Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Pasif portföy stratejisinin gücü

29 Nisan 2019, 10:46 - -

Pasif bir portföy stratejisiyle de uzun vadede yüksek kazançlar mümkündür.

Borsada her farklı yatırım tarzı daha yüksek bir kârı hedefler. Pasif yatırım tarzının gayesi de farklı değildir. Bu yatırım tarzı hisse senetlerini sıkça alıp satarak piyasadan daha iyi performans elde etmeye çalışan aktif yatırım stratejisinden farklıdır. Küresel bazda yapılan araştırmalara göre son 30 yıllık bir süre zarfında, aktif olarak yönetilen fonlar yılda yüzde 3,7 oranında büyürken, piyasa endekslerini izleyen fonları kullanan pasif bir yaklaşım yılda yaklaşık yüzde 10 büyüdü.

Borsada pasif yatırım stratejisi izlerken farklı kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Bunlardan biri de istikrarlı endeks üzeri getiriye odaklanmaktır.

Veriler son beş yılda her yıl kazandıran 11 hisse bulunduğunu gösteriyor. Bunlar; Sasa Polyester, Hektaş, Soda Sanayii, Kordsa Teknik Tekstil, Tüpraş, Anadolu Sigorta, Adana Çimento (C), Vakıf Fin. Kir., Gedik Y. Men. Değ., İş Yat. Ort., Arena Bilgisayar. Bu hisseler arasında en fazla kazandıran ise Sasa oldu. Sasa son beş yılda yüzde 1.877 prim yaptı.

Geçen beş yılda her yıl enflasyonun üzerinde kazandıran hisse sayısı ise dört. Bunlar; Soda Sanayii, Hektaş, Kordsa Teknik Tekstil, Gedik Y. Men. Değ. Göstergeler son beş yılda enflasyonun üzerinde kazandıran hisse senetlerinin güçlü pozisyonlarını koruduğunu gösteriyor.

Son 5 yılda endekse göre daha iyi performans gösteren hisselerin listesi ise şöyle:

Pasif yönetimin uzun vadede üstün olduğunu savunan araştırmalar olduğu gibi öte yandan aktif yönetime vurgu yapan makaleler de az değil. Bu yönü ile her iki bakış açısının mücadelesi devam ediyor. 

Bruderman Brothers'ın baş piyasa stratejisti Oliver Pursche, Forbes'te 2013 yılında portföylerin aktif yönetiminin pasif yönetimden daha iyi performans gösterdiğini yazdı. Pursche, şunu dile getirdi: “Aktif yönetim varsayılan olarak üstündür çünkü pasif yönetim sadece teorik olarak mümkündür.”

Pursche, 20 yılı aşkın bir süredir para yönetiminde, tüm nakitlerini pasif portföy yönetimine yatıran tek bir yatırımcıyla tanışmadığını dile getiriyor. Aksine, onları çeşitlendirerek, fiilen aktif yöneticiler haline geldiklerini belirtiyor.

Görülen o ki borsada farklı bakış açılarıyla yatırım yapanlar olmaya devam edecek. Sizlerde portföylerinizi oluştururken pasif yönetimi belirleyerek uzun vadede odaklanabileceğiniz hisseler belirleyebileceğiniz gibi piyasa tepkilerine hızlı ayak uyduran kârlı ve güçlü hisseleri göz ardı etmemenizde fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)