Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Performansa yatırım dönemi

16 Ağustos 2017, 06:43 - -

İflaslardan koruyan, paranın değerinin reel olarak erimesine engel olan, kaliteli ve yüksek getirili yatırım, performans analizlerini yaparak iyi bir stratejiyi belirlemekten geçiyor.

Parası olan herkesin isteği reel olarak bu paranın değerini korumasıdır. İşte bu nedenle ev, arsa, altın, hisse, bono ve alternatif seçenekleri gözden geçirilerek yatırım yapılıyor. Yatırım kararı verdiğinizde ilk olarak ne kadarlık bir bütçe ile yatırım yapacağınızı gözden geçirmelisiniz. Yapacağınız yatırım sonucunda ne kadar kar sağlamayı beklediğinizi de belirlemelisiniz. Bunun hemen ardından risk tercihinizi yapmalısınız. Risksiz yatırımlar beklentilerinizin altında getiriler sağlayabilir, riskli yatırımlar ise beklentilerin üzerinde getiriler sağlayabilir fakat kaybettirebilirlerde.

RİSKSİZ GETİRİ SAĞLAYANLAR

Faiz, repo, emlak yatırımı risksiz getiri sağlayan yatırımlar. Paranızı mevduat faizi veren banka hesaplarında değerlendirebilirsiniz. Bunu yaparken yatırım vadelerinizi ve faiz oranlarını gözden geçirmelisiniz. Bankaların belli bir mevduat oranına kadar sağlamış olduğu vadesiz mevduat avantajlarını takip edebilirsiniz. Devlet tahvilleri ve Hazine Bonosu bir başka alternatif. Hazine bonosu hazine tarafından çıkarılan ve bir seneden kısa vadelerle oluşturulan bir borçlanma senedidir. Devlet tahvilleri ise bir seneden az olmamak kaydı ile verilen borçlanma senetleridir. Hazine Bonosu yada devlet tahvili aldığınızda siz devlete faiziyle borç vermiş olursunuz. Devlet vadesi geldiğinde sizin vermiş olduğunuz borcu faiziyle geri öder.

EMLAK YATIRIMI İLGİ ODAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR 

Kârlı yatırım seçeneklerinden biri de emlak yatırımı. Biriktirdiğiniz paranızla konut alabilirsiniz, yada ofis alabilirsiniz. Bunların dışında arsa satın alarak değerlenmesini bekleyebilirsiniz. Emlak alımı yaparken de yatırım yapacağınız bölgelerdeki emlak endekslerini izlemenizi tavsiye ediyorum. Yükseliş trendinde olan emlak bölgelerini tercih etmek yatırım seçeneklerinizin beklediğiniz sonuçları vermesi için önemli.

BEKLENTİLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

Genel ekonominin seyrini, sektörlerin durumunu izleyerek büyüme beklentilerinin yükseldiği dönemlerde riskli varlıklara yönelirken risklerin arttığı, büyüme beklentilerinin yerini küçülmelerin aldığı dönemlerde ise maliyet azaltma yönünde adımlar atabilirsiniz. Bütün bunları yaparken iyi performanslı stratejiyi belirleyerek kazançlarını artırabilirsiniz.

RİSK ALMADAN YÜKSEK GETİRİ ZOR

Yatırım yaparken risk almadan yüksek getiri sağlamak zor. Her yatırımın kendi içerisinde bir riski olmakla birlikte bu risk ölçülebiliyor. Hisse senetlerinde şirketlerin risk ve getiri haritaları, temel ve teknik göstergeleri önemli sinyaller üretmekte.

YATIRIM YAPARKEN MUTLAKA PERFORMANS ANALİZİ YAPIN

Yatırım yaparken performans analizleri yaparak mutlaka seçtiğiniz yatırım grubunun kazanç ve kayıplarını görerek hareket edin. En güçlü strateji adımlarını bildiğiniz yatırımı yapmaktır. Karşılaşabileceğiniz kayıp ve kazançları, hisse senetlerindeki volatiliteyi, yatırım yaptığınız enstrümanın yıllık getirilerini bilirseniz, oluşabilecek panik dalgalanmalardan etkilenmezsiniz. Bütün bunları değerlendirerek şuanda performansları ile öne çıkan iki yatırım enstrümanı olan borsa ve altının performans analizini yaptığımızda aşağıdaki sonuçlara ulaşıyoruz:

BORSA İSTANBUL’DA YILLIK PERFORMANS ANALİZİ

Borsa İstanbul’un tarihsel kapanış verilerinde ve grafik analizinde kesintisiz bir performans seyrinden bahsetmek güç. Son 15 yıl içerisinde sadece 3 yıl üst üste borsanın yükseldiği görülüyor. Pozitif kapatılan yılların ortalama getirilerine baktığımızda yüzde 38 olduğunu görüyoruz. Son 15 yıldaki pozitif yıllarda en yüksek getiri 2009’da yüzde 96 ile gerçekleşti. En düşük getiri ise yüzde 8,94 ile 2016’da gerçekleşti. Borsada bu yıl yaşanan yükselişi değerlendirecek olursak yıllık prim 14 Ağustos itibari ile yüzde 40’a ulaşmış durumda. Yani 15 yıllık ortalamanın üzerinde bir getiri var. Devam edebilir mi? İstatistikler getirilerin yüzde 96’ya kadar çıktığını gösteriyor. Ancak bunun için yatırımcıların beklentilerinin güçlenmesi gerekiyor.

ÇIKIŞIN SÜRME İHTİMALİ YÜZDE 33

Son 15 yılın 5 yılında getiriler yüzde 40’ın üzerinde oluştu. Bu da yüzde 33’e denk geliyor. Yani son 15 yıldaki verilere göre borsanın yüzde 40’ın üzerindeki bir getiri ihtimali yüzde 33 oranında. Hisse bazında farklılıklar olabilir. Çıkış eğilimleri ve güçlü performansları sürekli endeksin üzerinde gerçekleşen hisse senetlerinin olduğu unutulmamalı. Hisse senetlerinde de performans analizleri yapılarak fiyat hareketlerinin arkasındaki dinamikler araştırılabilir.

ALTINDA YILLIK PERFORMANS ANALİZİ

Altın fiyatlarında son 15 yılın yıllık performans analizi yapıldığında altının sadece iki yıl kaybettirdiğini, onun dışında yatırımcılara sürekli kazandırdığını görüyoruz. Altın fiyatları 2002-2012 arasındaki 10 yıl içerisinde sürekli değer kazandı. 2013 ve 2015 yılları dışında sürekli yükseldi.

YÜKSELİŞİN SÜRME İHTİMALİ YÜZDE 53

Altının ons/dolar grafiğinin seyrine ve veri setine baktığımız zaman son 15 yıl içerisinde yüzde 10 seviyesinin üzerinde yükseldiği yıl sayısı 8. Yani yükselişini devam ettirme ihtimali yüzde 53 oranında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)