Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Hacizden ve eşten para kaçırmanın formülü

30 Mayıs 2017, 06:59 - -

Takasbank nezdindeki teminatların dokunulmazlığı olduğunu biliyor muydunuz?
Gökhan Hocam anlatana kadar ben de bilmiyordum. Kötü niyetliler için açık bir kapı varmış. Sadece hacizden para kaçırmak isteyenler için değil, boşanmak isteyen eşlerin hakları da kısıtlanıyor. 

Konu SPKn 79/3 Maddesi’nde ele alınıyor.

Kanun’un maddesi aynen şöyle:

“Merkezi takas kuruluşunun, takas ve merkezi karşı taraf olarak yerine getirdiği işlemleri nedeni ile teminat olarak aldığı mal varlığı değerleri üzerindeki hak ve yetkileri hiçbir şekilde sınırlandırılamaz. Üye kuruluşa veya teminatı tesis eden kişiye konkordato mühleti tanınması, konkordatosunun tasdiki, iflastan sonra konkordato veya mal varlığının terki suretiyle konkordato süreci içine girmesi, uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması, iflası, iflasının ertelenmesi veya 2004 sayılı Kanun çerçevesindeki diğer takip prosedürleri ya da bu Kanunun tedrici tasfiye ile ilgili hükümleri merkezi takas kuruluşunun söz konusu teminatlar üzerindeki hak ve yetkileri kullanmasını hiçbir şekilde sınırlandıramaz.”

Sermaye piyasalarında teminatlı işlemler Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda (VİOB) gerçekleştiriliyor.

Hesap sahibinin parası VİOB’da teminat olarak boşta duruyor olsa bile hiçbir şekilde haczedilemiyor.

Bir diğer önemli nokta ise boşanma esnasında teminat tesis eden kişinin parası üzerinde eş herhangi bir hak iddia edemiyor. 

İddialara göre bu formülü öğrenen bazı uyanıklar paralarını Takasbank’ta gizliyor. VİOB işlemi için teminat olarak tutulan paranın boşta olması da gerekmiyor. İşlem teminatı bile olsa kimse dokunamıyor. Hisse senedi piyasalarında böyle değil. Hisse senetlerine haciz getirilebiliyor.

Teminata bağlı işlemlerde de böyle olması gerekir. Hisse senedinde satış yapılarak pozisyon nakde dönüştürülebiliyorsa, VİOB’da da pozisyon kapatılarak teminat hacze konu edilebilmeli. Bu durum böyle devam ettiği sürece kötü niyetli kişilerin adresi olarak gösteriliyor.

Öte yandan VİOB’da boşta duran teminatlara Takasbank ayrıca bir de faiz işletiyor. Ballı börek misali bir de ödüllendiriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harun aslan30 Ağustos 2017 19:49

    selam ben küçük yatırımcı olarak size bu pimaş egeprofil hisselerini incelemenizi istiyicem bizler küçük yatırımcılar olarak sizin engin bilginize ihtiyacımız var geçtiğimiz yıl pimaş fabrika arazisini satışa çıkarmıştıve geri çekti daha sonrasında piması yok pahasına devraldı ve şimdi birleştirmek istiyorlar geçenlerde çbsbo arazisini satışa çıkarmıştı ve dehşet bir rakam istedi ekspertiz değeri olsa gerek ama burada pimaşın arazisini buharlaştırmak istiyorlar bize yardımcı olun lütfen

  • turkan14 Haziran 2017 09:30

    bu uygulama dunyada da boyle, yazmadan once zahmet edip acip baksaydiniz. kaldi ki bunlar kaldiracli islem, yaratti riskin hepsine karsilik teminat alinmiyor bile.

  • ozgur03 Haziran 2017 18:23

    Sektör çalışanı neden bilmesi gerek? Kaçıracak mı, yol mu gösterecek?

  • Pro30 Mayıs 2017 12:14

    Suistimale çok açık bir konu gerçekten, özellikle finans sektörü çalışanlarının mutlaka bilmesi gereken bir konu. Paylaşım için teşekkürler.