Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Patronlar mı, piyasanın geleceği mi?

29 Kasım 2012, 00:00 - -

2010 yılının ortasında 4 gün boyunca halka arz edildi, ‘Birincil Piyasa’da satışa sunulurken fiyatı 7.35 liraya kadar çıktı. Kime satıldığı bilinmeyen hisseler işleme açıldığı ilk gün taban oldu! 6.45 liradan işleme açılan hisseler, açılır açılmaz 6.10 liraya geriledi. İkinci seansta da tablo değişmedi, hisseler 5.50 liraya kadar düştü.
Bir hisse işleme açıldığı ilk gün taban olur mu?
Kim maliyetinin altına, niye satış yapar?
Birilerine iskontolu hisse mi pazarlandı?
Bu sorular Ekiz Yağ halka açıldığı dönemde gündeme geldi, tartışıldı…
Ekiz Yağ’ın yatırımcıları mağdur eden hikayesi hiç bitmedi.
Ekiz Yağ’ın patronları Muhittin Ekiz, İbrahim Ekiz ve Hüseyin Ekiz, 24 Eylül-5 Ekim 2012 tarihleri arasında 3 milyon adetlik hisse satışı yaptı. Bu dönemde hisseler 2.5 liradan 1.30 liraya kadar gerileyerek yüzde 50 daha değer kaybetti.
Bu arada, şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 75.36’ya çıktı. Patronlar iki yıl önce 6.45-7.35 lira aralığında halka arz ettikleri hisseleri 2.5 liradan sattı!
Halka arz fiyatından yaklaşık yüzde 60 daha düşük fiyata patron neden hisse satar?

PATRONLAR SÜREKLİ SATIYOR

Sürekli satan konumunda olan patronlar halka arzda şirketin yüzde 35’ini, ardından yüzde 40’a yakın da ortak satışı yaptı. Yetmedi bir de bedelli sermaye artırım kararı alındı. İki gün önce Ekiz Yağı’ın 7 milyon 177 bin lira olan sermayesinin 19 milyon 379 bin liraya çıkarılması kararlaştırıldı. Söz konusu artırımın 11 milyon 484 bin lirası nakit (bedelli) 717 bin 772 lirası ise bedelsiz olarak gerçekleşecek. Böylece sermaye artırım oranı yüzde 170 olacak. Küçük bir bedelsiz havucu da unutulmamış.

7 LİRADAN SATILAN HİSSELER 1 LİRAYA DÜŞTÜ

Yani üçüncü bir halka arz yapılmak isteniyor. Zaten 7 lira seviyesinden satılan hisseler de bugün 1 lira sınırına kadar gerilemiş durumda. Şimdi yatırımcılara “Hisse başına 1 lira daha verin” deniliyor.
Niye? Ekiz Yağ yatırım mı yapacak, kapasitesini mi artıracak?
Hayır, şirket halka açıldığı günden bu yana küçülmüş, personel çıkarmış ve sürekli zarar açıklamış. Yaklaşık iki yıl önce halka açılan şirketin kasasına giren 16.4 milyon liraya ne oldu? 46 milyon lira piyasa değeriyle satılan şirketin bugünkü piyasa değeri 8.6 milyon lira. İki yılda, bir şirket bu kadar değer kaybeder mi? 

İKİ YILDIR TOPLANAN PARALAR NE OLDU?

Halka arzdan 16.4 milyon topladı, ortak satışından yaklaşık 7.5 milyon lira patronların cebine girdi, yetmedi 11.5 milyon lira daha para isteniyor. Bu paranın yüzde 75’ini de küçük yatırımcı ödeyecek.
Peki, “Geçmişte yatırımcılardan aldığınız paraları ne yaptınız?” diye sormazlar mı?
Bu şirketi halka açan aracı kuruma, nasıl bir değerleme yaptığı sorulmaz mı?
Bugün piyasa değeri 8 milyon lira olan şirket Sermaye Piyasaları’nı kullanarak yaklaşık 24 milyon lira fon sağlamış!
Hep patronlar kazanmış, yatırımcılar kaybetmiş! Bu pencereden bakıldığında, yeni halka arzlara talep gelir mi?

PATRONLAR MI, PİYASA MI ÖNEMLİ?

Ekiz şimdi üçüncül halka arzını gerçekleştirmek istiyor, tabii onay çıkarsa. Diyelim ki 1 liradan hisselere talep gelmedi, yani yatırımcılar sermaye artırımına katılmak istenmedi! Sonra ne olacağını, kullanılmayan rüçhanları piyasaya kimin süreceğini bilmeyen var mı?
Eğer İstanbul Finans Merkezi olacaksa temelinde Borsa İstanbul; Borsa İstanbul’un temelinde de küçük yatırımcı olacak! Sürekli küçük yatırımcıları mağdur eden bir yapının sağlıklı büyümesi düşünülebilir mi?
Birkaç patronun para kazanması mı yoksa piyasanın geleceği mi daha önemli?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)