Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Para piyasaları için 4 önemli risk ve belirsizlik

16 Ocak 2019, 12:24 - -

Piyasaları 4 önemli risk ve belirsizlik bekliyor. Bunların başında 31 Mart yerel seçimleri gelirken, TCMB’nin faiz indirimi konusunda izleyeceği adımlar, jeopolitik gelişmeler ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlayamaya yönelik alınan önlemlerin içeriği öne çıkan başlıklar.

Piyasalar için belirsizlik ve kaygıların ön planda olduğu bir dönemdeyiz. Yurt içerisinde kaygıları körükleyen 4 önemli risk unsuru var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1- 31 Mart yerel seçimleri
Kaygı ve riskleri ön planda tutan gelişmelerin başında 31 Mart yerel seçimleri geliyor. Seçime kadar yapısal değişiklikler içeren kararlan beklenmiyor. Hemen seçim öncesinde bu kararların alınması elbette seçim sonuçlarını da etkileyebilir. Bu nedenle mart sonu beklenecek. İşte bu süreç yatırımcılar için zorlu bir süreç. Yurtdışındaki gelişmeler de göz önünde bulundurulduğunda ağırlıklı olarak yatırımcıların altın alarak süreci yönettikleri gözleniyor. Yurt içerisinde biraz daha banka hisselerine yönelim var. Bunun bir nedeni de banka sektörü hisselerinin aşırı ucuzlaması.

2- TCMB’nin faiz indirimi konusunda izleyeceği adımlar
TCMB’nin enflasyonun seyrinde kalıcı bir düşüş seyri görmeden faiz indirimine gitmesi beklenmiyor. Ancak faiz indirimi konusunda atılacak beklenmedik bir adım dolara yönelimi artırarak TL varlıklara ilgiyi düşürebilir.

3- Jeopolitik gelişmeler
Türkiye ve ABD arasındaki olumlu gelişmelere rağmen Suriye konusundaki gelişmeler, kaygıların yüksek olmasına neden oluyor.

4- Ekonomideki yavaşlamaya yönelik alınabilecek önlemler
Ekonomi yavaşlıyor. Türkiye ekonomisindeki yavaşlamaya yönelik hükümetin atabileceği agresif adımlar piyasalardaki önemli bir risk ve belirsizlik unsuru.

Bu dört önemli risk unsurunu değerlendirdiğimizde;
Mart seçimlerine kadar bir belirsizlik olacağı kesin. Ancak bu aşamada TCMB agresif adımlar atmayacaktır. Zaten atarsa bu kurda yaşanabilecek değerlenmeyi göze aldığının göstergesi olacak. Gösterge faiz 17,99 politika faizi 24 seviyesinde. Makas açılıyor. Faizlerde bir indirime gidilmesi enflasyondaki düşüşle birlikte kaçınılmaz hale geliyor. Sadece bunun zamanlaması önemli. Piyasaların dengesini bozabilecek sert bir karar gelmedikçe borsa banka hisseleri öncülüğünde yukarı tepki verebilirken, dolar kurunda gevşeme yaşanabilir. Ancak atılan adımlar kurda fazla bir zayıflamanın çok istenmediğini gösteriyor.

Dolar kurunda 5,40 desteği önemli
Dolar kurunda destek seviyelerinin kırılması ile görünüm zayıflıyor. Bu seyir 5,40 seviyesinin altında kalıcı seyir sağlanırsa devam edebilir.

Borsa güçlenme çabasında
Borsada geçtiğimiz yılın şubat ayında başlayan düşüş trendi alçalan bir kanalda 200 gün sürdü. Endeks 137 gündür yatay bir bandın içerisinde zayıf bir seyir izliyor. Şimdi yeniden güçlenme çabasında. Banka hisselerine alımların gelmesi halinde yüzde 29’luk yükseliş hedefi ile 121 binlere doğru yükselme potansiyeli taşıyor.

Hangi yatırım araçları öne çıkıyor?
Yatırım araçlarının seyrine baktığımız zaman son bir ay içerisinde altın ve banka sektörü hisselerinin öne çıktığını görüyoruz. Yatırımcı tercihlerinde bankalar öne çıkmaya başladı.

Aracı Kurumların Aylık Hisse Önerileri

Şeker Yatırım 2019 Ocak Ayı Hisse Önerileri



Gedik Yatırım 2019 Ocak Hisse Önerileri

Garanti Yatırım 2019 Ocak Hisse Önerileri

 

İş Yatırım Banka Hisse Önerileri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • XxxX22 Ocak 2019 18:08

     “Seçime kadar yapısal değişiklikler içeren kararlan beklenmiyor.”  Demişsiniz haklısınız .ama ben iktidar olsaydım her şeyi yapardım çünkü kobay durumunda ki bu millette artık istediğinizi yapabilirsiniz çünkü bu millet o denli “Stalin ‘in tavuğu “ durumundaki iktidar ne yaparsa yapsın –istediğiniz fantezi olabilir- bu yamultulmuş halk gıkını çıkarmaz.onun için yok yapısal değişiklikmiş yok şuymuş buymuş  bunu geçin  izstanbıl pilezalerinden nasıl olsa her şey güllük gülistanlık durumda.

  • Günlükçü17 Ocak 2019 22:28

    La bunları  hepsi palavra, spek ne isterse onu yapar. Bizde zamanında farkedersek, peşine takılırız olur biter...

  • Spek spekçi22 Ocak 2019 19:00

    İyiki spek lafını da öğrenmişsiniz. Bi haltan anlamayınca sakız gibi çiğneyin

  • Daşci17 Ocak 2019 10:59

    Varlık fonu alımları vergi dışı bırakıldı. Dünkü yükseliş bundan. Borsaya para girmedi. THY satıp banka aldılar. Bu gün tam tersi banka satıp THY alıyorlar. Bu yılın ilk başarılı geçirmesi yapıldı. Şimdi borsa zamanı değil. Cambazlık zamanı

  • Saki17 Ocak 2019 09:34

    Arcelik iyi gidiyor

  • FEVZİ17 Ocak 2019 09:13

    1 YIL ÖNCE KATMER ALDIRDILAR 13.00 DEN TAHTA 5.60 BUNLARIN HEPSİ PİYON ASLA İNANMAYIN 

  • düşer17 Ocak 2019 09:02

    Amerika satışa başlamış çin korkusu varsa hazır yükselen biste vururlar

  • erol17 Ocak 2019 08:50

    Diplerde sürünür kimse tavsiye etmez ralli bitince tavsiyeler afiş olur. Dünkü yükselişten sonra kimse banka almaz. Ahali THY alıyor

  • metin17 Ocak 2019 08:09

    Alış geldi 95 oldu yeter artık bugün satarlar

  • Huseyin17 Ocak 2019 07:58

    İs yatirim kardemir icin 6 tl fiyat veriyordu hisse çoktü daha kipirdayamiyor

  • Berber bekri17 Ocak 2019 02:47

    Demekki önerdikleri hisseleri hemen satmak lazım önerilen hisselerin yükseldiğini gören 1 adım öne çıksın (hele ki iş yatırım önerir ve kendi satar )YTD değildir....

  • Jhsh16 Ocak 2019 17:13

    Migros mağdurları diye bicadir kuracaz yakinda

  • Ercan Yücel 16 Ocak 2019 16:32

    Yatırım şirketi ne iş yapar anlamadım. Tavsiye ettikleri hisselerin, neredeyse tamamı düşmüş.

  • alp16 Ocak 2019 15:55

    BÜTÜN ARACI KURUMLARI YAVŞAKTIR...ÖNCE ÖNERİR SONRA ŞİŞİRİR SONRADA SATARLAR....TAHTARVELLİ HESABI...