Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

On adımda şirket analizi

22 Ocak 2018, 01:00 - -

Bir şirketin 10 adımda analizini yapabilirsiniz. En kritik analiz ekranlarından istifade ederek borsada düşük riskle kazançlarınızı yukarı çekebilirsiniz.

Bir şirketi analiz etmek oldukça detaylı ve ayrıntılı bir çalışmayı gerektirir. Bazen bir tek veriyi bulabilmek için saatlerce uğraşmak gerekebiliyor ya da tek bir habere ulaşabilmek için yüzlerce tarama yapılabilmekte. Emek harcamadan kulaktan dolma bilgilerle alınan her hisse senedi spekülatörlerin yarattığı büyük fiyat dalgalanmalarında kaybolunup zararların ortaya çıkmasına yol açabilmekte.

Üstelik kulaktan kulağa yayılan bilgiler, her yeni kişinin kendi yorumunu katması ile başkalaşır. Bu noktada kişinin kendisinin yaptığı analizler, hissenin neden alındığı çok önemlidir. Eğer şirketle ilgili tam donanımlı bilgiye sahipseniz, beklentileri biliyor ve hissenin kazandırma potansiyeli hakkında öngörüde bulunulabiliyorsanız o takdirde borsada kazanmak için gerekli şartlar da sağlanmış olacaktır. Böylesi bir bilinçle hareket eden yatırımcı aynı zamanda birikim yatırımcısı olmaya da aday demektir.

Birikim yatırımcısı nedir?
Birikim yatırımcıları hisse senetlerini belirler ve sürekli o hisse senetlerini toplamaya devam ederler. Hisse senedinin fiyatının artmasından ya da düşmesinden ziyade tıpkı bir gayrimenkul yatırımı gibi bakarlar hisse alımına. Onlar potansiyeli olacak hisse senedini belirlemişlerdir, bir emeklilik fonuna yatırım yapar gibi hisse senedine yatırım yaparlar. Her ay maaşlarının ya da tasarruflarının belirli bir bölümünü bu hisse senetlerine yatırırlar. Buradaki amaç bir iki günlük düşük kazançlar peşinde koşmak değil, büyük kazançları hedeflemektir. Sabreden, ilgili hisseyi satır satır analiz edenlerin yüzde 1000’lerin üzerinde getiriler sağladığı gözlenmektedir. Birikim yatırımcıları borsa düştüğü zaman üzülmez sevinir. Çünkü borsadaki düşüşler istediğiniz kuruluşların hisselerini almak için eşsiz bir fırsattır. Son derece başarılı şirketlerin hisseleri inanılmaz fiyatlara düşebilir. İşte bu dönemler toplama zamanlarıdır.

Şirket analizine nereden ve nasıl başlamalı?
Yatırım gurusu Peter Lynch “Asla karlı hisseleri kendi haline bırakıp, kuruluşun gelişimini izlemekten vazgeçmeyin” diyor. Sizler de bir birikim yatırımcısı olmayı hedefliyorsanız. Bir yatırımcı el çantası oluşturmalısınız. Bilgiye, doğru, sürekli, kaynağından ulaşabilmelisiniz. Farklı analiz platformları kullanabilirsiniz. Ben 2000 yılından bu yana sürekli, doğru ve güncel bilgiye ulaşabildiğim, verilerin kaynağından alınarak işlenip, kullanılabilir hale getirildiği analiz portalı www.finnet2000.com internet adresinde yer alan Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalı’nı kullandığım için basit ve pratik bir hisse analizinin nasıl yapılabileceğini bu bilgi portalını kullanarak anlatacağım. Sizler istediğiniz platformlardan analizleri ve benzer testleri yapmayı deneyebilirsiniz.  

İlgilendiğiniz hisseyi anında sorgulayın
Bir şirketle ilgili analiz yapmadan önce yapmanız gereken toplu analizler var. Ancak bu yazımızda sadece ilgilendiğiniz bir hisse üzerinden şirket analizine nasıl başlarsınız onu inceleyeceğiz. Hangi hisse ile ilgileniyorsanız öncelikle o hisseyi seçerek detay verilerine ulaşmaya çalışın.

Şirket analizinde 10 kritik gösterge
1- Bir bakışta hissenin fotoğrafını görebilmeli. Özet analizle şirketin genel görünümü hakkında hızlı bilgi sahibi olmalısınız.
2- Şirketi tanımalısınız; ortaklık yapısını, iştiraklerini faaliyet alanını detayları ile incelemelisiniz.
3- Şirketin bilançosunu incelemelisiniz.
4- Finansal oranların detaylarına bakarak büyüme potansiyelini görebilmelisiniz.
5- Şirket haberlerini takip etmelisiniz.
6- Şirketin takas dökümleri inceleyerek, hisselerin hangi kurumlarda olduğunu, kurumların pozisyon değişikliklerini izlemelisiniz.
7- Yabancıların hissedeki pozisyonları düzenli olarak izlenmelisiniz.
8- Teknik analiz grafiği inceleyerek fiyat seyri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
9- Teknik göstergeleri izleyerek hissenin trendi hakkında bilgi sahibi olmalısınız
10-İstatistik bilgileri analiz ederek perfromans bilgilerine ulaşmalısınız.

1-Bir bakışta hissenin fotoğrafını görün; özet analizle şirketin genel görünümü hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Şirketin fiyat hareketleri fiyat/kazanç, Piyasa Değeri/Defter Değeri, TL ve dolar bazında fiyatı, gösterge sinyallerini aynı anda görmek şirketin genel fotoğrafını görmenizi sağlar. Hisse performanslarında günlük ve haftalık olarak negatif getirisi olsa bile hissenin uzun vadede sağladığı performans, yıllık getirisi ile size bir gösterge olacaktır.

Tüm analizlerde hisse senedinin fiyatının ucuz mu pahalı mı olduğunu sorgulamalısınız. Şirketin fiyat/kazanç oranını sektörün fiyat/kazanç oranı ile yine şirketin piyasa değeri/defter değeri oranını sektörle kıyaslayabilirsiniz. Böylece şirket hissesinin sektöre göre ucuz mu pahalı mı olduğunu görürsünüz.

2- Şirketi tanımalı; ortaklık yapısını, iştiraklerini, faaliyet alanını detayları ile incelemelisiniz.

Her şeyden önce şirketin ortaklarının kim olduğunun bilinmesi, yönetim kurulunda kimlerin olduğunun bilinmesi gerekiyor. Siz bir şirketin hisse senetlerini satın aldığınızda bu şirketin ortaklarını bilmiyorsanız, bu şirketle şirketin önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin şüpheleriniz olacaktır. Şirketin başındaki kişinin vizyonu, gelişmelere açıklığı, profesyonelliği şirketin istikrarlı seyrini sürdürüp sürdüremeyeceği hakkında ipucu verir.
Peki, borsada satın aldığınız şirketin hangi pazarda işlem gördüğünü biliyor musunuz? Bu bilgi basit bir bilgi gibi görünmesine rağmen kritik bir bilgidir. Hissenizin risk grubunu ve dâhil olduğu pazarı mutlaka bilmelisiniz. Şirketler sağladıkları belli kriterlere göre yıldız pazar ya da ana pazarda yer alırlar. Yıldız Pazar, BIST 100 endeksine dahil olan paylar ile fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 100.000.000 TL ve üzeri olan payların işlem gördüğü pazarı, Ana Pazar ise BIST-100 kapsamındaki paylar hariç olmak üzere fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 100.000.000 TL’nin altında olan payların işlem gördüğü pazarı ifade etmektedir. Yıldız Pazar ve Ana Pazar kriterleri, faaliyet süresi, dönem karı, asgari halka açık kısmın piyasa değeri, toplam piyasa değeri, halka arz oranı gibi çeşitli kriterlerden oluşmaktadır. Şirketin hangi iştiraklere sahip olduğunu öğrenmelisiniz. Yine şirkete ait iletişim bilgileri mutlaka elinizin altında olmalı.

3- Şirketin bilançosunu incelemelisiniz.

Bir şirketin bilançosu dönem sonu itibari ile şirketin mali fotoğrafını ortaya koyar. Şirketin satış gelirleri, maliyetleri, en fazla artan bilanço kalemleri incelenerek esas faaliyetinden karlı olup olmadığı araştırılır. Şirkette önemli bir gelişme varsa mutlaka finansal tablolarda sinyallerini verir. Şirketin son 5 dönem, son beş yıl, çeyrek dönem ve yıllık karları incelenmeli. İstikrarlı olarak kar edip etmediği incelenmelidir. Sürpriz getiriler ise zarardan kara geçen şirketlerde görülür.

4- Finansal oranları incelemelisiniz.

Şirketlerin farklı kriterlere göre finansal oranlarını incelemek o şirkete ait finansal fotoğrafı çıkarmanızı kolaylaştırır. Karlılık, büyüme gibi kriterlerde yükselen değerler büyüme işareti olarak algılanır.

5- Şirket haberlerini takip etmelisiniz.

Şirkete ilişkin son gelişmeleri, kapta çıkan haberleri, bilanço dipnotlarını, finansal tablo açıklamalarını inceleyerek şirketin hedeflerini, finansal durumunun arkasında yatan gerçekleri incelemelisiniz.

6- Şirket hisseleri hangi kurumlarda izlemeli. Takas dökümlerindeki değişimleri görmelisiniz.

Takas analizini yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntılardan biri şirketin sadece bakılan dönemdeki takas dökümünü görmek değil, bunun gelişim seyrini de görmektir. Şirket hisseleri hangi kurumlarda toplanmış durumda, bu kurumların belli periyodlardaki davranışları nedir? Hisseyi topluyorlar mı? Satıyorlar mı? Düzenli olarak paylarında bir artış var mı? Tüm bu detayları incelediğinizde şirket hisselerindeki dönemsel hareketleri de takip edebilirsiniz.

Kurum dağılımına bakarak hisselerin yüzde 50’sinden fazlasının yabancıların elinde olduğunu görüyorsanız, yabancı paylarındaki değişimleri de düzenli olarak izlemelisiniz. Hisse senedinin düştüğü dönemlerde bile eğer yabancılar hissede paylarını artırıyorsa bu hisse senedindeki düşüşlerin geçici olabileceğinin göstergesidir. Yabancı alımı ile hisse fiyatları arasındaki uyumsuzluklar aşağı ya da yukarı yönde sert fiyat hareketlerinin de sinyali olabilir.

7- Yabancıların hissedeki pozisyonunu görmelisiniz.

 

Yabancı yatırımcıların dolar bazında aylık olarak net alım ve satımlarını takip ederek, yabancı paylarındaki değişimin seyrini izlemelisiniz. Bu seyir net olarak hisseye yabancı para girişinin olup olmadığını gösterir.
Sadece aylık değil yıllık bazda da yabancıların işlemlerini takip ederek, yıllık bazda hisseye bir yabancı para girişi olup olmadığını izlemelisiniz.

8- Teknik analiz grafiğini incelemelisiniz.

Hisseye ilişkin hızlı bir teknik analiz yaparak mevcut hisse fiyatının dipte mi, zirvede mi olduğunu görebilirsiniz. Hisse üzerine çizdireceğiniz göstergelerde hissenin fiyat hareketi ile uyumsuzluklar varsa orada bir şeyler ters gidiyor demektir.


9- Teknik göstergelerini takip etmelisiniz.

Hisse senedinde kısa ve orta vadeli sinyalin ne olduğunu görmek istiyorsanız mutlaka göstergelerini takip etmelisiniz. Özellikle 20 ve 50 günlük ortalamalara göre seyir, hisse senedinin orta vadeli trendi hakkında size ipucu verir.

10-İstatistiklerini incelemeli, performans bilgilerinin detaylarına bakmalısınız.

Şirketin istatistik bilgilerini inceleyerek dipte mi, zirvede mi olduğunu görebilir, dönemsel getirilerini izleyerek performansını ölçebilirsiniz.

Sonuç: Tüm analizlerin ışığında hisse bilginizi artırarak fiyat hareketlerindeki dalgalanmalardan etkilenmez, şirketin değerine odaklanarak, yatırım yapabilirsiniz.

TÜRK HAVA YOLLARI hissesi için www.finnet2000.com portalında yaptığımız analizde;

1-Şirketin hisselerinin fiyat/kazanç oranının sektör ortalamasına göre ucuz olduğunu; Türk Hava Yolları’nın fiyat/kazanç oranının 9,99 seviyesinde bulunduğunu, sektörün fiyat/kazanç oranının ise 12,38 seviyesinde gerçekleştiğini,

2-Şirket hisselerinin yüzde 49,12’sinin varlık fonunda olduğunu,

3- Şirketin zarardan kara geçtiğini, Yıldız Pazarda işlem gördüğünü, risk grubunun A olduğunu, şirketin halka açıklık oranının yüzde 50 olduğunu, hissenin borsa endeksinin üzerinde bir performans gösterdiğini,

4- Takas saklama oranlarına göre yabancıların hissede paylarını artırdıklarını, 27 Aralık 2017’de hissedeki yabancı payı yüzde 63,85 seviyesinde bulunurken 4 Ocak tarihinde yüzde 64,78’e yükseldiğini, 1 milyar 380 milyon TL’lik ödenmiş sermayeye sahip olan şirketin 2017’nin 9 aylık dönemini 29 milyon 332 milyon TL satış geliri ve 823 milyon TL net kar ile kapattığını,

5- Yıllık olarak yüzde 194 getiri sağladığını, şirketin 2017 yılı getirisinin yüzde 213 olduğunu,

6-2015 ve 2016 yıllarındaki kayıpların ardından şirket hisselerinin yükselişe geçtiğini,

7-Şirket haberlerinden Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın, kargo taşımacılığında 2018 yılında hedef büyüttüklerini ve bu yıl 2 milyon ton kargo taşımayı hedeflediklerini söylediğini, yine şirket haberlerinden Türk Hava Yolları(THY), 2017 yılını başarıyla tamamladığını, 2017 yılı yolcu sayısında bir önceki yıla göre yüzde 9.3’lük artış yakalayarak 68 milyon 616 bin yolcu taşıdığını, yolcu doluluk oranının ise bir önceki yıla göre 4,7 puan artarak yüzde 79.1 olarak gerçekleştiğini, 2017 yılının son ayında ise yüzde 79,5 ile tarihinin en yüksek aralık ayı doluluk oranına ulaştığını,

8-Yabancıların hissede 2017 yılında toplam 777 milyon dolarlık net alım yaptıklarını, en güçlü alımın da 239 milyon dolar ile kasım ayında gerçekleştiğini,

9-Hissenin teknik göstergelerinde 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerinde hareket ettiğini uzun vadeli yükselen trendin sürdürdüğünü,

10-Mali verilerinde 2017 yılının 9 aylık döneminde esas faaliyet kar büyümesinin yüzde 478 olduğunu, fiyatının sektöre göre cazip olduğunu teknik ve temel olarak güçlü görünümünü koruduğunu ve sektör fiyat/kazanç oranına göre yüzde 23 oranında iskonto ile işlem gördüğünü gözlemlemekteyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sener22 Ocak 2018 22:50

    Benim hissenin bina uyuyor ama gitmiyor temettü kar şirket satınalma herşey var hektas ama 19:dönem zarar eden kerevitas gözde ve bugün tavsnbokabn hisseler 9 çeyrekte eksi bilanço açıklamış çoğu bizimkinde+ gitmiyor ama patron ve spek ne derse o olur siz biyerini yirtsaniz gitmeyen gitmiyor

  • emlakçı22 Ocak 2018 16:57

    emlak konutu aldık herşeyi güzeldi. inceleyin sizde göreceksiniz bedava. patron istemediğinden 10 senedir sürünür ne temel ne teknik dinler.

  • Mr.Head18 Aralık 2020 14:40

    Sonu GYO olan hisseler alınmaz

  • mzd22 Ocak 2018 08:32

    hissede patronun istediği olur gerisi teferruattır