Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Öz Varlık zengini şirketler

26 Şubat 2018, 07:45 - -

Öz Varlık zengini şirketler borsada yatırımcılara endeksin üzerinde kazandırırken, öz sermayesi artanlar yatırım endeksin performansına yakın bir getiri sağlıyor.

Öz Sermaye büyüme oranı ile hisse seçimi

Hisse senedi seçimi yaparken kullanabileceğimiz birçok finansal gösterge bulunmaktadır.

Amerikalı iş adamı ve dünyanın sayılı zenginlerinden Warren Edward Buffett’ın en çok vurguladığı finansal rasyonlardan bir tanesi Öz Sermaye Büyüme Oranı ve öz sermaye karlılığı. Buffett bu oranın artmasının-azalmasının yönetim performansı ölçmede en iyi yollardan biri olduğunu söylüyor.

Öz sermaye ile Sermayeyi birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Sermaye nedir?

Sermaye şirket kurulurken kurucular tarafından şirkete konulan kaynaktır.

Öz Sermaye nedir?

Öz Sermaye ise varlıklardan borçların çıkarılmasıyla elde kalan miktardır. Öz Sermaye kar, zarar, sermaye yedekleri gibi bilanço kalemlerini de içinde barındırıyor.

Şirket faaliyetlerini karla sonuçlandırıyorsa şirketin öz sermayesi artacak, faaliyetler zararla sonuçlanıyorsa öz sermaye azalacaktır.

Öz Sermaye büyüme oranı nasıl hesaplanır?

İki adımda Öz Sermaye Büyüme Analizi ile hisse seçimi
Öz Sermaye değişimleri ile iki adımda analiz yapılabilir.
1-Öz Sermayesi En Yüksek Şirketler
2- Öz Sermayesi Artanlar

Borsa Bilgi Portalı Finnet 2000 (www.finnet2000.com) İnternet sitesini ve web tabanlı portföy seçim programı QPS (queenstocks.com) kullanarak yaptığımız Öz Sermaye değişim analizleri ve sonuçları şöyle:

1- ÖZ SERMAYESİ EN YÜKSEK 15 BORSA ŞİRKETİ

BİST’te öz sermayesi en yüksek ilk 15 şirketi incelediğimizde banka ve sanayi şirketlerini görmekteyiz. 15 şirketin 8 tanesi banka 5 tanesi ise sanayi şirketidir. Listenin ilk 4 sırasında bankalar yer alıyor. İlk sırada 43 milyar 93 milyon 259 bin TL öz sermayesi bulunan İş Bankası var. İkinci sırada 41 milyar 331 milyon 210 bin TL öz sermaye ile Garanti Bankası yer alıyor. Garanti Bankası'nı Akbank ve Yapı Kredi takip ediyor. Listedeki diğer şirketler ise Koç Holding, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ereğli Demir Çelik, Turkcell, Denizbank, QNB Finansbank, TÜPRAŞ, İskenderun Demir Çelik, Arçelik ve Aselsan.

Öz Sermaye büyüklüğü en fazla olan şirketlere yatırım

Öz Sermaye büyüklükleri en fazla olan 10 şirkete yapılan yatırım sonucunda ise 2008’den bu yana BIST 100’e yatırılan 100 TL 210,80 TL’ye ulaşırken Öz Sermaye büyüklüğü en fazla olan 10 şirkete yatırılan 100 TL 268,11 TL olmuştur. Öz Sermaye büyüklüğü en yüksek 10 hisseye yatırım endeks üzeri getiri sağlıyor.

2- ÖZ SERMAYESİ EN FAZLA ARTAN 15 BORSA ŞİRKETİ

Borsada öz sermayesini en fazla arttıran ilk 15 şirketi incelediğimizde ilk sırada Öz Sermayesini yüzde 189,12 ile 8 milyon 721 bin TL’den 25 milyon 216 bin TL’ye çıkaran Ulaşlar Turizm var. Ulaşlar Turizm’i yüzde 115,62 Öz Sermaye artışı ile Hedef Girişim takip ediyor. Sasa Polyester, Atlas Yatırım Ortaklığı, Akiş GMYO, Fonet Bilgi Teknolojileri, Sekuro Plastik, Etiler Gıda, Ak Enerji, Türkiye Kalkınma Bankası, Yünsa, AvivaSA Emeklilik Hayat, Orge Enerji Elektrik, Çemtaş ve Karsusan Su Ürünleri listedeki diğer şirketler.

Öz Sermayesi en fazla büyüyen şirketlere yatırım

10 yıllık süreçte BIST TÜM endeksi içinde, Öz Sermaye büyüme oranı en çok artan 10 şirkete yapılan yatırımın BIST 100 ile karşılaştırması grafikteki gibidir. 2008/01 tarihinden itibaren hisselere yatırılan 100 TL 2018’e gelindiğinde 234,55 TL olurken BIST 100’de ise 207,34 TL olmuştur. Seçilen hisselerle yatırım endekste paralel bir getiri sağlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsa uzmanı26 Şubat 2018 12:46

    birde bazı şirketlerin yöneti,mlerini ele geçiren işadamı kisvesli çetelerin özsermayesini hesaplamak lazım.muazzam onmilyonlarca lira vurgun borsa da***hemde içten bilgili yönetimlerin**şirket kaynaklarını kendilerine aktaran yönetimleride incelemek lazım..nasıl vurgun sistemi kurulmuş**