Ana SayfaYazarlarYeliz KarabulutPiyasaların Gündemi
Yeliz Karabulut [email protected] Yeliz Karabulut

Kendince herkes haklı…

30 Mayıs 2014, 13:17 - -

İki hafta boyunca ekonomi yönetimi tarafından farklı sesler çıkıyor. Ancak bu farklı sesler dikkatle incelendiğinde aslında herkesin kendince haklı olduğunu görebiliriz.

Hükümet kanadının haklı yönleri…

Hükümet kanadında faizin nasıl sert yükseltildiği gibi tekrardan sert düşülmesine yönelik açıklamalar geldi. Buradaki söylemlerdeki haklılık geçtiğimiz yıllarda konut sektörünün aşırı ısınması ve faizlerdeki sert hareketle birlikte konut satışlarının yılın ilk 4 ayında düşüş göstermesi. Türkiye’de yılın ilk 4 ayında 2013 aynı dönemine göre toplam konut satışları yüzde 7,5 gerilerken, kredili satışlar yüzde 33,5 geriledi. İstanbul’da konut satışları yüzde 12,7 gerilerken kredili satışlar yüzde 32 geriledi. Ankara’da ise konut satışları yüzde 15,4 gerilerken kredili satışlar yüzde 41 geriledi.

Yine Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre Türkiye’nin yüzde 4 büyümesi beklentisinin hâkim olduğu söylendi. Aslında sorun büyüme değil. Sorun 200’den fazla sektörü etkileyen inşaat sektöründe çıkabilecek sorundur. Diğer önemli bir husus ise faizlerin kademeli indirilmesini bekleyen talep yaratacak yani vatandaşın konut talebinin ertelenmesine neden olmasıdır.  Bu yüzden faizlerin çıkarıldığı gibi vatandaşı daha fazla beklentiye sokmadan düşürülmesidir. Konut sektöründe sıkıntı çıkması halinde ise sektörün bankalara olan 94 milyar TL borcunun sorun yaratması beklenebilir.  

Merkez Bankası’nın haklı yönleri ise…

Enflasyon Nisan ayında yüzde 9,38’e, çekirdek enflasyon 9,74’e yükseldi, ki henüz enflasyonda tepe noktası ve gerileme görmedik.

Piyasalarda tam tepki vermese de FED  Toplantı tutanaklarında üzerine basa basa “Faizi tartıştık” dedi.

Reel faizde ‘Kırılgan Beşli’ içerisinde Hindistan-Güney Afrika ve Türkiye diğer iki ülkeden daha kötü performans sergilemektedir. Brezilya yıl başından bu yana 3 kez faiz artırımı yaptı. Faiz oranı şu an yüzde 11, enflasyon yüzde 6,28. Hindistan’da faiz yüzde 8, enflasyon yüzde 8,59. Endonezya’da faiz yüzde 7,5, enflasyon yüzde 7,25. Güney Afrika’da faiz 5,5, enflasyon yüzde 6. Türkiye’de ise faiz 9,5  enflasyon 9,38.

ABD’de de verilerin iyi açıklanması durumunda, ki  bizim beklentimiz bu yönde, gelişmekte olan piyasalardan tekrardan para çıkışı olacağı, ülke para birimlerinde değer kaybının yaşanacağı kurlarda volatilitenin artmaya başlayacağını düşünüyoruz. Bunu da uzak bir tarih olarak görmüyoruz. ABD’deki faiz tartışmaları süregelir, Türkiye’de de enflasyon yukarı yönlü eğilim devam ederse merkez düşürdüğünden daha fazla faiz artırım yapmak zorunda kalabilir.

Merkez Bankası’nın asıl çekincesinin kurlarda çıkabilecek aşırı volatilite olduğu görülüyor. Merkez Bankası piyasaya 2013 Haziran ayından 2014 Ocak ayına kadar elini piyasaya kaptırmış olması, bu defa aynı şeylerine önüne geçme isteğinden kaynaklanmak ve dış şoklara hazır olma isteğidir.

Burada ekonomi yönetimi tarafından inşaat sektörünü zora sokmadan bir projeksiyon yapılması Merkez Bankası’nı da zora sokmadan bir ara formül bulunması olacaktır. Vaktinden önce sert faiz indirimi ile Merkez Bankası’nı dış şoklara karşı zayıf bırakmadan fakat inşaat sektörünü ayakta tutabilecek bir formül…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster