Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

İki büyük yabancı kurum hangi sektörlerde pozisyon aldı?

23 Mayıs 2018, 08:00 - -

Borsa İstanbul’daki hisse senetlerinin yüzde 64,36’sı yabancıların saklamasında bulunuyor. DeutscheBank ve Cıtıbank’ın alımları sanayi sektöründe yoğunlaştı.
Borsa İstanbul’da yabancıların payı yüzde 64,89 seviyesinde. Yani hisse senetlerinin yarısından fazlası yabancıların elinde bulunuyor. Yabancıların satış yapmaya başladığı dönemlerde; sadece yüzde 1, yüzde 2’lik satışlar olsa bile hisse senetlerinde çok ciddi fiyat dalgalanmaları yaşanabilmekte. Yabancılar hisselerdeki genel eğilimlerini korumakla birlikte paylarının düşük bir bölümü ile konjoktürel dalgalanmalardan yararlanarak al-sat yapmaktalar. Yabancılar hisse senetlerinde alım ve satım yapmadan işlem yaptıkları kurumlar aracılığı ile şirketlere ait tüm detayları öğreniyor. Bu nedenle yerli yatırımcılar da yabancıların işlemlerini yakından takip ediyor.
Borsa İstanbul’da yabancıların işlemlerini ağırlıklı olarak DeutscheBank Yabancı ve Cıtıbank Yabancı saklamasındaki hisselerden takip edebiliyoruz.
Bu iki uluslararası yatırım bankasının işlemlerini borsa bilgi portalı Finnet2000.com’u kullanarak inceledik. Değerlendirme ve sonuçlar ise şöyle:

DeutscheBank’ın saklamasında en fazla bulunan sektörler

Dünya’nın en büyük bankalarından olan Alman DeutscheBank’ın saklamasında bulunan hisseleri incelediğimiz zaman 37,1 milyar TL ile en büyük payı sanayi hisselerinin oluşturduğunu görüyoruz. Sanayi hisselerinin toplam portföy içerisindeki payı yüzde 55,6 seviyesinde bulunuyor. Sanayi sektöründen sonra DeutscheBank’ın saklamasında en fazla bulunan ikinci sektör 19,4 milyar TL ile bankalar ve özel finans kurumları. Bankalar ve özel finans kurumlarının DeutscheBank’ın portföyündeki payı ise yüzde 29,06 seviyesinde bulunuyor. DeutscheBank’ın saklamasında üçüncü sırada bulunan sektör ise 7,8 milyar TL ve yüzde 11,82 pay ile holdingler ve yatırım şirketleri.

Citibank’ın saklamasında en fazla bulunan sektörler

Citibank’ın da saklamasında bulunduğu sektör hisseleri ve hisselerin yüzde payları DeutscheBank ile benzerlik gösteriyor. Citibank’ın saklamasında en fazla bulunduğu sektör hisseleri 51,9 milyar TL ile sanayi sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Citibank’ın portföyünde bulunan sanayi sektörü hisselerinin payı yüzde 59,06 seviyesinde bulunuyor. Tıpkı DeutscheBank gibi Citibank’ın da saklamasında en fazla bulunduğu ikinci sektör bankalar ve özel finans kurumları iken üçüncü sektör ise holdingler ve yatırım şirketlerinden oluşuyor. Citibank’ın bankalar ve özel finans kurumları sektöründen saklamasında bulunan hisse tutarı 23,1 milyar TL seviyesinde iken bu tutarın portföydeki payı yüzde 26,33 seviyesinde bulunuyor. Citibank’ın holdingler ve yatırım şirketlerindeki saklamasında bulunan hisse senedi tutarı ise 9,9 milyar TL ve portföydeki payı yüzde 11,3 seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)