Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Hisse seçiminde Stochastic göstergeyi kullanma

01 Ekim 2019, 16:18 - -

Hisse seçiminde öne çıkan indikatörlerden biri Stokastik Osilatörüdür. Bu göstergeye göre, BIST Temettü endeksinde al sinyali ile öne çıkan şirketleri finnet 2000 Borsa Bilgi Sitesi ve FTA 4.0 Teknik analiz programı ile inceledik.   

Stokastik, George Lane tarafından geliştirilen teknik öncü göstergelerden biridir. Ona göre, stokastik herhangi bir fiyat veya hacmi takip etmiyor, ancak fiyatın hızını veya momentumunu takip ediyor. Trenddeki olası bir değişiklik için bir sinyal üretiyor.

BIST 100 Endeksi’nde dönüş sinyalleri Stokastik göstergesi ile takip edilebilir.

Sermaye piyasalarında rekabetin artması ile yatırımcı güvenli liman arayışında. Son dönemde yükseliş trendine giren BİST Temettü Endeksi çıkışını sürdürüyor.

Al Sat Stratejisi…

Stochastic Osilatörü iki ayrı eğri ve bu eğrilerin karşılaştırılması ile kullanılır. Ana eğri yavaşlatılmış %K eğrisi olarak adlandırılır. Aynı grafik üzerine %D olarak adlandırılan ikinci bir eğri daha bulunur. Yavaşlatılmış %K çizgisi genellikle kesiksiz devam eden bir çizgi iken %D çizgisi kesik çizgi olarak gösterilir. Yavaşlatılmış %K çizgisi hesaplanmadan önce %K'nın hesaplanması gerekir. %K eğrisinin hesaplanışı aşağıdaki formül yardımıyla yapılır. 

%K= 100 * (SGKF - ED) / (EY-ED) 

Burada eğer son 5 günlük süreyi periyot olarak almışsak, 

ED : Senedin son 5 gün içindeki en düşük değeri 

EY : Senedin son 5 gün içindeki en yüksek değeri 

Burada eğer son günkü kapanış fiyatı son 5 gün içinde en yüksek değere daha yakınsa fiyatların yükseleceğine, aksi halde fiyatların düşeceği sinyalini verebilir. Yavaşlatılmış %K eğrisi ise %K eğrisinin belli bir periyot için hesaplanan hareketli ortalaması, %D eğrisi ise yavaşlatılmış %K eğrisinin belli bir periyot için hareketli ortalaması olarak tanımlanır.

Yani; 

%D = HOx [Yavaşlatılmış %K] 

Buradaki HOx ise x gün için hareketli ortalamayı ifade etmektedir.

-Stokastik +20 seviyesini yukarı keserse alış
-Stokastik +80 seviyesini aşağı keserse satış
-Stokastik %D'yi yukarı keserse alış
-Stokastik %D'yi aşağı keserse satış sinyalleri ürettiği varsayılır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mahir12 Ekim 2019 15:21

    stoc işe yaramaz. rsi en düzgün işleyen göstergedir

  • Galip çulsuz 02 Ekim 2019 20:55

    Ver gazı sokastik momentum ama gaz yemiyor nafile..Çalışkan ve dürüst olmadıkça gelişemeyeceğiz, ölçek küçük....ABD nin walmart market cirosu 500 büyük firmamıza bedel daha nolsun ....Türkiye'nin en büyük 500 şirketi satışta ABD'li perakende devi Walmart'a erişemedi