Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kırılgan beşli için alım zamanı!

02 Temmuz 2018, 09:10 - -

Yabancı raporlarda kırılgan beşli borsalarında yaşanan aşırı gerileme nedeni ile alım zamanının geldiği vurgulanmaya başlandı. Peki, gerçekten alım zamanı mı? Yatırımcı hangi hisseleri izlemeli?

Kredi kuruluşlarının kırılgan beşlide gösterdikleri Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu ülkeler için hisse senedinde alım önerileri ön plana çıkmaya başladı. MSCI Gelişmekte olan ülkeler endeksi (MXEF) diplerden dönüşte. Peki, bu dönüş devam edecek mi ve bu ülkeler için alım zamanı mı?

Kaynak: msci.com

YILBAŞINDAN BU YANA EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN BORSALAR
Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu S&P’nin kırılgan beşli olarak gösterdiği ülkelerin borsaları yılbaşından bu yana en fazla değer kaybedenler arasında yer alıyor. Bu nedenle bu ülkelere ilginin artması bekleniyor. Hisseler ucuz olduğu için talep gelebilir. Ancak kalıcı olması birden fazla faktörün etkisine bağlı.

Kırılgan beşli S&P, Bernanke’nin Fed’in yakında parasal gevşeme programını sona erdirebileceği sinyalini verdiği 2013’te açıkladığı ilk “Kırılgan Beşli” raporunda Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika olarak belirlenmişti.

S&P Global Ratings’in Kasım 2017 Yeni Kırılgan Beşli raporunda  Türkiye yine yer aldı. Fakat S&P, yeni kırılgan beşli olarak Türkiye, Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar’ı işaret etti.

YILBAŞINDAN BU YANA EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN BORSALAR

Kaynak: ft.com

UNUTULMAMASI GEREKENLER

1- Risk primi 300 sınırında iken kalıcı bir yükselişin yaşanması zor.

ÜLKELERİN KREDİ RİSK PRİM ORANLARI

Kaynak: Bloomberght.com

2-Yabancı payı azalıyor
Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 62,89 seviyesinde bulunuyor ve borsadaki payı yıbaşından bu yana sürekli geriliyor.

3-Yatırımların finansman maliyeti nasıl karşılanacak?
PriceWaterhouseCoopers'ın Garanti Baknası ile birlikte hazırladığı bir rapora göre Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen büyük altyapı projelerine ek olarak altyapı sektöründeki birçok alt sektörde ilave yatırımlar planlanmış durumda. 2023 yılına kadar seçilen sektörlerde gerçekleştirilmesi planlanan toplam yatırım tutarı 325 milyar Amerikan Doları'nın üzerinde olacak. Ulaşım alanında toplam 110 milyar Amerikan Doları'nı aşan yatırım büyüklüğü ile karayolu ve demiryolu sektörüleri öne çıkıyor. Bu projelerin birçoğu hükümet garantisiyle yapılıyor ve yeterli gelir elde edememeleri durumunda gelirleri devlet tarafından ödeniyor. Bunlar genellikle değer kaybeden lira cinsinden değil, euro ve dolar cinsinden yapılan ödemeler. Bu nedenle finansmanının bir problem olarak önümüzdeki dönemde ortaya çıkması bekleniyor.

4- Enflasyon çift haneli rakamlarda ve yüksek

Enflasyon oranının çift haneli rakamlarda olması yüksek seyri olumsuz.

Kaynak:Haberexpert.com

5- Yüzde 6’ya yakın bir cari açık var.

Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 6’sına varan bir cari açığa sahip olması kırılganlığın yüksek olmasına neden oluyor.

Kaynak:Haberexpert.com

Diğer yandan yeni ekonomi yönetiminin makroekonomik dengesizlikleri düzeltmeye yönelik yapısal reformlara odaklanıp odaklanmayacağı ve Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmayacağı izlenecek.

6- OHAL’in ne zaman kalkacağı henüz belli değil.

Ayrıca yeni sistemin Avrupa ile ilişkileri olumsuz etkileyebileceği ve MHP ile koalisyonun Erdoğan'ın bazı politikalarının kısıtlanmasına yol açabileceğinden kaygılanılıyor. Böyle bir ortamda kalıcı yabancı sermayenin gelmesi zor.

Hangi hisseler izlenmeli?

Kaynak:Bloomberg, Hisseexpert.com

Dolar kurunda kısa ve uzun vadede hedefler
Dolar/TL kurunda 4,94 seviyesinden başlayan düşüş trendi korunuyor. Kısa vadede 4,50 kritik. Bu seviye aşağı kırılırsa hedef 4,45-4,30 bandı. 4,50’nin üzerindeki seyir korunursa 4,70 aşılarak orta vadeli yükselen trendin hedef direnci ise 5,20’ye kadar yükseliş sürebilir.

Kaynak: Finnet Teknik Analist 4.0

Dolar kurunda destek seviyeleri

Kaynak: Finnet Teknik Analist 4.0

Borsada güçlü yükseliş sinyalini veren gösterge
Borsa İstanbul 29 Ocak’ta test ettiği 121 bin 532 seviyesinden bu yana 115 bin seviyesinde 7,20 ve 50 günlük ortalamasını aşağı kırarak nisan ayından itibaren düşüşünü hızlandırdı. Endeks diplerde ve 96.520 seviyesinde. 7 günlük ortalaması 95,622, 20 günlük ortalaması 96.609 ve 50 günlük ortalaması 100 bin 695 seviyesinde. 7 günlük ortalama yukarı kırıldı. 20 ve 50 günlük ortalama da kırılırsa yükseliş sinyali alınmış olacak.

Kaynak: Finnet Teknik Analist 4.0

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)