İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Madenciler mi madenin kendisi mi?

11 Temmuz 2017, 11:31 - -

Yatırım araçlarının birbirinden bağımsız hareket ettiklerini söylemek günümüz dünyasında imkânsız. Bilgisayar sistemlerinin ve yazılımlarının bu kadar hızlı gelişiyor olması dünyanın herhangi bir yerindeki yatırım fırsatına benzer fırsatların çok hızlı şekilde bulunup sonrasında karların alınmasına yol açıyor.

Son dönemde ABD piyasalarında maden şirketleri üretilen madenlerin fiyatlarına kıyasla çok güçlü hareket ediyorlar.

Buna iyi bir örnek olarak Freeport McMoran (FCX) ve altın (GDX) arasındaki ilişkiyi gösterebiliriz:

FCX son zamanlarda GDX(Altın) fiyatına göre iyi performans gösteriyor. Geçmişe baktığımızda bu rasyo genelde madenciler lehine sonuçlandı.

Bizim piyasada benzer bir oranı (her ne kadar FCX altın üreticisi olmasa da) KOZAL / XAUSUD*USDTRY olarak hesaplayabiliriz:

KOZAL/Altın oranı son yılların dibine geldikten sonra yukarı hareketlenmeye başladı.

KOZAL ilginç bir şirket, Türkiye’nin altın madenlerinin önemli bölümü lisansı altında. Son 2 yılda hakkında açılan davalar, kayyuma devredilmesiyle anıldı. Madenlerin işletilmediği vs. zaten biliniyor. Bununla birlikte değer değerdir. Son açıklanan mali tablodaki karlar da bu gerçeği ifade ediyor. Şirket her ne kadar kayyum yönetiminde olsa dahi kar ediyor. Hakkında açılan davalardaki rakamlar da çok büyük değil.

Dünyadaki trendlere bakıldığında KOZAL hissesinin iyi bir performans göstermesi sürpriz olmaz.

KOZAA ve IPEKE hisselerinde hareket daha önce gerçekleşti:

KOZAL FCX kadar riski az bir şirket değil ama potansiyeli de yüksek. Koşullar uygun hale gelmiş olabilir.

Bu analiz tamamen kişisel görüşlerimi yansıtmaktadır. Yatırım tavsiyesi olarak kabul edilemez. Yatırımcılar kendi risklerini analiz edip uygun hareket etmekle yükümlüdürler. Bu hisselerde yapılan /yapılacak işlemler tamamen yatırımcının tercihlerine göre gerçekleşmektedir/gerçekleşecektir.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozgur14 Temmuz 2017 02:30

    Madem o kadar karlı bilançolar niye açıklanmıyor, ülkenin altın ithalatı patladı, ortada bir de Uzan şirketleri örneği var, kumar hisselerini seviyorsan ağlamayacaksın sonra...

  • tahsin alaçatılı01 Temmuz 2019 02:39

    bist30'daki kozal mı kumar hissesi ??? ağzı olan konuşuyor. :o) 

  • Warren Buffett12 Temmuz 2017 00:08

    Van Eck Junior Gold Miners ETF fonunun 31 milyon dolarlık satışı, ardından 312 milyon TL'lik vergi cezasi... Şirket tüm olumsuzlukları fiyatladı, bugün gelen mahkeme sonuçları ile lisansların geri kazanımı olumlu sürecin başlangıcı... Vergi dairesi karından ( 608 milyon TL ) gördüğümüz kadarıyla atanan kayyumlar ve TMSF bu şirketi eski sahiplerinden kat be kat daha iyi yönetiyorlar... 2017 sonu itibariyle SPK nezdinde bilanço açıklamaya da başlayacak olması hisselerin üzerindeki tüm soru işaretlerini kaldıracaktır... Altın ons 1600 $ iken ve daha az altın çıkarırken bu hisse 22 $ seviyesinde idi, şu an altın ons 1200 $ ancak bu şirket vergi karından gördüğümüz kadarıyla en az % 50 daha fazla altın çıkarıyor... Eğer şeffaflık sağlanır ve yatırımcılar bu şirketleri artık birer halka açık kamu şirketi olarak görürlerse hem hisseler ve hem de şirketlerin kendisi eski parlak günlerine geri döner ve kazanan Türkiye olur...