Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Para piyasası emeklilik fonları

14 Mart 2016, 14:03 - -

Ankara’da gerçekleşen acımasız terör saldırısı insanlarımızın canına kıydı. Hayatını kaybedenlere Alllah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terör sonu hiçbiryere varmayan bir beladır, büyük Türk Milletine karşı başarılı olma şansı yoktur. Bu günleri atlatacağımıza olan inancım tamdır.

Geçtiğimiz hafta emeklilik sektörü fonlarında tahvil ağırlıklı fonları ele almıştık.
Bu hafta para piyasası fonlarını ele alacağız. Para piyasası fonları yapısı gereği kısa vadeli fazili enstrümanlara yatırım yaparlar ve riskleri diğer fonlarla karşılaştırıldığında yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte ÖST-Özel Sektör Tahvillerine yatırım yapılmaya başlanması ile bu fon grubunda risklerin kısmen de olsa artttığını iddia edebiliriz.
Para piyasası fonları 23 adet ve toplam 5,4milyar TL portföy büyüklüğüne sahip. Bu rakam azımsanamayacak bir toplamı da işaret ediyor.
Likit/para piyasası fonları normal koşullar altında yatırım aracından ziyade türbülans zamanlarında park edip bekleme aracı olarak olarak kullanılması gerekirken biz de daha çok yatırım aracı çerçevesinde kullanılıyor.
Likit fonların bu kadar popüler olmasının bir sebebi de hiç kaybetmiyor olması olabilir.
2015 yılı getirilerine göz atabiliriz:
 


En iyi kazandıran fon FET, %9,78, en kötü kazandıran fon HHL %8,8 getiri sağlamışlar. 23 fonun tamamı tahvil fonlarından daha iyi getiri sağlamış durumda.
2014 yılı getirilerine bakalım:
 


2014 yılında da getiriler istikrarlı. Bir iyi bir kötü yıl FET fonunda hemen dikkatimizi çekiyor. Fon 2014 yılında kötü 2015 yılında birinci.
2013 yılında 21 adet fon var getirileri:
 


2012 yılı getirileri:
 


2011 yılına da bakalım:
 


Son 5 yıla baktığımızda sadece 2015 yılı getirileri tatmin edici sayılabilecek düzeyde, diğer yıllar getirileri oldukça düşük.
Son 5 yılı topluca değerlendirelim, kısa dönemlere bakmak yanıltıcı olacaktır:
 


Son yazıdaki tahvil fonlarını da karşılaştırma yapılabilmesi için bıraktım. Süsü püsü olmayan likit fonlar tahvil fonlarından son 5 yılda daha iyiler. Tahvil fonlarında 5 yıllık rakamlara göre ortalama yıllık getiriler %7,45 ile %5,05 arasında değişiyor. Likit fonlarda ise getiriler %7,72-5,87 arasında gerçekleşmiş.

Tahvil fonları son 5 yıl getirileri:



Tahvil fonlarında son 3 yıl ortalaması çok düşüktü, likit fonlar son 3 yılda tahvil fonlarından daha iyiler, getiriler %8,23-%7,09 yıllık aralığında. Tahvil fonlarında getiriler yıllık %6,96 ile %3,10 arasında değişiyordu:
 


Son olarak 10 yıldan bu yana işlem gören 14 adet fonu inceleyelim:
 


Likit fonların son 10 yıl yıllık ortalama getirileri %10,17-%7,83 arasında değişiyor. Tahvil fonlarında getiriler aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere yıllık ortalama %11,53-%8,38 arasında gerçekleşmişti:
 


Llikit fonlar da tahvil fonları gibi uzun vadede mevduatın altında kalıyor görünüyor, bununla birlikte TÜFE’nin üzerinde getiri elde etmişler. TÜFE grafiği:
 


Sonuç olarak likit fonların tahvil fonlarına göre daha istikrarlı olmalarına rağmen tatmin edici getiri sağlamadığını söyleyebiliriz. Likit fonlar kötü zamanlar için park etme aracı olarak kullanılmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adnan Salih14 Mart 2016 19:36

    Sayın Ali Güvenç: Yorumunuzda haklısınız, teşekkürler. Bununla birlikte göstermek istediğim konu tüm likit fonların yatırım aracı değil geçici dönemli park etme aracı olarak kullanılması gerektiği idi. Hepsi HHL gibi düşünülmeli. Bir diğer amacım ise aktif yönetilen tahvil fonlarının beğenilmeyen likit fonların gerisinde kaldığını, dolayısı ile aktif yönetimin uzun dönemde çok işe yaramadığını göstermekti.

  • ALİ GÜVENÇ14 Mart 2016 16:51

    Merhaba, Likit fonları sıralamışsınız ama her fon aynı mantıkla çalışmıyor. Mesela HHL seçim yapılabilecek bir fon değil, sadece 1 günlük katılımcı parasının boşta kalmaması için kullanılan bir fon. Yani normal likit fonlar ile karşılaştırmak pek mantıklı olmamış.