İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Madenciler yürüyor

18 Temmuz 2017, 12:44 - -

Geçtiğimiz hafta Madenciler mi Madenin Kendisi mi başlıklı yazımda altın madeni üreticilerini ele almış aşağıdaki grafiği paylaşmıştım:


Grafiği güncelleyelim:

Hesapladığımız rasyo 1 haftada 475 değerinden 650 değerine kadar yükseldi.
KOZAL fiyatına bakalım aynı dönemde:

Hisse 21-28 hareketini gerçekleştirdi.
Hisse üzerine gelen yorumlardan şirketin bilanço açıklamadığı ve çok riskli olduğu yönündeydi. Şirkete hepimizin bildiği üzere devlet el koydu ve daha önce yaşanan Kepez, Çukurova faciaları gibi hisseyi kapatmayıp işleme açık bıraktı. Bu da yatırımcıların hissede işlem yapmalarını ve istedikleri takdirde likite geçmelerini sağladı. Bunu çok önemsiyorum. Geçmişte el konulan şirketler yatırımcılara büyük zararlar yaşatmışlardı.
Bir diğer açıdan baktığımızda devletin el koyduğu ve devletin kayyum atayarak yönettiği bir şirkette daha önceden var olan risklerin devam etmesini beklemek ne kadar doğru tartışılır.
Investing.com sitesinde bugün bir haber çıktı:

Dava vs. gibi diğer süreçler de devam ediyor.
Bazen dünyanın etrafımızda döndüğü hayaline kapılıp her olayı kendi açımızdan yorumlamaya çalışıyoruz. Hemen geçen hafta paylaştığım başka bir madencilik şirketi FCX grafiğine bakalım:

Hisse 12,5-13,5 hareketini yapmış. Demek ki madencilerde hareket var. KOZAL’da uzun süredir depresyondaydı ve uyanmaya başlamış olabilir.
Koza ailesini grafikte toplu olarak inceleyelim:

Hepsi gidiyor.
“Riskli” olarak lanse edilen yatırım fırsatları geçmişte sürekli kazandırdı. Analistleri, piyasa yorumcularını kızdırmak istemem ama bazen fırsatları görmelerini aşırı konservatif risk algıları engelliyor.
Maden üretim şirketlerine tüm dünyada ilgi var, bizde de ilgi gecikmeli olarak geliyor. Bu köşenin okuyucuları hatırlayacaklardır, daha önce Amerikan bankaları ile bizim bankaları karşılaştırmıştım ve orada başlayan hareketin bize de uğrayacağını iddia etmiştim ki geldi.
Madencilere yarayabilecek bir diğer gelişme ise bakır kontratından gelebilir. Bakır uzun yıllardır düşen trendde idi son hareketler düşen trendi yukarı kırmaya çalışıyor. Yukarı güçlenirse diğer maden fiyatlarına da olumlu yansır:

Borsa yukarıda, hisseler yukarıda. Yatırımlar riskli mi evet riskli. Fırsatlar da öyle her zaman gelmiyor.
Bu arada eğer takip ettiğiniz bir şirketin vergi dairesine verilmiş mali tablolarını görmek isterseniz e-devlet sitesinden faydalanabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)