Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

İşte Türk yatırımcısının temettüye bakışı

25 Mart 2014, 10:12 - -

Türk yatırımcılarının bir kısmı yıllardır tüyo, ayı-boğa-tilki, Yatırımcı Ali masallarıyla uyutulduğu, kötü niyetli aracı kurumlar tuzağına düştüğü için “Yatırım yaptığın şirket sana kâr payı verecek” deyince afallıyorlar. Temettünün ne anlama geldiğini bilmeyen yatırımcılar bile var!

Bunun en bariz örneğini dün yayınladığımız habere gelen yorumlarda bir kez daha gördük.  

Her yıl düzenli olarak temettü dağıtan Türk Traktör, bu yıl da 1 TL nominal değerli hisseler için brüt 5.62 TL net 4.77 TL kar payı dağıtacağını açıkladı. BİST 30 dışındaki şirketlerde alışılagelmedik bir durum olduğu için Borsa Gündem bu haberi, “Türk Traktör'den yüzde 562 temettü, Keşke tüm borsa şirketleri böyle olsa” başlığıyla verdi.

Karını paylaştığı için şirkete kızanlar, kendi temettü formülünü geliştirenler kararı eleştirmeye başladı.

İşte küçük yatırımcı profilini özetleyecek yorumların bazıları:

-Anlaşılan Türk Traktör’ün büyük ortağısınız, ayıp, ayıp, millete hakaret,% 562 imiş,% 7 küsur verdiği...

-Goodyear 58 TL, temettüsü net 5 TL, hangisi fazla veriyor, hesaplayıp bulun.

-Hisse başı net 4.77 TL ödeyecek, hisse fiyatı 58 TL, yüzdesini de siz hesaplayın.

- Doğru-düzgün yazı yazın, hisse fiyatı 58, öyleyse kabaca %10 denir, hisse 1 lira mıdır ki % 562 olsun.

- Temettü dağıtıldığı gün hisse fiyatı da düşüyor. Ne anladık bu işten. Temettü tam bir kandırmaca.

- CHP’ye yakın hangi şirket varsa rekor temettü verecek, mesela İş Bankası’nın kurmuş olduğu şirketler, Koç’a ait şirketler, yatırım tavsiyesi değil, takip edin tarihlerini araştırın seçimlerde böyle bol bol vermişler…

-% 562 demek brüt 5.62 TL demektir.

-Yorum yazan arkadaşlar laf olsun diye yorum yazmayın lütfen. Temettü doğru % 562 bilmiyorsanız öğrenin ve öyle yorum yazın. Böyle güzel temettü ödeyen hisse de borsada zor bulunur. Teşekkürler TTRAK.

-Hisse fiyatı 1 lira mı 55 lira üzerinden yüzde 500 dağıtsın sıkıysa: D

-Kağıt çok pahalı, Temettüyü ne yapayım.

-Ne %562’si ya, adamı kandırmayın, fiyatı 57.15, verdiği net temettü 4.47… 4.47/57.15 = %7.82 (yüzde 7.82) hani nerede yüzde 562.

Bu yorumlar küçük yatırımcının hisse senedine kar payına bakışının da küçük bir özeti olarak görülebilir.

Haberde 1 TL nominal değerli hisse için 5.62 TL brüt temettü dağıtılacağı belirtilse bile yatırımcıların büyük çoğunluğu hissenin piyasa fiyatını dikkate alarak hesaplıyor.

Düşünün borsa fiyatı 50 lira olan bir hisse her yıl 5 lira kar payı dağıtıyor. Eğer şirket bu politikasını istikrarlı bir şekilde devam ettirse 10 yıl sonra elinizdeki hisse bedavaya gelmiş olacak.

Dünyada temettü dağıtan şirketler revaçta olurken bizim yatırımcımız bunu bir kandırmaca olarak yorumluyor. İşte fark da burada ortaya çıkıyor, yabancılar kazanıyor bizim yatırımcılarımız kaybediyor.

Arif Hocam (Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver), yıllardır bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyor. Üniversitedeki derslerinde, televizyon programlarında, gazete röportajlarında köşe yazılarında ısrarla, “Kâr etmeyen şirkete yatırım yapmayın” diye uyarıyor. Bu sayede bilinçli yatırımcı sayısı artıyor ama görünün o ki daha alınacak çok yol var.    

Boş verin borsayı, bir şirkete ortak olmak istediğinizde onun mali yapısına, kar edip etmediğine bakmaz mısınız? Kar etmeyen şirkete niye yatırım yapılır ki? Eğer bir şirket yatırım ve benzeri durumlar dışında kar etmiyorsa iflas etmeye mahkumdur. Eğer bir şirket kâr ediyorsa geleceği vardır.

Borsayı yatırımcıların tasarruflarını aktardığı bir havuz gibi düşünün. Bu birikimlere ortağı olduğunuz şirket de karından katkı sağlarsa o zaman havuz hızla dolmaya başlar. Zarar eden şirket sürekli bedelli sermaye artırımı yapmak zorunda ki bu da havuzdaki suyun çekilmesi anlamına gelir.  

Diğer taraftan temettü dağıtan şirketler kurumsal ve yabancı yatırımcılar tarafından tercih edildiği için fiyatları yüksek olabilir. O zaman borsadaki düşüşleri, geri çekilmeleri alım fırsatına dönüştürmek için, yüksek kar payı dağıtan şirketleri takip edin…

Hala ‘temettü kandırmaca’ diyorsanız, Gözaltı Pazarı başta olmak üzere çok sayıda kuruşluk hisse var.

Bu hisselerin yanına her ay bir de piyango bileti alın, on milyonda bir ihtimal de olsa kazanabilirsiniz.   

Piyangoyu kaybederken gösterdiğiniz tepkinin aynısını kuruşluk hisselerdeki kayıplarınız için de gösterin…

Sonuçta para sizin; ya tasarruf amaçlı kullanırsınız ya da istediğiniz gibi kumar oynayabilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)