Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Momentumu güçlü hisseler

30 Ocak 2019, 09:33 - -

Hisse senetlerinin devinimini ve hızını gösteren momentum göstergesi; fiyat hareketi güçlenen hisse senetlerini öne çıkarıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 hisseleri içerisinde 79 hisse senedinin momentumu 100 seviyesinin üzerine çıktı. İlk 15 hisse senedinde ise alıcılar güçlü.

Momentum, belirlenmiş olan bir süre içinde fiyatların yüzde kaç değiştiğini gösteren bir göstergedir. Bir başka deyişle, ilgili senedin belirlenmiş bir süre içinde ne kadar kazandırdığını veya kaybettirdiğini endeks olarak belirten bir göstergedir.

Momentum İndikatörünü bir trend izleme göstergesi olarak kullanmak mümkündür. İndikatör dip yapıp, yukarı döndüğü zaman AL, indikatör zirve yapıp, aşağı döndüğü zaman SAT kararı verdiği varsayılır.

Momentum İndikatörü yeni bir zirve veya dip yaptığı zaman ( geçmişteki zirve ve diplerle karşılaştırıldığında ), mevcut trendin devam edeceğini, ancak fiyatlardaki artış hızının yavaşladığını ve senedi yükselten faktörlerin etkilerinin artık zayıfladığını ve bir süre sonra fiyatların düşmeye başlayabileceği varsayılabilir. Yine de indikatörün ürettiği sinyalin, fiyat hareketi ile de onaylanmasını bekleyerek pozisyon değiştirmelisiniz. Örneğin, indikatör zirve yaptı ve döndü, satış için fiyatların da düşme belirtisi göstermesini beklemelisiniz.

Yukarıdaki yorumdan farklı olarak momentumun çok önemli bir fonksiyonu daha vardır.

Uyumsuzluklar. Fiyatlar yükselirken ve yeni zirveler yaparken, göstergenin yeni zirve yapamaması veya fiyatlar yeni dip yaparken, göstergenin yeni dip yapmaması. Bu durumu trend değişikliğinin erken sinyali olarak değerlendirmek gerekir.

Hisselerin gösterge değerlerini ve momentumunu Excel üzerinde çalışan analiz platformu Hisse Expert’i kullanarak listeledik.

İşte hareketli ortalamaların üzerinde olan momentumu 100 seviyesinin üzerinde olan hisse senetleri:

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)