İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Hızlı hisseler ve enerjide parlayanlar

16 Ocak 2018, 16:11 - -

Borsa İstanbul, artan jeopolitik riskler nedeni ile yükselişinde soluklanmaya başladı. Endekste yaşanan geri çekilmeler alım için fırsat oluşturacak. Böylesi bir ortamda endeksten hızlı hareket eden hisseleri izlemeye almak faydalı olabilir.

Endeksten hızlı düşenler
Endeks düşerken endeksten hızlı düşen hisse senetlerine baktığımızda Hürriyet Gazetecilik, Türk Hava Yolları, T. Halk Bankası, Pegasus, Kardemir (D), Yataş, Arçelik endeksten fazla değer kaybeden hisseler olarak göze çarpıyor. Borsadaki yükselişte öncü olan hisseler endeks düşerken en fazla düşen hisseler arasında yer alıyor. Ancak ulaştırma sektörü hisseleri olası yukarı tepkilerde en hızlı yükselişe geçebilecek hisseler arasında yer alıyor. Halk Bankası hisselerinin yönünü ise Hakan Atilla davasından çıkabilecek olası cezanın miktarı belirleyecek.

Endeksten hızlı yükselenler
Endeksten hızlı yükselen BIST 100 hisselerine baktığımızda Anadolu Cam, Çemtaş, Borusan Mannesmann, Odaş Elektrik, Zorlu Enerji, Bera Holding, Karsan Otomotiv, Ülker Bisküvi, Trakya Cam, Brisa, Kipa Ticaret, Aksa Enerji, Alarko Holding, Ak Enerji ilk sıralarda yer alıyor.

Otomasyonlu işlem sistemleri ile birlikte hisse senetlerindeki sert dalgalanmalar o anki piyasa psikolojisi ile artıyor. Bu nedenle aşırı reaksiyonun olduğu günlerde, dramatik düşüşler ve coşkulu yükselişlerden uzak durmalı.

Beta’sı yüksek hisseler hızlı tepki veriyor
Borsa İstanbul’da Beta’sı yüksek olan hisse senetleri borsadaki çıkış ve düşüşlerde hızlı tepki veriyor. Betası yüksek hisselerin başında Banvit, Akbank ve Aselsan geliyor.

En volatil borsa BIST 100
Dünya borsalarındaki yükseliş dalgası devam ediyor. Bu borsalar içerisinde en volatil borsa, Borsa İstanbul. ABD Borsalarında ise yükselen trend devam ediyor. Borsalara para akışının devam etmesi hisse senetlerindeki güçlü trendin devam etmesini sağlayacaktır.



ENERJİ SEKTÖRÜNÜN PARLAK HİSSELERİ
Enerji sektöründe istikrarlı bir getiriden bahsetmek zor. Sektör hisseleri 2013-2018 döneminde dolar bazında 3 yıl kaybettirirken 3 yıl kazandırdı. Ancak 2018’de hem TL, hem de dolar bazında güçlü bir görünüm sergiledikleri görülüyor.

Enerji sektöründe yıllık getiriler



Hisselerde zirveye göre prim ve iskonto oranları

Borsadaki gerilemeye rağmen enerji hisseleri oldukça hareketli Ayen Enerji tarihi zirve seviyelerini test ederken, Odaş Elektirk ve Aksa Enerji hisseleri zirve seviyelerine en yakın enerji şirketleri olarak göze çarpıyorlar.

Piyasa değeri en yüksek olanlar

Sektörde piyasa değeri en yüksek şirket Zorlu Enerji. Şirketin piyasa değeri 3,4 milyar TL, ikinci sırada 2,7 milyar TL’lik piyasa değeri ile Aksa Enerji yer alırken üçüncü sırada 1,1 milyar TL’lik piyasa değeri ile Ayen Enerji geliyor.

Zarardan kara geçenler
Enerji sektöründe zarardan kara geçen iki şirket bulunuyor. Bu şirketler Aksa Enerji ve Zorlu Enerji

Kardan zarara geçenler
Kardan zarara geçen şirket sayısı iki. Bu şirketler: Ayen Enerji ve Odaş Elektirk.



Zararı artanlar
Zararı artan şirket sayısı iki. Bu şirketler: Ak Enerji ve Aksu Enerji

Enerji sektörü hisselerinin fiyat seyri
Enerji sektörü hisseleri içerisinde en düşük performans Aknerji ve Aksu Enerji hissesinde bulunuyor.
Bunun nedeni ise sektörde zararı artan iki şiket olmaları.

Oyak Yatırım enerjide 4 şirketi öne çıkardı
Oyak Yatırım enerji sektörü ile ilgili çıkan haberleri değerlendirdi ve sektörde olumlu etkilenmesini beklediği şirketleri listeledi. TEIAS tarafından kömür ve doğalgaz santrallerine sağlanacak fiyat teşviki santrallerin verimliliği ve gücüne göre verilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre yerli kömür için kilovatsaat başına 21-22 kuruş, doğalgaz için 20 kuruş düzeyinde birim kapasite bedeli üzerinde duruluyor.  Oyak Yatırım, değerlendirmesinde şu bilgilere yer verdi: “Teşvik arz fazlası nedeniyle sıkıntı yaşayan doğalgaz ve kömür bazlı elektrik santrallerini desteklemek için getiriliyor. Seçim kriteri tam olarak açıklanmadığı için hangi santrallerin bundan faydalanacağını şu aşamada bilemiyoruz. Ancak portföylerindeki doğalgaz ve kömür ağırlıkları baz alındığında teşvikten en çok Odas ve Enka İnşaat’ın faydalanmasını bekliyoruz. Ayrıca, Alarko Holding, Aksa Enerji, Akenerji ve Enerjisa da olumlu etkilenebilir. Öte yandan daha çok yenilenebilir enerji üretimi yapan Zorlu Enerji ve Ayen Enerji için ciddi bir etkisi olmasını beklemiyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)