Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez bankaları faiz artıracak mı?

16 Mart 2021, 11:30 - -

Borsa, döviz, altın, petrol ve faiz; Kovid 19 salgın hastalığının getirdiği ekonomik dalgalanma ile hareket etmeye devam ediyor. Aşı çözümleri ve ekonomilerin açılma adımları farklı yatırım alternatifleri denemek isteyen yatırımcıları artırabilir.

Bu konuda ekonomik veri setleri izlenirken merkez bankalarının aksiyonları da önemli.

Merkez bankalarının gündemde olduğu bir haftaya girdik. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası(BoE), Japonya Merkez Bankası(Boj) faiz kararını açıklayacak.

Hafta boyunca izlenecek merkez bankalarına ilişkin gelişmeler şöyle:

17 Mart Fed’in faiz toplantısı
ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü faiz kararını açıklayacak. Fed 2020 yılı Mart ayında faizi 100 baz puan aşağı çekerek bugünkü seviyeleri getirmişti. Fed o tarihten sonra düzenlediği 7 toplantıda faiz oranına dokunmadı. 

Fed’in faiz oranlarını, %0,0-0,25 arasında değiştirmeden bırakması bekleniyor. Faiz kararının yanında FED başkanının açıklamaları izlenecek. Fed Başkanı Jerome Powell, ekonomik büyüme ve faiz oranları ile ilgili yeni öngörülerini paylaşacak.

18 Mart TCMB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika toplantısı
Perşembe günü TCMB'nin faiz kararı, günün en önemli verisi olarak yakından takip edilecek (14.00). Haftalık repo faizinin 100 baz puanlık artışla yüzde 18,00 seviyesine yükseltilmesi bekleniyor.

Yine aynı gün İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı gelecek (15.00). Piyasalar BoE'nin faiz ve tahvil alım programında bir değişikliğe gitmesini beklemiyor; borçlanma maliyetlerini %0,10 puanda sabit tutması bekleniyor.

19 Mart Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı
Haftanın son günü yurt içi ve yurt dışında veri anlamında sakin bir gün bekleniyor. Günün ilk saatlerinde Japonya'dan faiz kararı gelecek. Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından son 42 toplantıda yüzde -0,10 olarak tutulan faizin bu toplantıda da değiştirilmesi beklenmiyor.

Borsada yatay hareket sürüyor
Borsada hisse bazında hareket yaşanırken, endeks zirve seviyesinde yatay hareket ediyor. 1.580 seviyesinde satışların güçlendiği dikkat çekiyor. Bu seviye yukarı doğru kırılmadıkça endekste sıkışma devam edebilir. Borsada 1.500 seviyesi önemli. 50 günlük ortalama aşağı kırılmadıkça orta vadeli pozisyonlar korunabilir. Bir iki günlük sarkmalar yaşansa da endeks bu seviyenin üzerinde tutunmaya çalışacaktır.



Aracı kurumların tahminleri

Gedik Yatırım haftalık hisse önerileri (15-19 Mart 2021)

İntegral Yatırım haftalık hisse önerileri (15-19 Mart 2021)

Meksa Yatırım haftalık hisse önerileri (15-19 Mart 2021)



Tacirler Yatırım haftalık hisse önerileri (15-19 Mart 2021)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Xx16 Mart 2021 14:31

    Merak ediyorum. Halkbank hissesine sahip 2. ortak o para ile bir otel alamazsın ülkende.Çok şanslısın seninde paran pul oldu.:)) Sayenizde hepimiz çakıldık kaldık kıpırdayamıyoruz.

  • HÜLYA KOBALT16 Mart 2021 12:12

    Bankalar hariç diğerleri şişmiş durumda alanın elinde kalma ihtimali yüksek.