İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Korkma kazan

21 Şubat 2017, 12:25 - -

Piyasa profesyonellerin en sevdiği göstergelerden biri VIX endeksidir. Bu endekse “korku endeksi” derler.

VIX endeksi Amerikan piyasalarında işlem gören alım-satım opsiyonlarının ağırlıklı ortalama volatilitesidir.

Opsiyonun fiyatında kısa vadede değişim yaratacak sadece volatilite bileşeni vardır.

Volatilite artıyorsa

1)Talep artıyordur

2)Korku artıyordur

Volatilite genelde düşüşlerde daha çok artar, çünkü düşüşler çok daha sarsıcıdır.

VIX endeksinin fiyatına SP500 endeksi ile beraber bakalım:

Dikdörtgen içine aldığım bölgede VIX 12-17 arasında hareket ederken SP500 endeksi kesintisiz yükselmiş. VIX -korku endeksi- tepeler ya bir gün ya 2 gün kalıcı olmuş. Trend çizgileri ile gösterdiğim 2016-17 bölgesinde ise volatilite düştükçe SP500 yükselmiş, SP500 yükseldikçe volatilite düşmüş.

Başlığa geri dönecek olursak korkma kazan hangi enstrüman ile mümkün olacak? Volatilitenin tersine pozisyon alan XIV borsa yatırım fonu ile:

XIV fonu 2016 temmuz ayından sonra 4 kata yakın getiri sağladı.

Volatilitenin bu kadar düşük ama korku hissinin bu kadar yüksek olduğu bir dönem geçmişte var mıydı bilemiyorum ama korkunun üzerine gidenler yukarıdaki gibi kazandılar.

Korkuya yatırım yapanların durumuna bakalım, VXX:

Daha açıklayıcı bir grafik olabilir miydi bilemiyorum. VXX tasarımında sürekli bir vadeyi yenileme sistemi olduğu için vade zararı da yazıyor bu açıdan çok faydalı bir enstrüman değil. VXX sıkı durun en yüksek işlem gördüğü fiyat 1695$, şimdi 17,54 $. En yüksek değerinden %99 gerilemiş.

Bizim piyasamızda VXX/XIV benzeri ürünler yok. Bu ürünleri tasarlayacak kurum / çalışan var mı muamma. Foreksçi kurumlar biraz da bu tip ürünlere kafa yorsalar belki piyasa da gelişir, eşitlenir.

Korkuya oynayanlar / volatilite yükselecek diyenler 2017 yılı ile birlikte havlu attılar. VXX yatırımcıları giderek azaldı.

Önümüzdeki dönem volatilitenin artması için her türlü alt yapı oluşmuş durumda.

Trump üzerinde anormal bir baskı var. Son olarak Flynn istifa etmek zorunda kaldı. Flynn’i istifa ettiren neden ise Rus diplomatlar ile yaptığı görüşmeleri NSA (İstihbarat) kaydedip bu konuşmaları başta NYT olmak üzere medyaya sızdırması oldu.

Trump seçildiğinde önce kriz olacak diyenler borsa (DOW) 3000 puan yükseldikten sonra yeni trendlerden bahsetmeye başladılar.

Trump var olan Amerikan derin devleti yerine kendi derin devletini kurmak istiyor. Bunu yapabilmek için de ciddi bir mesai harcıyor. Karşı tarafta boş durmuyor.

Volatilitenin artacağı ortalığın karışabileceği altın fiyatından da görülüyor. Altın Trump seçilecek diye yükselmişti, seçildikten sonra geriledi ama bir önceki dipten yukarıda kaldı:

Önümüzdeki günlerde borsalar eğlenceli olacak.

Trump şu anda çok seviliyor, endeksler gerilemeye başladığında aynı popülarite devam edecek mi tartışılır.

Her gün yeni zirve yapan ABD borsalarında nihai zirve civarına gelmiş olma ihtimalimiz giderek artıyor.

ABD borsalarındaki bir satışın etkisi çeşitli ölçülerde diğer borsalara da olacaktır. Bize etkisi özellikle düşüş dönemlerinde çok daha fazla oluyor.

Bizim piyasanın da her ne kadar finansal okur yazarlık yok dense de dışarıdaki algılamaya benzer hareket ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Piyasamızda da korkuya yatırım çok popüler, DB Varant verisinden derlediğimiz rakamlarda açıkça görülüyor, yatırımcı endeks yükseldikçe put almış şimdi kuzu kuzu itfayı bekliyor:

Şubat ayı vadeli kontratların vadesi dolmadan endekste (BİST) bir hareket zor, vade bitecek bu kontratlar değersiz itfa edecek ondan sonra düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmeye cesaret geri gelmeye başladıkça endeks de düzeltme yapmaya / düzeltmeyi hızlandırmaya devam edecek.

XIV / VXX fiyat hareketleri korkma / kork paritesi de önemli, parite korku lehine geliştiğinde öncü gösterge olarak dikkate almak gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)