Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hisse seçimi ve piyasalar

02 Mayıs 2019, 09:43 - -

Piyasalar dalgalanırken hisse senedi seçimi daha önemli hale geldi. Peki, piyasalar neden dalgalanıyor ve hisse seçimi nasıl yapılmalı?

Piyasalarda dalgalanmalar devam ediyor. Borsa, döviz ve faizdeki yüksek oynaklık yatırımcıların mevcut yatırım araçları içerisinde güvenli limanlara sığınmasına neden oluyor. Dövize alternatif olarak getirilen enflasyona endeksli mevduat bir alternatif gibi görünse de yatırımcılar öncelikle risklerin azalmasını bekleyecektir.

Öte yandan hisse senedi seçimi yapılırken bazı değerlendirmelerin göz ardı edilmemesi gerekmekte. Türkiye’nin neden olumsuz ayrıştığı ve risk primindeki yükselme göz önünde bulundurulmalı. Değere odaklanarak hisse senedi seçiminde hisse başına kar gibi önemli ayrıntılara dikkat etmeli. Bu detaylara değinecek olursak:

İlk çeyrekte Türkiye olumsuz ayrıştı

2019 yılının ilk çeyreğinde küresel risk iştahı olumlu etkilendi. Bu üç nedenden kaynaklandı:

1) Küresel iktisadi görünümdeki yavaşlama eğilimi,
2) Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarının daha durağan olacağının belirginleşmesi
3) Küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin azalması.

Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde sınırlı gerilemeler gözlendi.
Buna rağmen Türkiye’de risk primi yükseldi ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre ayrıştı.

Türkiye’nin risk priminin yükselmesi 2 nedenden kaynaklandı:

1) Belirsizlikler
2) Jeopolitik faktörler
Sonuçta gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı sınırlı olmasına rağmen Türkiye’den net para çıkışı yaşandı.

Dolara karşı TL ve diğer ülke para birimleri

ABD dolarındaki güçlenmenin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri bir miktar değer kaybetti. Türk lirası ise jeopolitik risklerin etkisiyle Şubat ayından itibaren diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrışmaya başladı.

Mart ayının son haftasında döviz piyasasındaki yaşanan oynaklıktan sonra da Türk lirasındaki değer kaybı belirginleşti.

Doları yükselten 5 kritik neden

1- Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 181 milyar 244 milyon dolar ve zirve seviyelerinde. Yurtiçi yerleşiklerin pozisyonlarını korumaları kurun yüksek seyrini sürdürmesinin önemli nedenlerinden biri. Yatırımcıların reel olarak paralarının değerini korumak istemeleri ve alternatif bir seçenek görememeleri dolara yönelmelerine neden oluyor.

2- ABD’nin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeye uyguladığı İran petrol yaptırımları muafiyetinin sona ermesi, S400-F35 gerilimine dair açıklamalar ve İstanbul seçim belirsizliğinin devam etmesi.

3- TCMB’nin rezervlerine ilişkin yaşanan tartışmalar, Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair yapacağı değerlendirmenin beklenmesi. Fitch’den gelen açıklamalar da bir miktar tedirginliği artırabilir.

4- Geçtiğimiz yıl IMF ile Anlaşma imzalayan Arjantin ekonomisi ve ülke yönetimine dair yeniden artan endişeler. Arjantin’in 5 Yıllık Kredi Risk Primi (CDS) oranı 1000 seviyelerine kadar çıktı. Gelişmekte olan ülkelere dair endişeler canlandı.

5- Beş yıl vadeli CDS primi 446 seviyesine yükseldi.

Hisse başına karı en yüksek borsa şirketleri

Hisse başına kârı en yüksek olan borsa şirketlerine baktığımız zaman ilk sırada Ege Endüstri geliyor. İkinci sırada Kartonsan yer alırken üçüncü sırada Alarko Gayrimenkul, dördüncü sırada Tüpraş, beşinci sırada ise Boch Fren Sistemleri geliyor. İlk beş sırada yer alan borsa şirketleri içinde fiyat/kazanç oranı en düşük olan şirket Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. Onu Ege Endüstri ve Kartonsan izliyor.

Hisse başına kar;  bir şirketin elde ettiği veya elde etmesi beklenen dönem kârının, hisse senedi sayısına bölünmesi sonucunda her pay sayısı karşılığında hesaplanan kâr rakamıdır.

Hisse başına karı yüksek olan sanayi ve hizmet şirketleri içerisinden fiyat/kazanç oranı 10 seviyesinin altında olanlar yatırımcıların takibinde olacaktır. Bu hisseler Ege Endüstri, Kartonsan, Tüpraş, Çelebi, Koza Altın, Çimbeton, Pegasus, Tav Havalimanları ve Erbosan.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd02 Mayıs 2019 19:36

    hisse başına kar bulunduğumuz ortamda yetersiz görünüyor-hisse seçimime yardımcı olmuyor yinede elinize sağlık-temettü verimi daha anlamlı gibi 

  • Bika02 Mayıs 2019 10:50

    ALGYO'nun kârının büyük bölümü  kur farkından olduğundan ve dişe dokunur temettü vermediğinden F/K 'sının düşük kalması anlaşılır da üretimden satış yapan ve yüksek temettü veren EGEEN 'in F/K 'sı neden düşük kalır anlaşılır gibi değil.