Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkezin faiz kararı piyasa beklentilerini karşılayacak mı?

12 Eylül 2018, 16:40 - -

Merkez Bankası'nın faiz kararı beklenirken Dolar/TL kuru 6,3438 seviyesine kadar geriledi. TCMB’nin piyasa beklentilerini karşılayacak bir faiz kararı vereceğini bekleyenlerin fiyatlamaları kuru aşağı çekiyor. Peki TCMB’nin faiz kararı beklentileri karşılayacak mı?

Merkez Bankası PPK toplantısı Perşembe günü (bugün) saat 14:00’da gerçekleşecek. Piyasalar TCMB’den kuvvetli bir politika tepkisi bekliyor. Genel beklenti 300-500 puan aralığında. 800-1000 baz puan olması gerektiğini düşünenler de var. Ancak merkez bankası 150-300 baz puan aralığında bir faiz artışı da gerçekleştirebilir.

Geçen ay enflasyonun 17,9'a yükselmesinin ardından Merkez Bankası bir çeşit parasal sıkılaşmaya gidileceğinin işaretini vermişti. Bu nedenle faiz artırılmamasına ihtimal verilmiyor. Ancak gerçekleşecek faiz artışının piyasa beklentilerini karşılamaması kurdaki gerilimi yeniden artırabilir.

Merkez Bankası kararı sonrası gözler yeni OVP’de olacak. TCMB’nin kararı piyasaları sakinleştirebilir ve yeni OVP de beklentileri karşılarsa kurda düşüş eğilimi yaşanabilir. Ancak geldiğimiz aşamada faiz artışının büyüme üzerinde yaratacağı olumsuz etki göz önünde bulundurularak beklentinin altında bir faiz artışı gerçekleşebilir. Bu nedenle kurdaki yeni denge fiyatlar OVP’den sonra izlenecek.

Dolar/TL kuru ABD yaptırımları sonrası yaşadığı sert atakla, 4,80’li seviyelerden 7,25’lere kadar yükseldikten sonra 6,3525 seviyesine kadar geriledi.  

Politika faizi 17,75 seviyesinde bulunuyor. Ancak Merkez Bankası bir süredir piyasayı 19,25 seviyesinden fonluyor. Faiz artışını bu seviyenin üzerinde gerçekleştirebilir. Böyle bir durumda TCMB Politika faizini 17,75’den 20,00’a çıkarabilir. Bu da 225 baz puan faiz artışına denk geliyor. Bunun altındaki bir faiz artışı çok sert kur hareketlerini getirebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)