Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Fon seçiminde fon ratinglerinin sağladığı kolaylık

10 Ağustos 2015, 00:50 - -

Yatırımcı hangi fona yatırım yapacağını risk alma isteğine bağlı olarak belirler. Daha sonra da birikimlerini aktardığı fonun akıbetini, bir başka deyişle kazanç ya da kayıplarını internet siteleri ve medya ve benzeri kanallardan takip eder. Ancak, fona ait tekil performans bilgileri yatırımı sağlıklı biçimde takip etmek için yeterli değildir. Çünkü geçen haftaki yazımızda da anlattığımız gibi, bu yatırımı yaparken katılımcının göze aldığı bir risk unsuru vardır. Aynı getiriyi sağlayan fonlardan hangisi daha düşük risk alarak bunu elde etmişse o daha başarılı bir fondur. Bu noktada başarılı fonu belirlemek görüldüğü üzere oldukça kolaydır. Ancak, piyasada çok sayıda farklı getiriye ve farklı riske sahip fon olduğunu belirtelim.

Dünyaya baktığımız zaman fonun geçmiş başarısını öğrenmek için fon ratinglerinin kullanıldığını görmekteyiz. Fon ratingi, yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarının performanslarının dikkate alınarak notlandırılması demektir. Burada fonların:

1.Geçmiş getirileri,
2.Riskleri,
3.Yönetim ücretleri ve benzeri sayısal değerleri,

Kullanılarak bazı bilimsel analizler yapılmaktadır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular, fonun başarısının kolaylıkla anlaşılabilmesi ve diğer fonlarla kıyaslanabilmesi için genellikle yıldızla ifade edilen notlara dönüştürülmektedir. Her fon genellikle 1 ile 5 arasında değişen yıldızlarla ifade edilir. Böylelikle, örneğin fon 5 yıldızlı ise geçmiş dönemde en başarılı fonlar arasında yer aldığını, 1 yıldızlı ise en başarısız fonlar arasında olduğunu katılımcı kolaylıkla anlayabilir.

Yatırımda bilgi unsurunun yanı sıra, yapılan araştırmalar göstermektedir ki, yatırım seçenekleri çoğaldıkça yatırımcılar hangi finansal aracı seçeceğine karar vermekte zorlanmaktadır. Bazen de çok sayıda alternatif, yatırımcının karar vermesini ertelemesine neden olmaktadır. İşte fon ratingleri bu tür bir aksaklığı ortadan kaldırmaktadır. Tüm alternatiflerin yanında yer alan bir karar alma aracı olarak yıldızlar, yatırımcıya seçim yapmalarında büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Türkiye’de de fon ratingi konusu son dönemlerde epey önem kazanmıştır. Geçtiğimiz yıl SPK fon ratingi yapacak kuruluşlar için bir tebliğ yayınlayarak bazı kriterler belirlemiştir. Fon ratingi yapacak kuruluşların bu kriterleri yerine getirmeleri istenmektedir. Bugüne kadar üç kuruluş SPK’dan yetki belgesi almıştır. Ludens İleri Finansal Hizmetler ve Danışmanlık, bu faaliyeti gerçekleştirmesi için yetki verilen ilk kuruluş olmuştur.

(Ludens İleri Finansal Hiz.ve Dan.)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)