Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

İşte çağın vebası

15 Mayıs 2017, 10:56 - -

Hafta başında gerçekleştireceğim yurt dışı seyahati için bu haftaki analizimi kısa ve sadece piyasa görüşleri ile sınırlı tutmak zorunda kaldım.Çağın vebası, neden alındığı satıldığı hiçbir zaman belli olmayan, seans içerisinde hiçbir haber yokken yukarı aşağı doğru gidip gelen fiyatların baş döndürdüğü Viop ile analizime başlamak istiyorum.Takasta bazı değişiklikler dikkatimi çekti öncelikle bu konuda birkaç cümle kurmak istiyorum.Geçen haftaki takasa göre bu hafta yabancı yatırımcı pozisyonlarında artış olduğunu gözlemliyoruz.Özellikle satış tarafında yerli aracı kurumları ve diğer adı altında gördüğümüz karışık satıcıları görmekteyiz.96 endeks zirvesine geldiğimiz bu günlerde yabancı takasının kar realizasyonu yerine artmaya devam etmesi trendin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi olmaya devam etmekte.Ancak diğer adı altında eksilen takasın çok iyi analiz edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Hisse senetlerinde yabancı takas oranlarının da yükseliş eğiliminde olduğunu aşağıdaki grafikte görmeye devam ediyoruz. Adamların bu faizlerle bile Türkiye den çıkmaya niyeti olmadıkları görülüyor. Herhalde 96 bin endekste hala devam eden bu alımlar bir kaç bin puan için yapılmıyordur.

YABANCI TAKASI

2017 yılı 3 aylık bilanço dönemi sona ermiş bulunuyor.3 aylık bilançoları incelediğimizde yine finansal giderlerin tüm şirketlerin üzerine karabasan gibi çöktüğünü görebiliyoruz.Üç bilemediniz dört  şirketin gözlerimi fal taşı gibi açabilecek bilanço performansı gösterdiğini vurgulamak isterim.İki şirketin Petrokimya sektöründe olduğunu diğer ikisinin  Cam sektöründe bir tanesinin de Demir Çelik sektörü şirketi olduğunu söyleyeyim ve çağın vebasını analiz etmeye geçeyim.

 

VİOP

Yukarıdaki grafiğe baktığımızda orta ve uzun vadede yükseliş trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Önemli teknik oluşum ve seviyeleri maddeler halinde anlatmaya çalışacağım.Gelen mesajların çoğunlukla grafiklerin açılamamasından dolayı yeterince incelenemediği yönünde olduğu için tek tek yazmakta fayda olduğunu düşünüyorum.Zaten burada amacımız yukarı ya da aşağı yön belirtmekten çok analiz yapma tekniğini yatırımcılara aşılamak üzerinedir. Kendi analizini kendi yapmayı becerebilen bir yatırımcı profili piyasanın hangi yöne gideceği konusundan  bence çok daha önemlidir.
1.2013 ve 2015 yıllarında oluşan ikili tepe direncinin yukarı kırılmasından sonra (turuncu) piyasanın yukarı doğru sert ataklar yaptığına şahit olmuştuk. Ancak daha önce de vurgulamaya çalıştığım return hareketinin henüz gerçekleşemediğini de belirtmek istiyorum. Return nedir? Yukarı ya da aşağı doğru kırılan trendler son bir defaya mahsus yatırımcıya fırsat vermek amacında olan düzeltme hareketidir. Trend yukarı doğru kırıldıysa geri çekilme,aşağı kırıldıysa trend direncine doğru son bir satış fırsatı verir. Buna teknik analizde return denir. Biz ikili tepe direncini yukarı doğru kırdıktan sonra bu geri çekilmeyi henüz gerçekleştirmedik.Genelde Mayıs ayları biliyorsunuz istatistikel olarak borsalar tarafında sevilmemektedir.Ancak yarısına geldiğimiz şu günlerde geri çekilmenin hala gerçekleşmemiş olması trendin ne kadar kuvvetli olduğunun bir göstergesi olmaktadır.Yani anlayacağınız trendler çok inatçı ve şımarıktır.Hangi yöne gitmek isterlerse o yöne doğru gün,ay,yıl farketmeksizin ilerlerler.Önümüzdeki günler 112 binler civarında geçen bu destek bölgesine doğru geri çekilmeler yaşandığı taktirde alım fırsatı olarak değerlendirileceği görüşünü teknik olarak savunmaya devam edeceğiz.

2.3.dalga kanalımız (yeşil) önemini devam ettirmekte.Bu kanalın içerisinde kaldığımız sürece 3.dalga çıkış trendinin devam edeceğini söyleyebiliriz.Kanal aşağı kırıldığı taktirde düzeltme dalgaları başlayacaktır.

3.1.dalga tepesinden aldığımız trend çizgisi (mavi) 112.500’lerden geçen o bölgeye doğru yaşanması muhtemel geri çekilmelerin destek haline gelmesini sağlayacak bir başka önemli trend çizgisidir.Ve bu bölgenin ikili tepe trend destek bölgesine yakın olması da bu bölgenin ne kadar sağlam temeller üzerine kurulduğunun kanıtıdır.

4.3.dalga hedef seviyelerini (mor) belirlerken 110.500’lerden geçen direnç bölgesinin yatay bir trend sonrası kırıldığını bir sonraki direnç seviyesi olan 125 binlere doğru hareketin başladığına şahit olmuştuk. Önümüzdeki günler return olması halinde yukarıda en önemli hedef seviyelerimizden biri olmaya devam edecektir.

5.Orta ve uzun vadeli trend göstergemiz (sarı-kırmızı) istifini bozmadan 13 Aralık tarihinden beri trendin yönünde ilerlemeye devam etmektedir.Yavaş ilerleyen ve doğru sonuçlar veren bu göstergenin de yakından takip edilmesini önemsiyorum.

6.Burası önemli 3.dalga içerisinde trend ilerlerken son dönem yaşanan çıkışın indikatörler tarafından onaylanmadığına ve uyumsuzlukların arttığına şahit olduk.Bu uyumsuzluklar 5.dalgalarda görüldüğü için 3.dalganın sonunda yaşanan 5.dalga olasılığını ciddi olarak düşündürmeye devam etmektedir.Bilançoların sona ermesi ile birlikte beklentinin azalması acaba önümüzdeki günler geri çekilmelerin dozajını artırır mı? sorusunu düşündürmektedir.Geçmiş senelerde de bu tür trendlerde uyumsuzluklar yaşanırken hiç beklenmedik günlerde yukarı doğru sert hareketlerin yaşanadığına şahit olmuştuk.Geçtiğimiz haftada bu tür hareketleri sıklıkla yaşadık. Bu trend içerisinde beliren yorgunluğun yatırımcılar üzerinde yarattığı ettkiden kaynaklanmaktadır.Önümüzdeki günlerde bu tür hareketleri sıklıkla yaşayacağımızı düşünüyorum.Bu sırada özellikle bankacılık sektörü ile iyi bilanço açıklayan beklentili şirket hisselerinde yaşanacak geri çekilmeler değerlendirilmelidir.

7.Sonuç itibari ile 3.dalga yükseliş trendimiz bütün hızıyla devam etmektedir. Bu trendin sona erebilmesi için yükseliş kanallarının aşağı doğru kırılması ya da zirve seviyelerde ciddi bir tepe formasyonu oluşmalıdır. Aksi takdirde geri çekilmeler trendin güç toplamasını sağlayacaktır. Yatırımcılar bana göre önemli olan 3 önemli ana fikri takip etmelidir.1)Viop ve Spot piyasada yaşanan takas değişimleri.2)Viop grafikler 3)Piyasa üzerinde etkili olan banka grafikleri. Bu üç unsurun dikkatle takip edilmesi başarı yüzdesini artırıcı bir etken olacaktır.


 
BIST KISA 

Yeni hafta için kısa vadeli birkaç ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yükselen kanalın(turuncu) haftanın satır başları arasında olacağını belirtmek istiyorum. Bu kanalın alt destek seviyesini Cuma günü ikinci seans test ettik. Kanalın aşağı kırılması halinde realizasyonların devamı beklenebilir.117.800’lerden geçen bu destek seviyesinin hemen altında 117.500’lerden önemli hareketli ortalama desteğimiz ve kısa vadede oluşan düşüş trendinin (kırmızı) desteği geçmektedir. Kanalı ilk aşamada kırdırıp yatırımcıları avlama taktiği güdebilirler dikkatli olun.Geçtiğimiz hafta çarşamba günü yükselen kanalı yukarı doğru kırdırıp köpük yaptırarak yatırımcıları avlamaya gitmişlerdi, sonraki günlerde kanalın içerisine girdiğimiz gibi bugün artık kanalın alt destek seviyesini konuştuğumuzu unutmayınız.Kısa vadeli bu kanalın aşağı kırılması halinde geri çekilme mavi çizgili trend desteğine kadar yaşanabilir(116.500).Yükselen kanalın içerisinde tutunma ve aşağı kırılmama isteği gördüğümüzde bu sefer kısa vadede oluşan düşüş trendi kanalını(kırmızı) takip etmeye başlayacağız.Bu kanalın yukarı kırılması kısa vadeli realizasyonları sona erdirecek ve tırmanışın devamını sağlayacaktır.


 
GARANTİ BANKASI

Geçtiğimiz hafta analiz ettiğimiz Garanti Bankası özellikle vurguladığımız kısa vadeli çıkış kanalını (yeşil) aşağı doğru kırdıktan sonra hafta başında return hareketini denemiş ve kanal direncine yaklaşmaya çalıştığı anda balyozla aportta bekleyen satıcıların hışmına uğramıştı. Geçen hafta özellikle belirtmeye çalıştığım 9.28 ve 9.11 desteklerinin alıcılar tarafından mutlaka değerlendirileceğini düşünmekteyim. Destek seviyelerinden yapılan alımların kısa vadede yukarı kaçan fiyatlamalar olduğunda realize edilmesi gerektiğini düşünüyorum.3.dalga çıkış kanalının (mavi) kanal desteği önümüzdeki haftanın en önemli konu başlıklarından biri olmaya adaydır. Kanal desteği üzerinde oluşacak çarpışmalar volatilitenin artmasına sebep olacaktır.Kısa vadeli oluşan düşüş kanalı (kırmızı) gelecek hafta yakından takip edilmelidir.Bu kanalın tekrar yukarı kırılması halinde yukarı doğru hareketlenmeler kaçınılmaz olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakkı23 Mayıs 2017 08:32

    Bay Analiz 4 gözle bekliyoruz

  • KARTALAĞABEYLİ..:))16 Mayıs 2017 17:40

    ulenn cabulçuların teknikanalizçi olduğu hangi ülkede kanıtlanmış d,ye sorsalar.türkiye diyecek bı çpk yatırımcı var .

  • mzd15 Mayıs 2017 22:00

    petkim-tüpraş

  • UltrAslan 15 Mayıs 2017 21:25

    Sayenizde bilgi sahibi oluyoruz biraz da borsada yapılan üçkağıtları yazsanız

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 19:29

    ULENN NE KADAR ÇOK ZIRVALAMIŞIM GENE ÜZGÜNÜM MİLYON DOLARLIK BİLGİLER VERİP MİLYAR DOLARLIK BİLGİLER VEREMEDİĞİM İÇİN.2019 .......2021 DE GÖRÜŞÜRÜZ

  • Cimbomlu15 Mayıs 2017 18:18

    Bahsettiği şirketlerden biri büyük ihtimalle egpro...yurt içi satışlar ve stoklar rekor oranda artmış finansal giderler bilançoyu olumsuz etkilemiş.

  • Kahraman15 Mayıs 2017 18:11

    Teksin Tek bu piyasada

  • İsmet15 Mayıs 2017 18:10

    Helal Bay Analiz seni okumak büyük zevk

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 18:10

    TİÇARİ FALİYETLERE DAYALI ÜRETİM KONULARINDA BİRLİKDEN GÜÇ DOĞAR DEDİYSEK BU İŞ GÜÇÜDÜR,,,,,ŞİRKEFLİKLER DEĞİL..TİÇARİ HAVUZ GİBİ

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 16:00

    TİÇARİ FALİYETLERE DAYALI ÜRETİM KONULARINDA BİRLİKDEN GÜÇ DOĞAR AMA SERMAYE PİYASASI VE PARASAL POLİTİKALARDA NE KADAR REKABETİ KISITLAYIÇI GİRİŞİMLER OKADAR GÜÇSÜZLÜK

  • Ü.R.E.T.İ.M15 Mayıs 2017 15:54

    OKUBAKAYIM

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 15:54

    GÜNÜMÜZÜN FAİZ KOLİDORUNUN MUDAVİMİ OLDULAR.ÇALIŞIN KREDİLERE.KREDİLER BATAR TOPUNUZ BATARSINIZ.ÇULSUZ LAR

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 15:51

    2012 YILINDA HİSSE SATIŞI YAPARKEN HİSSE ALIŞI YAPIYOR YORUMLARI VE TRIPLARİNE GİRİP SONRASINDA YANILIŞ YAPTIKLARINI FARK EDİP BİR ÇOK VATANDAŞA VE YATIRMCIYA İFTİRALAR SAVURANLAR.YAZIKLAR OLUN.HEMİ. SAHTEKARLAR

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 15:44

    KISACA BANKAÇILIK SEKTÖRÜNÜN KAZANÇLARI HIZLA ARTIŞ GÖSTERİRKEN.ARACI KURUMLARIN YANLIŞ HESAP VE PLAN AKABİNDE STRATEJİLERİNE DAYALI ZARAR EDİYORLAR VE BU ZARARADA YATIRIMCILARI ORTAK ETMEYE CALIŞIYORLAR

  • MİLYONCUKLAR..:))15 Mayıs 2017 15:33

    EN İYİSİ BEN SAYISAL LOTO YADA TOTO VS VS OYNAYAYIM YA TUTARSA.:))

  • yanılıyormuyum15 Mayıs 2017 15:30

    4 SAAT ..DAKİKA FİYAT HAREKETLERİ OLUŞMADAN GÜNLÜK BAZ ALINDIĞINDA SAATLİK FİYAT KAZANÇLARI NASIL HESAPLIYORLAR HAYRET DOĞRUSU.

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 15:26

    utanmadan bırde borsa korunu al ve sat yorumları yapıyorlar.BANKAÇILIK SEKTÖRÜ DİP....

  • :))15 Mayıs 2017 15:25

    var mı daha?yok ki..hissesiz zırtolar

  • ee ne olacak şimdi?15 Mayıs 2017 15:19

    borsadaki satışlar ayı tuzağı..

  • salak salak işlemler15 Mayıs 2017 15:15

    ohaa diyorum başkada söylenecek söz bulamıyorum.eşşeğin peşine takılmak diye buna derler.....

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 12:49

    BANKACILIK FİNANS SİTEMİ.BORU DEĞİL.HEP MATEMATİK.

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 12:48

    9..12..15..17..19..20 üretim baz alındığında enfilasyon ve cari acık akabinde işsizlik baz alındığında 2017 de başlamak kaydı ile 2019 yılına kadar kazanç sağlayamanaynların 2020 yılındaki hizin sonu.siyasi ekonomik başarısızlık..TİÇARETİ BAZ AL YOKSA TÜM PARASAL POLİTİKALARIN HAZİN SONU 2021 DE

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 12:39

    kısa vade de gene manipüle ettiler borsayı.ama fark etmez.daha güçlü gelir akım.bir sonraki trentler baz alındığında

  • safların yorumçuları15 Mayıs 2017 12:21

    ezber yapmasın.

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 12:15

    sizlerin bilgisizliği ve cahilliğini ciddiyeti dahi olmayan sacmalıklarını ezberleyen ya safdır yada tamamen bilgisiz

  • KARTALAĞABEYLİ..:))15 Mayıs 2017 12:06

    1........3.......5.........8........13.......21 2.........4......6.........10.......16......26 3........7.......11........18.......29.....47 6.......14.....22.......36.........58.....94 9..12..15..17..19..20 yumurtadan civciv çıkarmasını bilmeyenlerin sonrasında tavukmu horozdan horozmu tavukdan cıkar diye düşünmesinin anlamı yok

  • KARTALAĞABEYLİ15 Mayıs 2017 12:00

    garan 36 da al verdi....akbank 26 destek..29 al da verecek

  • akbank.garan15 Mayıs 2017 11:56

    1........3.......5.........8........13.......21 2.........4......6.........10.......16......26 3........7.......11........18.......29.....47 6.......14.....22.......36.........58.....94 9..12..15..17..19..20

  • serce15 Mayıs 2017 11:33

    bu ülkenin birçok konomistleri ve teknikanaliz akabınde brokerları acemi.yada koyun sürüsünü yönlendiren grup başları tamamen bilgisiz