Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

İkinci dalga ve o sektörler

15 Ağustos 2017, 06:57 - -

En son analizimizde BİST'te yaşanan hareketin üçüncü dalga yükselişi olarak devam ettiğine ve bu dalganın içerisinde hareketlerin volatil ve hisse bazında genele yayılacağının üzerine vurgu yapmıştık.Hatta 3 aylık bilanço verilerine göre 6 aylık bilançolarda başarılı sonuçlar açıklamasını beklediğimiz sektörlere vurguda bulunmuştuk.Özellikle Demirçelik ve Havayolları sektörlerinde oldukça başarılı bilanço verileri ile karşı karşıya kaldık. Sanıyorum bu veriler sonrasında analistlerin önümüzdeki dönemde bu sektörlere ait şirketlerde beklentilerini olumlu yönde revize edecekleri raporları ile karşı karşıya kalacağız.
Yine 3.dalga çıkışı esnasında Viop'ta özellikle yabancı takaslarının çok yakından takip edilmesi gerekliliği üzerine hatırlatmalarda bulunmuştuk.Yıllardır Ağustos ayı istatistiklerini incelediğimizde bu ayın büyük çoğunlukla borsamız için olumsuz geçtiğine şahit olmaktayız.2017 Ağustos ayına ise yukarı yönlü çok hızlı bir giriş yaptık.Endeksin 110 bin seviyesini zorladığını ancak bu seviyeden satıcıların etkili olduğunu gördük.Bu sırada Viop takasında çok önemli değişiklikler yaşandığına şahit olduk.
Bu değişiklikleri sizlerle aşağıdaki tablolarda paylaşmak istedim.İlk olarak Temmuz ayı ile birlikte 11 Ağustos’a kadar oluşan takası incelediğimizde özellikle CSFB ve Merill takaslarının hatırı sayılır derecede azaldığını görebiliyoruz.Burada en önemli gelişme alıcıların çoğunlukla diğer ve yerli kurumlar olmasıdır.Son bir aylık takası incelediğimizde satış tarafının tamamen yabancı yatırımcılar tarafından karşılandığı NET olarak gözükmektedir.

Yabancı takasında yaşanan bu azalma ile birlikte 110 bin bölgesi civarından geçen direncin aşılamadığına şahit olduk.Aynı zamanda piyasada yaşanan bazı gelişmelerinde yatırımcılar tarafından dikkatlice izlendiği duyumlarını alıyoruz.Buna bir örnek verecek olursak son dönemde büyük bir şirketin özel tahvil bonolarını ödeme konusunda sıkıntıya düşmesi bu sırada BİST'in rekor tazelemeye devam etmesi yatırımcıların kafalarında soru işaretleri oluşmasına sebep olmuştur.Ancak BİST endeksinde son günlerde yaşanan realizasyonun bence ana sebebi Viop’ta gerçekleştirilen satışlar olduğunu düşünmekteyim.Altı aylık bilanço döneminin sonuna gelinmesi de beklentileri sona erdiren temel bir gelişme olarak piyasada yaşanan zayıflamayı körüklemiştir.

Takaslarla ilgili bu gelişmeler yaşanırken teknik olarak veriler bizlere hangi ipuçlarını fısıldıyor kısaca açıklamaya çalışacağım.

Öncelikle dolar bazında endeks grafiği ile başlamak istiyorum.2013 yılında başlayan düzeltme dalgaları ile büyük bir ABC formasyonu içerisinde hareket eden fiyatların 2017 Aralık ayında bu hareketini sonlandırdığını makro anlamda ise yeni bir dalga formasyonu içerisine girdiğini gözlemlemekteyiz. Yaklaşık 4yıl süren bu düzeltme hareketi esnasında oluşan A-B ve C dalgalarını yukarıdaki grafikte etiketlemeye çalıştım.Kafanızı karıştırmadan iki önemli başlığa değinmek istiyorum.Birincisi üç dalga ile sonlanan düzeltme hareketinden sonra nasıl bir yapı içerisinde ilerleyeceğiz. İkincisi ise C dalgası içerisinde oluşan 4.tepki dalgası yani kısaca C4 dalga tepesinin son çıkışta gösterdiği direncin sebebi.

İlk olarak üç dalga hareketi sonrasında büyük ihtimalle beş dalgalık makro bir çıkış yaşayacağımız ihtimali gerçekten en büyük olasılıklardan bir tanesi olarak karşımızda durmaktadır.Ocak 2017 ile birlikte başlayan çıkış hareketinin kendi içerisinde 5 dalgadan oluşan Ana birinci dalgayı oluşturduğunu düşünmekteyim.Peki bu beş dalgadan oluşan birinci dalganın sonrasında hangi dalga yapısı karşımıza çıkabilir? Tabi ki illet bir dalga yapısı olan ikinci dalga karşımıza çıkacaktır.Bu dalga çıkışta elde edilen tüm kazançları geri alma yeteneğine sahip olduğu için pek sevilmeyen bir dalga türüdür.
Peki hangi seviyelere kadar kar alma dalgası sürebilir? Birinci dalganın fibonacci düzletmelerini çizdiğinizde ikinci dalganın hangi seviyelerde sonlanabileceğini göreceksiniz.Bu dalga yapısında geri çekilmeler abc şeklinde yaşanacak olup genellikle tüm çıkışın yani birinci dalganın %50,%61.8 hatta %75’ini geri alması muhtemel bir dalga türüdür.Öncelikle eğer biz beş dalgalık yaşanan makro anlamda birinci dalganın sonuna gelmiş isek ikinci dalganın yatırımcıları bayağı bir zorlayacağını hatırlatmak isteriz. Peki ikinci dalga gelişte yatırımcılar ellerindeki pozisyonlarını realize edemediler sonrasında nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalacaklar?
İkinci dalgayı etiketleme şansımız olursa gerçekten son derece kuvvetli ve verimli olan makro anlamda büyük bir üçüncü çıkış dalgası içerisinde olacağımızı söylemek istiyorum.Bu dalga yapısı da 5 dalgadan oluşacaktır.Dolayısıyla yatırımcılara önerim ikinci dalga yapısı içerisinde pozisyonlarını genelde piyasaya karşı çok daha kuvvetli durabilecek yani bilanço olarak kuvvetli sektörlere yönelmeleri ikinci dalganın sonlarına doğru tekrar piyasayı sürükleme yeteneğine sahip başta Bankacılık Sektörü ve beklentisi olan şirket hisselerine yönelmeleri olacaktır.Bu dalga yapısının bozulma ihtimali var mı? Tabi ki var bu konuyu açıklarken ikinci önemli başlığa değinmek istiyorum.Üç dalgalık düşüş sırasında en yıpratıcı dalga olan C dalgası sırasında C4 dediğimiz ve yaklaşık 30.900 seviyelerinde oluşan tepeye vurgu yapmak istiyorum.
Son çıkış esnasında da bu tepenin aşılamadığına şahit olmuştuk.Neden? Çünkü birnci dalganın C4 dalgasının üzerine çıkması dalga yapısının tamamen değişmesine neden olacağındandı.C4 tepesinin aşılamaması bu kadar keskin bir çıkış sonrasında gayet normal karşılanırken aşılması durumunda farklı bir dalga yapısını konuşuyor olacaktık.30.900 seviyesi aşılamayınca makro yapıda ana birinci dalga ve sonrasında oluşması muhtemel ikinci dalga olasılığı oldukça fazla artmış oldu. Önümüzdeki günlerde C4 tepesi yani 30.900 seviyesi için STOP oluşturulabilir.Yukarıdaki grafikte dikkatimizi çeken önemli başlıklardan bir tanesi trendin düzenli bir çıkış kanalı içerisinde hareket etme isteği.Mavi çizgilerle göstermeye çalıştığım çıkış trendinin trend direncine yaklaştığında satıcılar tarafından kullanıldığını açıkça görebilmekteyiz.
Önümüzdeki günlerde özellikle 29.950 seviyesinden geçen desteğin etkili olmaya devam edeceğini bu desteğin aşağı doğru kırılması halinde 29.000’lere doğru hareketlenmelerin yaşanabileceğini söyleyebiliriz.29.950 desteğinin çalışmaya devam etmesi halinde ise yukarı doğru tepki hareketlerinde oluşması muhtemel bir OBO formasyonu için analistlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

TL bazlı logaritmik grafiklere baktığımızda uzun vadeli oluşan trend çizgilerinin ne kadar muntazam çalıştığını görmektesiniz. 2014 yılında oluşan dip ile sonraki yıllarda oluşan dipleri birleştirip paralelini alarak 2013 yılında oluşan tepe seviyelere oturtuğumuzda aslında trend ile ilgili çok önemli verileri elde etmiş olmaktayız. Viop’ta yaşanan satışlarla geri çekilen endeksin geçtiğimiz hafta tam da 106.000’lerden geçen destek seviyesinden yukarı doğru döndüğüne şahit olduk.106.000 seviyesinden geçen destek 2015 yılında oluşan tepenin paraleline denk gelmektedir.Bu seviyenin aşağı kırılması halinde bir sonraki ana destek seviyesi olan 101.000’lerin test edilme şansı ortaya çıkacaktır.
Yukarıda ise gerek 3.dalga hedeflerinden bir tanesi olan gerekse 2013 tepe seviyesine denk gelen 120.000 direnç seviyesi ile karşı karşıya kalmaktasınız.Bu aşamada 108.600 seviyesinin üzerinde bir kapanış yapabilirsek öncelikle OBO formasyonunun bozulduğuna şahit olacağız ancak 110 binlere yaklaşan ve satıcılarla karşılaşabilen bir piyasada ise ikili tepe formasyonu üzerinde kafa yormamız gerekecektir.
Bu sebeple yatırımcıların 108.000-110.000 aralığında kar realziasyonlarına dikkat etmelerini bu seviyenin kırılması halinde ise tekrar pozisyon açmalarını önermekteyim.120.000 seviyesinden geçen dalga hedefimiz her zaman güncelliğini koruyacaktır.Önümüzdeki uzun vadeli süreçte bu seviyenin üzerindeki direnç seviyesinin konuşulmaya başlandığına şahit olacağız.Ancak bu seviyeyi telafuz etmeden önce yaşanması muhtemel ikinci dalgayı görmek istiyorum.

Bir kısa hatırlatma da Viop ile ilgili yapmak istiyorum.135.000 seviyelerinden geçen oluşması muhtemel sağ omuz için yatırımcıların çok dikkatli olmasını öneririm.Bu seviye gerçekten çok ama çok önemli olacaktır.135 binlerin yukarı kırılamaması durumunda OBO formasyonu ile karşı karşıya kalma durumumuz artacaktır.Yukarı geçilmesi halinde ise Viop’ta da 3.dalga hedef seviyemiz olan 147.000’ler güncelliğini korumaya devam edecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harun30 Ağustos 2017 14:32

    selam ben küçük yatırımcı olarak size bu pimaş egeprofil hisselerini incelemenizi istiyicem bizler küçük yatırımcılar olarak sizin engin bilginize ihtiyacımız var geçtiğimiz yıl pimaş fabrika arazisini satışa çıkarmıştıve geri çekti daha sonrasında piması yok pahasına devraldı ve şimdi birleştirmek istiyorlar geçenlerde çbsbo arazisini satışa çıkarmıştı ve dehşet bir rakam istedi ekspertiz değeri olsa gerek ama burada pimaşın arazisini buharlaştırmaya çalışıyorlar galiba lütfen bizler adına incelermisiniz saygılarımla harun

  • Cemal28 Ağustos 2017 23:41

    Sayın hocam sizdem ricam usdtl analizi yapmanız litfen çok rica ediyorum. Burayı okuyan ankadaşlar sizde talepte olun olunki hocamız bizleri aydınlatsın hocamız bilsinki biz okurları olarak burada sürekli bilgilenme peşinde koşuyoruz. Sayğılar

  • METİN24 Ağustos 2017 11:14

    şuan usd bazlı 31.500 lerdeyin c4 direncini geçtik sanırım dalga yapımız değişecek.

  • zafer akyol18 Ağustos 2017 14:25

    sahol analizi yapar mısınız?

  • metin demir17 Ağustos 2017 20:21

    usd bazlı grafiklerde 1.dalganın bittiğini işaret etmişsiniz c4 şartını koyarak tl bazlı grafiklerde de 3.dalga hedefini belirtmişsini (borsa için 120 bin viop için 147 bin).usd ve tl bazlı dalga teorileri farklı mı işliyor.

  • GÖKHAN KÜLAH16 Ağustos 2017 16:34

    GODFATHER.

  • Kemal Sarı16 Ağustos 2017 12:32

    Hocam saat gibisin maaşallah aylardır yazı yazmadın analizi gönderdiğin gün ikinci dalga ile ilgili satış sinyalleri gelmeye başladı sizi tanıdığımdan beri inanılmaz nokta atışları yapıyorsunuz Allah sizlerden razı olsun bu vesileyle Borsagündeme de teşekkürlerimi sunuyorum

  • Cemal16 Ağustos 2017 01:50

    Of ya hocam özledik seni. Senin anlatım tarzın ve teknik bakışın belleğime öyle güzel işliyorki hiç biri silinmiyor direk hafızada kalıyor. Her analiziniz yayımlandığında hep dönüm noktalarında oldu, benim tanıdığım hoca yani siz bu dalgaların üzerinde sörf yaparsınız ayrıca sizin Elliot Dalga Teorisi hayranı ve araştırmacısı olduğunuzu biliyorum o yuzden borsanın 2. Dalga mı yoksa 3. Dalgayamı gideceğini biliyorsunuz ☺ yada han gi dalga yapısı oluşacak siz çoktan kokusunu almış olmalısınız o yüzden hocam sizden ricam biz ky olarak sizden bize daha yakın olmanızı ve bize ışık olmanızı rica ediyorum. Zaten işi bilenlerin çarkı dönüyor bizde sizin sayenizde pervanemizi döndürmeye çalışalım. İyilerin herzaman kazanması ümidiyle saygılar hürmetler Allah senden binkere razı olsun sayın hocam

  • mehmet özbilgiç15 Ağustos 2017 14:02

    bir ışık gibi bizlere yol gösteriyorsunnuz.

  • Meral15 Ağustos 2017 09:47

    Bay Analiz sektör bazı yerine şirket bazında önerileriniz olabilir mi?

  • Kevser 15 Ağustos 2017 09:38

    Bay Analiz seni çok seviyoruz

  • Hüseyin Güler15 Ağustos 2017 09:38

    Adammmmmmmmm Bay Analiz

  • ky15 Ağustos 2017 09:02

    VİOP takas dökümü çok önemli bir indikatör. Yabancılar kısa pozisyonları oluşturmaya başlamışlar demek ki. Önceki analizlerde gösterilen pozisyonlar tersine döndüğü günden itibaren (yerli uzun, yabancı kısa) düşüş/düzeltme başlayacaktır

  • Baran15 Ağustos 2017 08:50

    Teşekkürler Bay Analiz. Viopta 135,000 geçildiğine göre artık 3.dalga hedefi olan 147,000 gözetiyoruz fakat ikili tepe ihtimalini de göza ardı etmeyerek, öyle değil mi? Harika çalışmalarınızı daha sıklıkla paylaşmanız dileğiyle...

  • AHMET KISA15 Ağustos 2017 08:27

    ÇOK özlemisiz SENİ BAY ANALİZ