İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

İyi analist portföyü uçurur

20 Temmuz 2017, 10:12 - -

İyi bir portföy yöneticisi / analist / müşteri temsilcisinde iki yetenek aranır:

1.     Düzenli olarak isabetli kararlar vermesi (%51 iyi bir orandır)

2.     Düzenli olarak yanılması

Yanılan analist / portföy yöneticisini değeri de nereden çıktı diyebilirsiniz. Sistem geliştirirken yapılan en önemli düzenlemelerden biridir: Eğer sistem düzenli zarar ediyorsa o zaman alım yerine satım, satım yerine alım yaparak tekrar denersiniz. Eğer bu şekilde çalışıyorsa az bir parayla teste sokup devamını da izlemek ve sonrasında gerçek yatırım kararı vermek mantıklı olabilir. En tehlikeli analist/portföy yöneticisi ise bazen doğru bazen de yanlış kararlar verenlerdir. Bu şekilde bir analistin doğru kararını/analizini görüp sonrasındaki yanlış önerisi ile iyi bir meblağ kaybetmek yatırımcıyı mutlu etmese gerektir.

Analist arkadaşımızın tabii ki adını vermeyeceğim ama yazılarından parçaları özellikle iddialı olduğu bölümleri alacağım, önümüzdeki günler için bize faydası dokunabilir. Analist arkadaşımız yabancı bir kurumda çalışıyor, raporları da e-posta yoluyla geliyor. Ben bu raporları biraz geç fark ettim o da benim hatam!

Hemen borsa ve TL için tahminlere bakalım. Tarih 2017 Ocak sonu, gündemde FITCH not indirimi var:

Çok iddialı tahminler.

Şubat ayının ilk haftası ile devam edelim. Fikirler değişmiş mi bakalım:

Fikirlerde değişiklik yok, borsa aşağı, TL değer kaybedecek.

Şubat sonuna gidelim, Dolar’dan umut kesilmemiş, borsa hala daha düzeltme yapacak:

Mart ayının ilk haftasını inceleyelim, TL konusundaki görüş sabit:

Mart ayına devam edelim, ikinci hafta:

İddialı tahmin: Borsa 93000’ini geçemez. İddialı tahminler önemli.

Mayıs ortalarına gelelim:

Borsada satış, TL için negatiflik devam ediyor.

Son zamanlardaki analizde yine iddialı bir tahmin var. FED’e dayanarak olumsuzluklar sıralandıktan sonra:

Bu da TL için ciddi bir potansiyel olabilir fikrini insanın aklına yerleştiriyor.

Değerli okuyucularım herkes gibi bende hata yapıyorum, eleştiriden de muaf değilim. Değerli analist arkadaşımızın yazılarını buraya aldım çünkü çok iddialılar. Cesaretini de tebrik ediyorum. Niyetim herhangi bir şekilde yaptığı işe saygısızlık etmek değil aksine yazılarından ve görüşlerinden daha fazla faydalanmanın yollarını bulmak istiyorum.

Bunca yılın tecrübesi bana tek bir şey öğretti: Piyasa daima kraldır, fiyat en önemli göstergedir. Ben, bizler ne dersek diyelim piyasa yapacağı hareketi yapacaktır. Piyasada yanılmakta ısrar edilirse o zaman piyasadan dışarı sürüleceğiniz gün de yaklaşmış demektir. Piyasanın yönünü tahmin etmektense başarı şansı %51 ve üzeri stratejilere yönelmek ve disiplinli bir para yönetimi (Money management) ile portföyler zenginleşebilir. Tahmin oyunu heyecanlıdır ama sonunda daima kasa kazanır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GizliNalbantci20 Temmuz 2017 17:07

    Ben biliyorum bu analist arkadaşı. Takip ediyorum ve faydalanıyorum. Her seferinde yeni birşeyler öğreniyorum kendisinden süper analist.

  • KEREM20 Temmuz 2017 12:53

    ÇOK İYİ BİR ANALİZ OLMUŞ. PİYASA YAPICI GİBİ DAVRANMAK YERİNE PİYASADA OLANI İYİ ANALİZ ETMEK VE DOĞRU TARAFTA DURABİLMEK GEREK.

  • ender 20 Temmuz 2017 10:54

    borsa zirve yaptı,,ben hala zarardayım,,korkudan giremedik.