Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Küçük hisselere yatırım yapmak

13 Haziran 2017, 11:18 - -

Dünkü yazımda hisse mühendisliği konusunu ele almıştım. Bazı hisseler aşırı fiyatlara yükseltiliyor ve bazen orada kalıp bazen de düşüyorlardı. Yatırımcılar eğer uygulanacak strateji konusunda önceden bilgi sahibi olmadıkları ve kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiklerinde genelde zarar ederek pozisyonlardan çıkıyorlardı.
Bugün piyasadaki küçük şirketlere yatırım yapan basit bir strateji geliştirmek istiyorum.
Strateji düşük maliyetli olacak.
Her sene başında yatırım yapacak.
Yatırımlar eşit ağırlıklı olacak.
Alınan pozisyonlar 1 yıl boyunca portföyde kalacak.
Borsada şimdiye kadar ihraç olmuş tüm hisseler kullanılacak. 2001-8 yılları arasında yaşamış ama sonra borsa kotundan çıkarılmış bir hisse eğer koşulları sağlıyorsa ilgili yıllar testinde kendine yer bulacak.
Portföyü 3-6 ay vs. gibi dönemlerde yeniden eşit ağırlıklı hale getirebilirdim, biraz hesaplama zorluğu yaratacağı için bunu yapmadım.
Hemen incelememizin ilk sonuçlarına eğilelim.
Portföye her sene başında piyasa değeri 100 milyon TL ve altında olan şirketleri dahil edersek nasıl bir sonuç elde ederiz?

Her sene başında piyasa değeri 100 milyon TL ve altında olan şirketlere yatırım yaparak borsanın getirisini az da olsa geçmiş oluyoruz. Bu işlemleri de daha iyi bir Sharpe rasyosu ile gerçekleştirdik.
Grafiğe göz atalım:

Çıtayı biraz daha yükseltip 250 milyon TL ve daha az değerli şirketlere bakalım:

Uzun dönemli daha başarılı. Grafiğini inceleyelim:

500 milyon TL ve altına bakalım:

Grafik inceleyelim:

Son olarak 750 milyon TL ve altındaki değere sahip şirketlerde işlem yapalım:

Sonuç olarak son 5 yılı da kriterlerimize eklediğimizde çok küçük şirketlerde sürekli yatırımda kalmak istenilen getiriyi sağlamıyor. En optimal seçenek her sene piyasa değeri 500 milyon TL ve altındaki şirketlere yatırım yapmak görünüyor.
Piyasa değerini her 3 ayda bir kontrol etmeyi de denemek gerekebilir. Sonuçta küçük hisselerde hareketler kısa sürede olup bitebiliyor.
Dosyayı 500 milyon TL ve altındaki değerler için çalıştırılmış hali ile burada bulabilirsiniz:
https://goo.gl/yGbzHE 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)