İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Parasal genişleme rekor kırıyor

27 Temmuz 2016, 09:40 - -

Global krizin üzerinden sekiz yıl geçmesine, ABD ve İngiltere Merkez Bankaları’nın programlarını durdurmuş olmalarına rağmen küresel parasal genişleme miktarı rekor kırmaya devam ediyor ve hiç olmadığı kadar yüksek bir rakama ulaştı.

Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası birlikte ayda toplam 180 milyar USD varlık satın alıyorlar. Deutschebank analistlerine göre bu rakam 2009 yılından bu yana görülen en büyük tutara ulaşmış durumda, FED dahi bu toplama yanaşamamıştı:

Eğer konsesüs doğru çıkarsa bu rakamın daha da artması gündemde! ECB, BOJ belki de İngiltere Merkez Bankası program büyüklüklerini artırıp büyümeyi ve enflasyonu artırmaya çalışacaklar.

Merkez bankaları bilançoları açısından en ilginç durum Japonya’da gerçekleşiyor. BOJ bilançosu GSYH tutarının %80ine ulaştı. Diğer ülkelerde bu rakam %20-30 dolaylarında. Buna rağmen Japonya’da herhengi bir büyüme sinyali veya enflasyon artış emaresi gözlemlenmiyor:

G4 MERKEZ BANKALARI BİLANÇOLARI (%GSYH)

180 milyar USD aylık toplam kabaca BOJ ve ECB arasında bölüşülmüş durumda ve 12 aylık kayan pencere yöntemi ile hesaplandı.

ABN AMRO bankası ECB’nin programını aylık 80 milyar € tutarından 100 milyar € tutarına yükseltmesini ve gelecek sene programın süresini 9 ay daha uzatmasını bekliyor. JP Morgan ise BOJ’un programının %25 büyütülerek yıllık 100trilyon Yen (960 milyar USD) rakamına ulaşacağını düşünüyor.

İngiltere’nin BREXIT kararı sonrası ise İngiltere Merkez Bankası’nın aylık tahvil alım programını yeniden başlatması bekleniyor. Barclays bu rakamın yaklaşık 200 milyar USD olabileceğini öngörüyor. İngiltere Merkez Bankası 2012 yılından bu yana varlık alımı yapmayı bırakmıştı.

Yukarıdaki tahminler oldukça cüretkar. Dünya büyümesi bu kadar düşük ve enflasyon kıpırdamazken Merkez Bankası bilançolarının daha da büyümesi kaçınılmaz görünüyor.

Bizim de bu furyaya mutlak surette katılmamız iyice düşünüp taşınıp kısa vadeli borcumuzu (belki de tüm borçlarımızı) finansal mühendislik tasarımları ile ECB/BOJ/BOE bilançolarına satabilmemiz gerekiyor. Bunu yapabilirsek isterse Moody’s notumuzu CCC ye indirsin önemli olmaz.

Likidite anormal boyutlarda artarken bizim ülke olarak yapmamız gereken (özellikle bu günlerde) dış dünya ile iletişimi doğru kurabilmek ve kendimizi yeniden anlatabilmek. Bunu yapabilirsek biz de bu genişlemeden payımızı ziyadesiyle alırız.

Kaynak: http://www.reuters.com/article/global-cenbank-qe-idUSL8N1AC5PK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • piyasa27 Temmuz 2016 11:46

    parasal genişleme amacı nedir ? paralar nerelere gidiyor.paranın gittiği yerlerdemi kırız var.gitmediği yerde mi