Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Hisse senedi fonları BİST 100 Endeksi’nden daha fazla kazandırdı

08 Eylül 2020, 12:55 - -

Hisse Senedi Yatırım Fonları yılbaşından bu yana ortalama yüzde 17.93 değer kazandı. Hisse Senedi Yatırım Fonlarından en fazla kazandıran fonun getirisi yüzde 72.48 ile Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu oldu.

Hisse Senedi Yatırım Fonları yatırımcısına, yıl başından bu yana yüzde 17.93 getiri ile BIST100 Endeksi’nden daha fazla getiri sağladı. BIST100 Endeksi ise yüzde -4.33 ile değer kaybetti.

Bir yatırımcı hisse senetlerine iki türlü yatırım yapabilir. İsterse hisse senetlerini teker teker kendi alabilir. Ne zaman alıp satacağına kendi karar verebilir. İsterse de bunları bir fon olarak toplu alabilir.

Fonlara yatırım yapmadan önce de hisseye yatırım yapar gibi iyice araştırmak gerekir. Bu fonlar sizin yerinize hisseler alarak paranızı değerlendirmeye çalışırlar.

Fonların da kendi yöneticilerine göre stratejileri bulunur. Bazı hisse fonları temettüye odaklanır, bazıları büyümeye odaklanır, bazıları piyasa değeri yüksek şirketlere yatırım yaparken, bazıları sadece küçük şirketleri seçer. Bir de endeks fonları var. Bu nedenle stratejinizi belirlemeli ve ona göre fon seçimi yapmalısınız.

Kendi stratejinizi belirleyip ona da sadık kalabiliyorsanız kendi yatırımızı yapmak uygun olabilir. Ama küçük hisselerin peşinde koşup, ne yapacağınıza da karar veremiyor; para kaybediyorsanız paranızı bir komisyon karşılığı profesyonellerin yönetmesi daha uygun.

HİSSE SENEDİ FONLARININ STRATEJİSİ

Bu fonların stratejisi genel olarak şöyle: Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BİST’te işlem gören ihraççı payı endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem sözleşmelerinin nakit teminatları, ihraççı paylarına ve ihraççı payına dayalı opsiyon sözleşmelerinin primleri ile borsada işlem ihraççı paylarına dayalı aracı kuruluş varantlarına yatırılır.

Hisse Senedi Kategorisinde toplamda 65 adet fon bulunmaktadır.



EN FAZLA KAZANDIRANLAR

Hisse Senedi Fonları içerisinde yılbaşından bu yana en fazla kazandıran ilk 2 fon şöyle sıralanmakdır: İlk sırada %72.48 getiri ile Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu var iken, ikinci sırada %52.67 getiri ile İş Portföy BIST Teknoloji Ağırlık Sınırlamalı Endeksi Hisse Fonu vardır.

EN FAZLA KAYBETTİRENLER

Hisse Senedi Fonları içerisinde yılbaşından bu yana en fazla kaybettiren ilk 2 fon şöyle sıralanmaktadır: %-31.39 değer kaybederek Ak Portföy BIST Banka End. His. Sen. Fonu (HSYF) ve %-30.63 değer kaybederek İş Portföy BIST Banka End. His. Sen. Fonu (HSYF) oldu.

HİSSE SENEDİ FONLARINDA EN FAZLA KAZANDIRAN, PORTFÖY DEĞERİ VE YATIRIMCI SAYISI ARTAN FONLAR ŞÖYLE:

PORTFÖY DEĞERİ ARTANLAR

Hisse Senedi Fonları içerisinde yılbaşından bu yana en fazla portföy değeri artan fonlar şöyle: Yapı Kredi Port. BİST30 End. His. Sen. Fonu (HSYF), Ak Portföy Yeni Tekn. Yab. His. Sen. Fonu, İş Portföy BIST Banka End. His. Sen. Fonu (HSYF), Aura Portföy His. Sen. Fonu (HSYF), Yapı Kredi Port. İki. His. Sen. Fonu, (HSYF).

YATIRIMCI SAYISI ARTANLAR

Hisse Senedi Fonları içerisinde yılbaşından bu yana yatırımcı sayısı en fazla artan fonlar şöyle: Marmara Cap. Por. Yön. His. Sen. Fonu (HSYF), Ak Portföy Yeni Tekn. Yab. His. Sen. Fonu, Tacirler Portföy His. Sen. Fonu (HSYF), Fiba Portföy His. Sen. Fonu(HSYF), İş Portföy BIST Tkn. Ağır. Sın. End. His. Sen. Fonu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)