Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Hisselerin geleceğine yatırım

29 Kasım 2018, 08:21 - -

Hisselerin geleceğini elinizdeki analiz araçlarını kullanarak görebilirsiniz. Ufkunuzu genişletecek, hedef odaklı, esnek analizler yapmanızı sağlayan analiz araçları risk göstergelerine göre hisseleri belirlemenizi sağlıyor. İşte piyasa çarpanlarına göre 10 hissenin gelecek 5 yıllık hedef fiyatları.

Ekonomi ve Kişisel Gelişim Uzmanı Robert G. Allen “Mevduata yatırım yapıp da zengin olan kaç tane milyoner tanıyorsunuz? Söyleyeceklerim bu kadar.” diyor. Evet, mevduata yatırım yaparak zengin olan olmamıştır. Ancak hisse senedi piyasasında güçlü hisselere düzenli yatırım yapanların kazandıkları bir gerçek. Bütün sorun bu hisselerin nasıl bulunacağı.

Hisse fiyatları üzerinde finansal oranların rolü

Literatürü taradığımızda Borsa İstanbul’da hisse senedi getirileri ile ilişkili olan finansal oranları tespit ederek, yüksek performans gösteren hisse senetlerinin seçimine katkı sağlamak amacı ile birçok çalışma yapıldığını görüyoruz. Hisse senedi getirileri ile finansal oranlar arasındaki ilişki orta vadeli istatistikler kullanılarak hesaplanmış, özellikle emeklilik ve yatırım fonları gibi finansal kurumların sahip oldukları orta ve uzun vadeli fonlar için oluşturulacak yatırım stratejilerine ışık tutulmaya çalışılmıştır. Temel finans görüşü, firmaların gerçek finansal durumlarını yansıtan finansal oranlar kullanılarak hisse senedi fiyatlarının büyük oranda tahmin edilebileceğini ifade etmekte.

İhtiyacınız olan hisseleri belirleyin

Şirketlerin ileriye dönük fiyat tahminlerini yaparak ihtiyaç duyacağınız hisseleri alıp, ihtiyaç duymayacaklarınızı satabilirsiniz. Yatırım gurusu Warren Buffett “İhtiyacınız olmayan şeyleri alırsanız; ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız.” diyor. Yatırımcılar da ihtiyaçları olmayan hisse senetlerini almak için profesyonel analiz araçlarını kullanmak zorunda. Ancak bunları kullanmak bile ciddi finans bilgisini gerektirebiliyor. Giderek bu analiz araçlarının son kullanıcıya hitap eder hale geldiğini görüyoruz.

Artık yapay zeka destekli analiz araçları görmeye başlayacağız. Artificial Intelligence Powered Equity ETF (Yapay Zeka Destekli Yatırım Fonu), IBM’in Watson teknolojisini kullanarak, rasyonel yatırım kararları vermek için makine öğrenimi kullanan bir hisse senedi portföyü oluşturuyor. Çağ bu yöne doğru giderken bu konudaki etkili analiz araçlarını kullanarak hisse seçim tercihlerini etkinleştiriliyor.

İyi bir analiz aracının faydaları

“İyi bir analiz aracı sizi saatlerce uğraşmanız gereken hesaplamalardan kurtarır” diyor analistler. Biz bu analiz araçları içerisinden Fastweb Mali Analiz Pro’yu (www.fwmanaliz.com) kullanarak hisselerin geleceğine ilişkin nasıl tahmin yapabileceğinizi, bu konuda bir ön bilginiz olmasa bile hissenin son beş yıllık piyasa çarpanları, en düşük ve en yüksek piyasa çarpanlarına göre önümüzdeki bir yılda, iki yılda beş yılda hangi seviyeleri test edebileceğinizi inceleyeceğiz.

Fastweb Mali Analiz Pro ile hisselerin son beş yıllık ortalama çarpanlarına göre, en düşük piyasa çarpanlarına göre ve en yüksek piyasa çarpanlarına göre hedef fiyatlarını hemen görebiliyorsunuz. Bunun için hisse senedinin kodunu seçmeniz yeterli. Ancak şirketi takip ediyor ve bu şirkete ilişkin bir takım öngörülerde bulunuyorsanız, kendi kriterlerinize göre bir hedef fiyat tahmini yapabilmeniz de mümkün. Bu yönü ile esnek olması kişisel beklentilerinizin sonuçlarını da inceleyebilmenizi sağlıyor.

Hisselerin geleceğini tahmin

İlgilendiğiniz hisse senedini seçtiğinizde öncelikle bu hissenin istikrar puanını görüyorsunuz. Ve eğer bu puan 2 ve üzerinde ise geleceğe dönük tahmin yapabileceğinizi görüyorsunuz.
İstikrar puanı, bir şirket hakkında geleceğe yönelik, tahminlerin ne kadar doğru ve sağlıklı olabileceğini gösterir. Yani istikrar puanı yüksek olan bir şirket hakkında geleceğe yönelik tahmin yapmak daha kolay ve doğru sonuçlar verecektir. 
Hisse senedinin geçmiş dönem performanslarını izleyerek geleceğe dönük olarak büyüme, karlılık öngörülerinde bulunabiliyorsunuz.

İstikrar puanı 2’nin altındaysa tahmin yapmak zordur
İstikrar puanının eğer 2'nin altındaysa, geleceğe ilişkin tahmin yapmak çok zordur. Bu nedenle bu tür şirketler için faaliyet raporları ve bütün haberler dikkatle incelenerek geleceğe ilişkin satış büyüme ve kâr marjı tahminleri yapılıyor. Bu puan 2 ile 4 arasındaysa, nispeten son 1-2 yılın verilerini baz almak anlamlı sonuçlar üretiyor. Fakat yine de şirket faaliyet raporu ve haberlerini de incelemekte fayda var. Bu puan 4-6 arasındaysa istikrarlı bir şirket olduğu anlamına gelir. Geleceğe ilişkin tahminleri yaparken 4 Yıl veya 2 Yıl alınabilir. Bu puan 6'nın üzerindeyse, çok istikrarlı bir şirket olduğu anlamına gelmekte.

Fiyat tahminini incelerken program yardımı ile şirketin geçmiş satış,  karlılık performansını yani yıllık satış büyümesi, net kar marjı, favök marjı ve esas faaliyet kar marjı değerlerini belirli periyotlardaki ortalama değerlerini görebiliyorsunuz. Kar Marjları (%) grafiği ile de Kar Marjı (Yıllık) gibi fonksiyonların değerlerini dönemsel bazda inceleme imkânına sahipsiniz. Yine  kendi seçeneklerinizi de giriş ekranlarana girerek sonuçlara kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Beklentilerinizin sonuçlarını hemen görebilirsiniz
Gelecek yıllara ilişkin beklentileriniz tablosunda, kullanıcının değiştirebileceği bazı alanlar mevcut. Öncelikle tahmin etmek istediğiniz dönem aralığını “Kaç Yıllık Ortalama Baz Alınsın” seçeneğinden seçebiliyorsunuz. Ardından gelecek dönemler için net satış, EFK marjı, FAVÖK marjı ve net kar marjı tahminlerinizi girip hesapladığınızda, beklentilerinize göre satış ve karlılık değerlerinin ne olduğunu anında görebiliyorsunuz.

Gelecek dönemler için F/K ve FAVÖK/FD piyasa çarpanlarının tahmini değerlerini girerek, bu piyasa çarpanlarına göre hesaplanmış gelecek dönem piyasa değerlerini görüntüleyebiliyorsunuz. Bu piyasa değerleri hesaplanırken, beklentileriniz gerçekleşirse satış ve karlılık ne olacak tablosunda girdiğiniz tahmini piyasa çarpanları ile hesaplamalar yapılıyor.

Girdiğiniz tahmini değerlere göre hedef fiyatları görüntüleyebiliyorsunuz. Son piyasa çarpanlarına göre hedef fiyatları, 5 yıllık ortalama piyasa çarpanlarına göre hedef fiyatları, en yüksek değerlere göre ve en düşük değerlere göre şirketin gelecek dönemlerdeki hedef fiyatlarını listeleyebiliyorsunuz.

BIST 30’da yer istikrar puanı 5’in üzerinde olan
10 hissenin hedef fiyatları ise şöyle:

Son piyasa çarpanları, son 5 yıllık piyasa çarpanları, en yüksek, en düşük fiyat/kazanç oranlarına göre, BIST 30’da yer alan ve istikrar puanı 5 seviyesinin üzerinde olan 10 hissenin geleceğe dönük fiyat tahminleri şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozgur02 Aralık 2018 17:37

    Mesela TAV değerlemesi, Yeşilköy gidiyor elden, cironun yarıya yakını... Bunu göz önüne almayıp sadece ortalama çarpana göre değerleme yaparsak sağlıklı olur mu sizce!

  • Muhtar30 Kasım 2018 21:48

    Şok market bim olma yolunda.

  • ozgur02 Aralık 2018 17:35

    SOK anca BIM ve 101 in arkasından gelir yanından geçerken mağaza doluluğuna bakın bir...Defter değeri BIM in 3 katı neredeyse... Yani karlılıkta BIM i üçe mi katlayacak! Öyleyse şu anki çarpan makul mü diyelim??? 

  • Memo29 Kasım 2018 21:13

    TOFAŞ dan yola çıkarsak 2018 hedef fiyat 26.33 Tofaş şu anda 18 TL civarı. Hedef tutmayacağı kesin. Şimdiden tablo sapmış zaten Uzman geçinenlere bakıp hareket etsek ayvayı yemişiz.

  • Dr. Yavuz Emet29 Kasım 2018 14:07

    Bu değerli çalışma için teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerin eline sağlık. Eklemek istediğim bir iki ufak nokta var. Bilimsel çalışmaları değerlendirirken yatırımcıların alfa değerini gözden kaçırmamaları gerekiyor. Evet doğru bilimsel gerçekler istatistik çalışmalar bir sonuca işaret edebilir, fakat tüm yatırımcılar bunu diğer bileşenlerle birlikte değerlendirmeli ve hata payını da göz önünde bulundurmalı. Naçizane değerlendirmemi kabul görmenizi dilerim. Yatırımcının analiz seti için tüm Borsagündem camiasına teşekkür ederim.

  • İsmail29 Kasım 2018 13:28

    ben nezaman ölcem onuda yazın bari 

  • yusuf29 Kasım 2018 09:30

    Ekgyo geleceği mükemmel. Şimdi piyasada çöp değerinde ama tam toplamalık

  • Destere19 Aralık 2022 02:02

    Hala çöp bence