Erkin Şahinöz [email protected] Erkin Şahinöz

Önce fikri sat sonra da ürünü

17 Aralık 2015, 11:12 - -

Artıracak mı artırmayacak mı? ABD ekonomisi hazır mı değil mi? Finansal piyasalar kaldırabilir mi kaldıramaz mı? Papatya falı bitti.  Dünkü tarihi toplantıda Fed politika faizini 0.25 puan yükselterek "sıfır faiz" dönemini kapattı.

Kritik konuları maddeler halinde değerlendirelim.

Ocak toplantısında faiz artırımı olur mu? Hayır olmaz. "Temkinli ilerleyeceğim, faiz artırım süreci belli bir takvimden ziyade ekonomik verilerin seyrine bağlı olacak" diyen Fed üst üste iki toplantı faiz artırımı yaparak piyasa algısını bozmaz.  Bundan sonraki ilk faiz artırımı en erken 2016 yılının 18-19 Mart toplantısında olabilir.  En erken...

Fed'in öngördüğü faiz artırım patikası nasıl? Dünkü 0.25 puanlık artırımdan sonra toplantı öncesi yüzde 0.00-0.25 aralığında olan politika faizi yüzde 0.25-0.50 bandına yükseldi.  Bitişikteki tablo önemli. Fed üyelerinin politika faizini 2016 ve 2017 sonunda sırasıyla yüzde 1.4 ve yüzde 2.4 düzeyinde öngördükleri görülüyor.  Bir başka ifadeyle, Fed 8 para politikası toplantısının yapılacağı 2016 yılına 4 adet 0.25 puanlık faiz artırımı sığdırma niyetinde.  Bu öngörüye göre Fed'in bir toplantı pas geçip bir toplantı faiz artırması lazım.  Pek olası görmüyorum.  Önümüzdeki yıl Fed'in üç defa faiz artırımı yapması ihtimali daha yüksek.  

Fed'in öngörüsü ve sizin beklentinizi anladık da piyasa ne bekliyor? Bakacağımız adres belli.  Ne parite ne başka bir şey. Bizde ne yazık ki yok ama ABD'de kullanımı çok yaygın faiz sözleşmeleri var.  Finans kuruluşları bu sözleşmelerde ve üzerine yazılı opsiyonlarda faiz risklerini yönetiyorlar.  İşlem hacmi yüksek haliyle de fiyatların verdiği bilgi önemli.  Buna göre ekonomik birimler Fed'in Ocak toplantısında faiz artırımı yapmasına yüzde 9 civarında ihtimal biçiyor.  Zaten yukarıda da belirttiğim gibi Ocak ayında faiz artırımı olmaz.  Piyasanın mart beklentisi ortada. Piyasa katılımcılarının yarısı bir sonraki faiz artırımının Mart aynında olacağı kanaatinde. 

Fed hamlelerinin piyasaları tedirgin edip etmeyeceğini anlamak için neye bakmalıyız?  ABD 10 yıllık Hazine faizleri.  ABD'de tüm piyasa faizlerinin baz aldığı yegane gösterge.  Fed'in şu ana kadarki başarısı politika faizini piyasa faizlerinde sıçramaya neden olmadan yükseltebilmiş olması.  Fed barometresi olarak takip edilmeli. 10 yıllıklar yüzde 2.70'in altında kaldığı sürece Fed hamlelerinin piyasalar üzerinde türbülansa neden olması beklenmez. 

"Fed artırırsa ben de artırırım" diyen Merkez Bankası ne yapacak? Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması için herhangi bir gerekçe yok.  Dolar-TL'de 3.10'lu düzeyleri bile faiz artırımı  yapmadan göğüsleyen Merkez Bankası'ndan yakın vadede herhangi bir hamle beklenmemeli. Kaldı ki ekonomimiz yüzde 4.5 olarak kabul ettiğimiz potansiyel büyüme hızının altında bir performans sergiliyor.  Rusya ile yaşanan ekonomik ve siyasi krizin büyüme üzerindeki olumsuz etkisi de göz önüne alındığında Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini yükseltmesi ihtimalini çok düşük görüyorum.  

Kur düşer mi? Çok sınırlı. Kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan çok faktör var. Birincisi, Türkiye'de de jure olmasa da de facto olarak "düşük faiz-yüksek kur" politikası hakim. Bunu Merkez Bankası'nın yükselen kura verdiği isteksiz müdahalelerden de görmek mümkün.  İkincisi yabancı ilgisizliği. Hükümetin kurulmuş olması ve ekonomi yönetiminin belirlenmiş olması da  yabancının Türkiye iştahını artıramadı. Çünkü seçimlerden sonra Rusya krizi patlak verdi.  Rusya ile ilişkilerin kısa vadede toparlanması da pek mümkün görünmüyor.  Üçüncüsü yurtiçi yerleşiklerin eğilimi. Yurtiçin yerleşikler en az yabancılar kadar önemli.  Bankacılık sistemindeki döviz mevduat stoku 154 milyar dolar düzeyinde.  Bu tutarın kabaca 90 milyar doları bireylere, 60 milyar doları da kurumlara ait.  Dövizde açık pozisyonu olan kurumların döviz mevduatlarını eritmesi zaten beklenmemeli.  Bireyler de"kur daha yükselir" algısı içinde oldukları için satmıyorlar.  Hatta kurdaki her anlamlı geri çekilmenin alım fırsatı olarak değerlendirildiği ortada.  Şartlar böyleyken kurda kalıcı bir düşüş beklemek pek gerçekçi olmaz.  En iyimser senaryoda bile dolar-TL'de 2.82'nin Euro-TL'de de 3.05'in altı zor.  Haliyle doğru sorunun "nereden satmalıyım"dan ziyade "nereden almalıyım" olduğu yönündeki beklentimi koruyorum. 

Not: 20 Aralık Pazar günü Türev Enstrümanlar ve VİOP eğitimi vereceğim. Egitimle ilgili detayları ekteki dokumanda bulabilirsiniz. Kayıt ve bilgi için [email protected] 'a mail atabilirsiniz.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster