İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Hızlı yükselen güçlü hisseler

24 Kasım 2019, 18:11 - -

Borsa İstanbul’un 22 Mayıs’tan bu yana performansı göz kamaştırıyor. Borsada yüzde 27’lik getiri oluşurken mali sektör hisseleri yüzde 34 değer kazandı.

Son bir haftaya baktığımızda ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların alımları ile kritik dirençler aşıldı.

Borsa İstanbul için bundan sonra işler biraz daha kolaylaşabilir. Şirketlerin karlılıkları 2020’de dipten dönmeye başlayacak ve bu da fiyatlara olumlu yansıyacaktır.

Son bir haftada BIST 100 Endeksi 108.142 seviyesine kadar yükselerek haftayı 106.588’den tamamladı. Bu yükselişte bazı hisseler başı çekerken bazıları endekse ayak uyduramadı. Endekste son yılın yükselişinin ardından BIST 30 ve BIST 50’de de alıcıların artmasıyla yükselişin sürmesi bekleniyor.

BIST 30 endeksinde işlem hacimleri yüksek, haftalık bazda yüzde 10’un üzerinde değer kazanan 4 hisse olurken BIST 50’de yüzde 40’ın üzerinde yer alan 6 şirket yer aldı. Karlılıkta ise öne çıkan sektör ise Ticaret… Sektörde faaliyet gösteren 16 şirket içerisinde son açıklanan bilanço verilerine göre karını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre arttırmayı başaran 6 şirket bulunuyor. Zararlarını ise geçen yıla göre azaltan 3 şirket mevcut.

Bir haftada yüzde 10 yükselen 4 güçlü hisse

21 Kasım 2019 tarihli kapanış değerlerine göre son bir haftada yüzde 10’un üzerinde değer kazanan 4 BIST 50 hissesi bulunuyor. Bu hisseler Emlak Konut GMYO, Aksa Enerji, Migros Ticaret ve Arçelik.
Emlak Konut GMYO 1,48 TL kapanış değeri ile son bir haftada yüzde 15,63 değer kazanıyor. Emlak Konut GMYO’yu son bir haftada yüzde 11,97 yükselen Aksa Enerji takip ediyor.

Bir haftada yüzde 40 getiri sağlayan 6 hisse

Borsada son bir haftada yüzde 40’ın üzerinde getiri sağlayan tam altı hisse bulunuyor. Bu hisseler; Hürriyet Gazetesi, HUB Girişim, Oylum Sınai Yatırımlar, Uzertaş Boya, Metro Yatırım Ortaklığı ve Olmuksan-IP. Hürriyet Gazetesi son bir haftada yaptığı yüzde 62,92’lik getiri ile ilk sırada yer alırken HUB Girişim yüzde 51,22 getiri ile Hürriyet Gazetesini takip ediyor.

TİCARET SEKTÖRÜNDE BÜYÜYEN ŞİRKETLER VE PERFORMANSI

Ticaret sektöründe faaliyet gösteren 16 şirket içerisinde son açıklanan bilanço verilerine göre karını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre arttırmayı başaran 6 şirket bulunuyor. Bu şirketler; Selçuk Ecza Deposu, TGS Dış Ticaret, Sanko Pazarlama, Bizim Mağazaları, Vakko Tekstil ve Bim Mağazalar.

Ticaret sektöründe faaliyet gösteren ve karını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre en fazla artıran şirket yüzde 98,79 kar artışı ile Selçuk Ecza Deposu oldu. Selçuk Ecza Deposu’nu karını yüzde 80,51 oranında artıran TGS Dış Ticaret ile karını yüzde 49 oranında artıran Sanko Pazarlama takip ediyor.

Zararı Azalan 3 Şirket

Son açıklanan 2019/09 bilançolarına göre zarar eden ancak bu zararlarını geçtiğimiz yılın aynı
dönemine azaltan üç şirket bulunuyor. Bu şirketler Adese Alışveriş Ticaret, Migros Ticaret ve Milpa.

Kardan Zarar Geçen Şirketler

Son açıklanan 2019/09 bilançolarına göre geçtiğimiz yılın aynı döneminde kar açıklamış ancak bu dönemde zarar açıklayan şirketler Carrefoursa, Doğuş Otomotiv ve Şok Marketler oldu. Bu şirketler
içerisinde en fazla zarar açıklayan şirket 236 milyon TL ile Carrefoursa olurken Şok Marketler 150
milyon TL, Doğuş Otomotiv ise 2,8 milyon TL zarar açıkladı.

Borsa İstanbul’un göreceli olarak üstünlükleri henüz ortaya çıkmış değil

Bu noktadan sonra BIST 100 için yeni hikâyeler öne çıkabilir:

1-Büyük halka arzlar piyasaya gelebilir.

2-Endekste bankacılık sektörünün ağırlığı hâlâ çok yüksek. Daha dengeli bir hale gelebilir.

3- Borsa yatırımcıları kurumsal yatırımcıların ve yabancı yatırımcıların işlemlerini görme şeffaflığına kavuşabilir.

4-Sermaye piyasası aktörleri piyasaların gelişimi için daha aktif çalışabilir.

5-Yatırımcı mağduriyetlerini azaltacak önlemler alınabilir.

6- Yabancı fonlarda TL ağırlığı dip seviyelerde bulunuyor. Bunu artıracak her gelişme hisselerde değer artışlarını getirecektir.

7- Kredi kuruluşları ve yabancı yatırım bankaları Türkiye’deki gelişmeleri yakından izliyor.
Raporlardaki olumlu değerlendirmeler fiyatları yukarı doğru hareketlendirecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (41)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)