Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Hava bozarken piyasalarda yatırım

27 Eylül 2017, 09:24 - -

Piyasalarda hava bozarken neye yatırım yapmalı 4 yerli 2 yabancı kurumun önerileri. İşte güçlü yatırım stratejisinin dayanakları.

Ağustos ayında zirve yapan piyasalarda dinamikler değişiyor. Borsa, dolar, faizde yeni denge fiyatları oluşuyor. Kısa vadede bir yatırım aracından diğerine koşmak, hisseler arasında sirkülâsyonlar yapmak büyük kayıpları beraberinde getirirken stresten uzak durmayı başaranlar yatırımlarını sürdürüyor. Stratejileri doğrultusunda yeni adımlar atıyor. Peki nedir bu stratejiler diye baktığımızda yurt içerisinde ve yurtdışında farklılaşan raporlar yayınlandığını görüyoruz.

Değer kaybeden TL hala avantajlı

TL, son bir haftada yüzde 4,73 değer kaybetmesine rağmen diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre hala avantajlı görülüyor. HSBC’ye  göre Türk Lirası Güney Afrika Randı'na kıyasla daha avantajlı olacak. HSBC 26 Eylül tarihli raporunda büyüme ve para politikası sayesinde TL’yi destekleme potansiyeli olan sürprizler, Güney Afrika Randı'na (ZAR) göre daha fazla değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan İş Yatırım piyasalarda havanın bozduğunu söylüyor. Kurum, Aralık ayı faiz artırımı ve FED’in bilançosunu küçültme planlarının potaya girmesi ile birlikte değişen yatırım trendine vurgu yapıyor. İş Yatırım, bu durumun küresel sermayenin gelişmekte olan varlıklardan altın, yen gibi emin limanlara yönelmeye başlamasına neden olduğunu belirtiyor. Referandum sonrasında Kuzey Irak yönetiminin bağımsızlık ilan edeceği ve Türkiye’nin Habur kapısını kapatarak bölgeye ihracatını ve petrol alımlarını durduracağı endişesi ile Türkiye varlıkları gelişmekte olan piyasalardaki satış dalgasında başı çekti. Yayınlanan raporlara ve içeriklerine baktığımızda yurt içerisinde yayınlanan raporlar daha karamsar bir içerik çizmesine rağmen yurtdışı raporlarda TL varlıkların güçlenebileceği algısı daha fazla.

Dolar nasıl bir seyir izleyecek?

Dolar/TL kuru 11 Eylül’de 3,38’den başlayan çıkışla 3,54’e yükseldi. Dolar/TL’nin 7,20,50 günlük ortalamaların üzerine çıkması ve alçalan trendin direnç seviyelerinin test edilmesi kurda güçlenmeye işaret ediyor. 3,52’nin üzerindeki hareket güçlü seyrin korunmasına neden olabilir.

Dolar/TL’de 3,52’nin aşılması ile birlikte 3,54 test edildi. Bu seviyenin üzerinde takip edilecek direnç 3,58 ve 3,64’de bulunuyor. Dolar/TL kurunda 3,54-3,52 desteklerinin kırılması halinde 3,47 seviyesi izlenecek.

BIST 100 Endeksi uzun vadeli ortalamada
BIST 100 Endeksi 70 binlerden 110 bine tırmanışının düzeltmesini yapıyor. Endeks uzun vadeli 100 günlük ortalamasına geriledi. Endeks yılbaşından bu yana ilk defa 100 günlük ortalamasını test ediyor. Şimdiye kadar bu seviyenin altına inmedi. Endeks bu seviyenin üzerinde tutunarak güçlenebilirse bir kez daha direnç seviyelerini zorlayacak.



Hisse cephesinde
öne çıkanlar

20 Eylül’de yapılan FED toplantısı yatırım tercihlerinin de yeninden gözden geçirilmesine neden oluyor. Borsada yukarı ya da aşağıda dalgalanmalar yaşansa da hisse bazında ciddi fiyat hareketlerinin olduğunu görebiliriz. Bu nedenle endeks hisselerinde seçici hareketler yaşanırken, beklentisi yüksek hisseler öne çıkmaya ve prim yapmaya devam edecek. Böylesi bir süreçte öne çıkacak sektörleri ve şirketleri iyi incelemek önemli. Özellikle bankalar, ticaret sektörü, havayolu, teknoloji, bilişim sektörü, otomotiv şirketlerini gözden kaçırmamakta fayda var.

İşte 4 yerli 2 yabancı kurumun hisse önerilerinde öne çıkanlar:

İş Yatırımdan 6 sektörde 9 hisse
Eylül strateji raporunda önerdiği hisselere ilişkin beklentilerini koruyor. Kurumun listesinde 9 şirket var: Burada banka sektörünü öne çıkarıyor. Garanti Bankası ve Vakıfbank önerdiği banka sektörü hisseleri. Döviz geliri yüksek ve büyüme potansiyeli yüksek şirketler olarak ise Türk Hava Yolları, Migros, Trakya Cam, Turkcell ve Mavi’yi öneriyor. Nispeten daha az takip ettiği şirketler listesinde ise Indeks ve Datagate var. Görüldüğü gibi 6 sektöre odaklanılmış: Banka, Havayolu, Telekominikasyon, Cam, Teknoloji ve  Perakende Ticaret.

Yatırım Finansmandan 7 sektörde 9 hisse
Model portföyünde ise Aksen, Bolu Çimento, Garanti Bankası, Halk GMYO, Kardemir D, Tofaş Fabrika, Tüpraş, Turkcell ve Yapı ve Kredi Bankası var. Kurum bu hisselerde yüzde 22’nin üzerinde getiri potansiyeli öngörüyor. En yüksek beklentisi yüzde 63 ile Halk GMYO’da, yüzde 40,2 ile Kardemir D’de. Yatırım Finansman’da da bankalar ön planda. 9 hisselik listesinde 2 banka hissesi var. Bir telekominikasyon hissesi bir gayrimenkul şirketi, çimento, enerji, otomotiv ve petrol sektörü şirketleri listede yer alıyor.

Ak Yatırımdan 6 sektörde 7 hisse
Hisse öneri portföyünde Garanti Bankası, Halkbank, Kardemir D, Şişe Cam, Tekfen, Tofaş, Türk Hava Yolları’na yer veriyor. Kurumun 7 hisselik listesinde 2 banka hissesi, bir demirçelik şirketi, bir cam sektörü, otomotiv, holding ve havayolu şirketi var.

Ata Yatırımdan 5 sektörde 5 şirket
En beğendiği hisseler listesinde 5 şirkete yer verdi: Garanti Bankası, Tüpraş, Petkim, Ülker, BİM, Ereğli. Ata Yatırım ise banka, petrol, gıda, perakende ticaret ve demir çelik sektörlerinde yoğunlaştı.

Morgan Stanleyden 2 öneri
THY için tavsiyesini 'eşit ağırlık'tan 'ağırlığını artır'a yükseltti. BİM için hedef fiyatını 52,50 TL'den 78,00 TL'ye yükseltti.

HSBC Yatırımdan bir hisse önerisi
HSBC, Mavi Giyim'i 64 TL hedef fiyat ve ‘al’ tavsiyesi ile takip listesine aldı. Mavi Giyim 53,7 lira seviyesinde seyrediyor. Hisse fiyatı 64 lira olması halinde yüzde 20 oranında prim yapmış olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)