türk Telekom ve Vakıfbank.

Ak Yatırım, Selçuk Ecza’nın FD/FAVÖK çarpanının son beş yılın ortalaması oldukça altına geldiğini ve cazip bir seviyeye indiğini belirtiyor. Öte yandan kurum, kuvvetli büyüme beklentisi ve önümüzdeki haftalarda ilaç sektöründe yapılacak fiyat ayarlamalarının kısa vadeli olumlu beklentileri nedeniyle hisseyi beğendiklerini belirtiyor. Tüpraş için, daha önce de portföylerinde bulunan hisseyi, hisse fiyatının yeniden cazip seviyelere gelmesine bağlı olarak en çok beğendikler hisseler arasına eklediklerini belirtiyor. Türk Telekom için ise sektöründeki gelişme ile derinleşmeden ve internetin yaygınlaşmasından faydalanarak müşteri bazını ve kârlılığını artırma potansiyeli sebebiyle beğendiklerini vurguluyor. Kurum Vakıfbank için ise bankanın son yıllarda gelişme gösteren özkaynak kârlılığının önümüzdeki öngörülebilir süreçte de devam edeceğine dair beklentilerinin kuvvetlenmesinden dolayı önerileri arasına eklediklerini söylüyor.

Garanti Bankası beklentinin üzerinde temettü dağıtacak

Ak Yatırım’ın en beğendiği hisseler listesinde yer alan Garanti Bankası, 6,34 milyar TL tutarındaki 2017 kârından 1,75 milyar TL brüt nakit temettü dağıtacağını ve temettü dağıtımının 24 Nisan tarihinde yapılacağını açıkladı. Ak Yatırım değerlendirmesinde: “Garanti Bankası’nın brüt temettü oranı yüzde 27,6 hisse başına brüt temettü tutarı 0,4166 TL ve en son kapanış fiyatı üzerinden temettü verimi yüzde 3,4 düzeyinde bulunuyor. Garanti Bankası böylece bizim 1,6 milyar TL temettü beklentimizin üzerinde bir temettü dağıtmış olacak. Garanti Bankası ayrıca ayrı bir açıklamayla BDDK’nın en son düzenlemesi paralelinde temettü politikasında değişiklik yaparak, dağıtılabilir kâr oranını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkardı.” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Takipçi03 Şubat 2018 16:41

    Adnan bey, piyasalara yönelik model geliştirme ve backtest çalışmalarınızı ilgi ile takip etmekteyim. Lütfen bu çalışmalarınıza devam ediniz.