Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hisse mühendisliği

12 Haziran 2017, 11:21 - -

Borsa bu sene hepimizin malumu oldukça iyi gidiyor. Endeks %28 civarında getiri üretti. Bazı hisseler ise çoğu zaman radarımızda olmayan Borsa’nın çok çok üzerinde getiri elde ettiler. Bu hisselerden geri gelenler de var, gücünü koruyanlar da.

Borsa İstanbul hisselerinin en büyük karakteri düşük piyasa değerli, halka açıklık oranı az ve kontrol edilebilir olması. Borsa’da Cuma kapanış değerleri ile 250 milyon TL piyasa değeri altında 215 şirket var. Bu hisselerin önemli bölümü kontrol edilebilir durumda.

Hisse fiyatlarını yukarı / aşağı istendiği şekilde oynatmaya ve bu oyuna katılımcı bulmaya hisse mühendisliği demekte sakınca yok sanırım.

Ne demek istediğimi bir grafik ile göstereyim:

Grafik üzerine dikdörtgen koydum, yükseliş tam 45 derece! Normal bir hisse normal koşullarda böyle yükselmez. Daha sonra bölünme haberi ve pat 2/3 değer kaybı. Daha da gidecek diyenler, çok düştü alalım diyenler ciddi zararlar etti.

Başka bir örneğe bakalım, bu hisse daha kısa sürede hareketini gerçekleştirdi:

Bu grafik de 45 derece gitmiş.

Hareketi daha da bol bir başka hisseye bakalım:

Önce iyice çok hızlı yukarı, sonra çok hızlı aşağı. Bir süre dinlenip aynı hareket tekrar.

2017 yılında elde edilen en yüksek getirilere göre ilk 50 hisseye bakalım. Liste bu yıl ulaşılan en yüksek getiriyi buldu, kapanış itibari ile 2017 getirileri farklı olabilir.

Biraz karmaşık olacak ama bu 50 hissenin 2017 performanslarını da inceleyelim:

En tepede YESIL, AVGYO takip ediyor. BNTAS ve AVTUR tüm getirilerini vermiş, zarara geçmiş.

Bu hisselerde nasıl mühendislik yapılıyor?

En başta bir spekülatör olması lazım.

Bu spekülatörün çevresinde adamları olması lazım.

Spekülatörün aracı kurumlarla iyi ilişkileri olması şart.

Spekülatörü patron ile tanıştırmak gerekiyor, bunun için bir aracı gerekiyor. Patron olmadan iş olmaz.

Hareket planlanıyor, zaman ve fiyat hedefleri belirleniyor ve iş başlıyor.

Eğer hissede yeterli katılımcı sağlanırsa başka bir zamanda başka bir spekülatörle de iş yapılabiliyor.

İlk hareket piyasadan senetleri toplamak oluyor çünkü bunu yapmadan yukarı götürmek mümkün değil. Piyasadan topladıktan sonra birdenbire acayip güçlü hareketler gelmeye başlıyor. Bu hareketleri ya bir bilanço haberi ya ihale haberi ya bölünme ya yabancı ortak haberleri takip ediyor. Bazen bu haberlerin tamamı kullanılabiliyor. Spekülatör hisseyi götürdükçe ilgi artmaya başlıyor. Herkes falanca kâğıdı filanca kişi götürüyor / daha da götürecek diye ikna ediliyor ve hisseye girmeye başlıyorlar. Bu yeni katılımcılar da aslında tembihli, nerede satacakları vs. biliniyor. Sonra final aşamasına geliniyor. Eldeki hisseler çok hızlı şekilde satılıyor ve birilerinin üzerine ihale kalmış oluyor.

Bu hisseler var olduğu ve piyasa da burada olduğu sürece bu tip hareketler kaçınılmaz sanırım. Yatırımcıların yapabileceği bir şey var mı? Bu hisselerden kar edebilir miyiz? İyi bir enformasyon ağına dahilseniz olabilir. Kazançlarınız eğer suyun başında değilseniz mutlaka kısa vadeli olacaktır. A hissesinde elde edilen güven ile kazanılan para B hissesinde kesinlikle geri verilir. Hissede mühendislik yapanlar kimde ne kadar hisse var, kim ne kadar kazandı kuruşuna kadar hesaplarlar.

Benim daha önce bu tip hisselere dair geliştirmiş olduğum eşit ağırlıklı eski ikinci ulusal hisseleri stratejisi bir alternatif olabilir. Sene başında 1 TL altındaki hisselere eşit ağırlıklı yatırım bir başka strateji olabilir.

Bir başka strateji her sene başında 200m TL piyasa değeri ve altındakilere yatırım yapmak olabilir. Bu strateji 2017 getirisi %29. Riski artırmak istersek 100m TL ve altındaki şirketlere yatırım yapılabilir. Bu strateji getirisi %30,5. Piyasa değeri 50 milyon TL ve daha düşük şirketler getirisi de çok farklı değil.

Bu tip stratejileri yarınki yazıda ele alacağım. Madem spekülatif hisseler var en az zarar görme ihtimali ile yararlanabilir miyiz inceleyeceğim. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)