İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Hem satışını hem karını artıran borsa şirketleri

27 Ağustos 2019, 13:21 - -

Borsada bilanço dönemi. 2019 yılının 6 aylık bilançoları açıklandı. Yatırımcılar her zamanki gibi satışlarını ve kârlarını artıran şirketleri yakın takibe aldı.

Borsa da Tek Başına'nın yazarı ve ABD'nin "bir numaralı" fon yöneticisi Peter Lynch, hisse senedi seçmenin herhangi bir kuralı ya da formülü yoktur. Doğru hisse senedini seçip seçmediğinizden de hiçbir zaman emin olamazsınız. Çünkü doğru seçimi yaptığınızda ne ziller çalar, ne de top sesleri duyarsınız. Hisse senedi seçmek bir sanattır ve işin sırrı, başkalarının gözünden kaçan fırsatları yakalamaktadır. Biz de açıklanan bilançolardan kâr ve satışları aynı anda artan şirketleri süzerek bilançolarda atlanmaması gereken listeleri çıkardık.

Borsa endekslerinden BIST 30, BIST 100-30 ve BIST TÜM-100 endekslerinde yer alan şirketlerin satış ve karlılık rakamlarını webdeki temel analiz platformu Stockeys.com üzerinden inceledik.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hem satışlarını ve hem de karlarını artırmayı başaran 9 BIST 30 şirketi bulunuyor. Bu şirketler Bim Mağazaları, Arçelik, Turkcell, Tekfen Holding, Aselsan, Soda Sanayii, Koza Madencilik, Koza Altın ve T.S.K.B.

Listedeki şirketler içerisinde en yüksek satış rakamına ulaşan şirket 19,2 milyar TL ile Bim Mağazaları oluyor. Bim Mağazaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 30,48 oranında artırmayı başarırken karını ise yüzde 6,59 oranında artırdı. 2018/06 bilanço dönemine göre satışlarını en fazla artıran BIST 30 şirketi yüzde 67,05 ile Koza Altın olurken karını en fazla artıran şirket ise yüzde 127,31 ile Tekfen Holding oldu. Listedeki dokuz şirket içerisinde en yüksek karı elde eden şirket ise 1,6 milyar TL ile Turkcell.

BIST 100-30 endeksi içerisinde son bilanço rakamlarına göre hem satışlarını ve hem de karlarını artırmayı başaran 14 şirket bulunuyor. Bu şirketler Coca Cola İçecek, Enka İnşaat, Ülker Bisküvi, Kordsa Teknik Tekstil, Aksa Enerji, Anadolu Cam, Aksa Akrilik Kimya, Sasa Polyester, İpek Doğal Enerji, Yataş, Ege Endüstri, Hektaş, Tukaş ve İhlas Gayrimenkul.

Listede yer alan şirketler içerisinde en yüksek satış rakamına ulaşan şirket 6,1 milyar TL ile Coca Cola İçecek olurken en yüksek kar rakamına ulaşan şirket ise 1.9 milyar TL ile Enka İnşaat oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre en fazla satış ve kar büyümesi elde eden şirket ise İhlas Gayrimenkul oldu. İhlas Gayrimenkul satışlarını 11 milyon TL'den 44 milyon TL'ye yükselterek yüzde 300,42 oranında, karını ise 81 bin TL'den 9,6 milyon TL'ye yükselterek tam yüzde 11,833 oranında artırmayı başardı.

BIST TÜM-100 endeksi içerisinde hem satışlarını ve hem de karlarını artırmayı başaran 60 şirket bulunuyor. İş Yatırım Menkul Değerler, Selçuk Ecza Deposu, Gedik Yatırım Menkul Değerler, Vestel Beyaz Eşya, Sarkuysan, Borusan Mannesmann, Bizim Mağazaları, Banvit, Ulusoy Un Sanayi, Armada Bilgisayar, Türk Prysmian Kablo, Deva Holding, Döktaş Dökümcülük, Vakko Tekstil, Klimasan Klima, Tat Gıda, Sanko Pazarlama, Karel Elektronik, Kartonsan, T. KALKINMA VE YATIRIM BANK., Anadolu Sigorta, Alkim Kimya, Ege Gübre, Erbosan, Bossa, Aksigorta, Jantsa Jant Sanayi, Garanti Faktoring, Alkim Kağıt, Desa Deri, Logo Yazılım, Uşak Seramik, Arsan Tekstil, Anadolu Hayat Emek., Bosch Fren Sistemleri, Yeni Gimat GMYO, Konfrut Gıda, Duran Doğan Basım, Bilici Yatırım, Plastikkart, Tuğçelik, Avivasa Emeklilik Hayat, Sekuro Plastik, Safkar Ege Soğutmacılık, F-M İzmit Piston, Kafein Yazılım, Mega Polietilen, Bantaş Ambalaj, Güneş Sigorta, Gediz Ambalaj, Makina Takım, Panora GMYO, Ray Sigorta, Fonet Bilgi Teknolojileri, Kron Telekomünikasyon, Acıpayam Selüloz, TGS Dış Ticaret, İş Girişim, Avrasya GMYO ve Marmaris Altınyunus.

Listede yer alan 60 şirket içerisinde en yüksek satış rakamına ulaşan şirket 101,9 milyar TL ile İş Yatırım Menkul Değerler olurken en yüksek kar rakamına ulaşan şirket ise 454 milyon TL ile Selçuk Ecza Deposu oluyor. Kar ve satış büyümelerinde ise sırasıyla İş Girişim ve Ray Sigorta en yüksek büyüme oranlarını elde etti. İş Girişim karını yüzde 4,899 oranında artırmayı başarırken Ray Sigorta ise satışlarını yüzde 1,227 oranında artırmayı başardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aycan27 Ağustos 2019 19:50

    bilançolar oldukça şişirme ,son 10 yılda kar edemeyen şirketlerin son 1 yılda karı artmış bu krizde

  • glbmd zede27 Ağustos 2019 15:21

    güzel ama kar eden şirkler yukselmiyorki.bizim borsa ters çalışıyor ;)  ;)