Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Net kar stratejisi güncelleme

23 Ocak 2017, 15:08 - -

Geliştirdiğimiz stratejilerdeki bulgularımıza göre net kar artışı BİST şirketleri için oldukça güçlü bir faktördü. Bu faktöre dayalı olarak geliştirdiğimiz stratejinin performansı da iyiydi.
2017 yılı başında seçilen hisseler ve PD ile takviye edilmiş stratejiler performanslarına tekrar göz atalım:



2017 yılında net kar %8 ile devam ediyor (Cuma kapanış)
Stratejinin temelinde 1 yıl önceki çeyrek ve 1 önceki çeyrek verilerine göre artışların ortalamasını almıştık.
Stratejiyi biraz değiştirip 12 aylık izleyen veriler ile hesaplarsak ortaya daha iyi sonuçlar çıkabilir. (12 Aylık İzleyen = Trailing Twelve Months, TTM)
12 aylık izleyen karların artışına göre performanslar:

Karşılaştırma için BİST100 verilerini de ekledim. Strateji çoğunlukla BİST100 endeksinden daha iyi performans gösteriyor.



Alfa grafiği:



Strateji test dönemi boyunca sadece 8 çeyrek BİST getirisi altında kalmış.
Stratejiye seçilen hisseleri piyasa değeri / defter değeri rasyosuna göre küçükten büyüğe doğru sıralayıp eksi defter değerli hisseleri dışarıda bırakırsak volatilite çok azalıyor, getiriler de 10 hisseli portföy özelinde artıyor:



Alfa grafiğine de bakalım:



8 çeyrek olan BİST’ten geride kalma sayısı 6’ya düştü.
Strateji 10/20 hisse performansı:

Net karı 12 aylık izleyen dönemde en fazla artanlar arasında piyasa değeri defter değerine göre en düşük olan 10 hisse performansı ciddi olarak stratejinin diğer versiyonlarından ayrışıyor.
Bu stratejide son 2 yıl seçilen hisselere de bakalım:

Performansları:

12 aylık TTM + Düşük PD/DD diğer versiyonlarına göre daha iyi diyebilirim.
Stratejinin her zaman yatırımda olduğunu hatırlatmalıyım. Hangi güçlü faktör olursa olsun 2008 gibi bir krizden kaçış yok. Bununla birlikte strateji bıkmadan usanmadan kullanıldığında ise geri dönüşler ok güçlü olmuş. 2001-13-15 yıllarındaki BİST düşüşlerine nazaran stratejinin daha iyi olduğunu ve pozitif kazanç elde ettiğini de gözlemliyoruz. 2008 gibi oyun değiştiren krizler hariç strateji dayanıklı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)