Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Mayıs ayları borsada sat kurtul ayları mı?

02 Mayıs 2017, 10:01 - -

Harika bir mayıs ayına daha girdik. Bahar tüm coşkusu ile etrafımızı sardı. Borsa mayıs ayına süper bir giriş yapmak üzere hazırlanıyor. Nisan ayı güzel geçti. Mayıs’ta sat tatile çık bu sene de gerçekleşecek mi?

Mayıs aylarındaki düşüşler şehir efsanesi mi? İnceleyelim. Geçtiğimiz sene borsanın şanslı aylarını ve dolayısı ile şanslı olmayan aylarını yazmıştım. Bu aylar: Mayıs, Ağustos ve Kasım idi. Sadece bu aylarda yatırım yapmayarak (dikkat kısa pozisyon alarak demiyorum) uzun pozisyonlardan elde edilen karlar ciddi artıyordu.

Mayıs aylarını detaylı defalarca incelemiştik, başka analistler de incelediler, inceliyorlar. Ben bugün mayıs aylarını 1994 yılından bu yana haftalık bazda ele alacağım.

Tabloya göz atalım:

Tabloda sadece mayıs ayları haftalara bölünmüş şekliyle bulunuyor.

1994 yılında bu yana mayıs ayları %73 oranında düşüş ile sonuçlanmış durumda. 2002 yılından bu yana alırsak düşüş olasılığı değişmiyor. Ortalama ve diğer istatistiklerde ise 2002 yılından itibaren değişimler mevcut:

Mayıs aylarının ilk haftaları genelde problemli değil.

İkinci haftalar dengeli.

Ne oluyorsa 3 ve 4’üncü haftalarda oluyor.

Bu sene farklı olacak mı göreceğiz.

Borsa İstanbul opsiyon piyasası yol gösterebilir. Açık pozisyonlara bakalım:

Piyasa TL’de dengeli seyir bekliyor.

XU030 yükselişe eğilim var.

Bankalarda ciddi bir “düşüş” yönüne pozisyon alma eğilimi var. Özellikle HALKB çok yüksek put açık pozisyonu var.

Bankalar düşecek /endeks yükselecek pozisyonu doğru bir pozisyon değil. İkisinin aynı anda olması ihtimali çok düşük.

HALKB özelinde devam eden dava vs. gibi konular hisse üzerinde baskı oluşturuyor denebilir. Bununla birlikte eğer bu baskı kalkarsa dava HALKB’yi dışarıda bırakarak ilerlerse fiyatlarda çok enteresan hareketler görebiliriz. HALKB pozisyonlar “bilgili” pozisyonlar değil ise sorunların çözülmesi olasılığının yüksek ve HALKB hissesinin de önemli bir potansiyeli olduğunu not düşmemiz gerekir.

This time its different / Bu sefer farklı isimli harika bir kitap var biliyorsunuz. Finans piyasalarında bu sefer farklı dendiğinde sürekli zarar edildiğini detaylı olarak anlatmışlar. 2017 Mayıs ayı bu sefer farklı dedirtecek mi göreceğiz. Geçmiş yıllara baktığımızda mayıs ayındaki düşüşlerin iyi bir alım fırsatı oluşturduklarını da eklemek gerekir.

Dosyayı incelemek ve diğer ayları da görmek isteyenler bağlantıyı kullanabilir:

https://goo.gl/rjdFrI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)