Ana SayfaYazarlarSerdar UlucaGrafikler Ne Diyor
Serdar Uluca [email protected] Serdar Uluca

Faizlerdeki düşüş borsada ralli getirir mi?

23 Eylül 2019, 09:29 - -

Bu haftanın  en önemli  katalisti  25 eylül  Çarşamba günü  Newyork ‘da  gerçekleşmesi beklenen  Trump - Erdoğan  zirvesi ve  sonrasında  yapılacak  açıklamalar olacak..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  Birleşmiş Milletler 74.Genel Kurulunda bir konuşma yapması  ardından Başkan  Trump ile başta  Suriye’de  oluşturulması  gündemde  olan  güvenli  bölge,Fırat’ın Doğusuna operasyon konusu  olmak üzere ,F-35 programı,S400-Patriot  füzeleri,ticaret  hacminin  100 milyar dolara  çıkarılması  çalışmaları  ile birlikte olası Amerikan  Kongresi  yaptırımlarının  görüşüleceği bir toplantı yapması bekleniyor....

Özellikle,güvenli bölge  konusunda   Amerika’dan somut adımlar  gelmezse  Genel Kurmay  Başkanı Akar ve Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın  askeri operasyon  yaparız  açıklamaları  var.

Amerikan Başkanı Trump  tarafından  atılacak   konuyla  ilgili  olası  tweetler ve de  özellikle  Amerikan Kongresi - Pentagon kaynaklı  açıklamalar TL varlıklarda  pozitif /negatif  yüksek  oynaklık  görmemize yolaçabilir… 

Geçen hafta,BDDK, Bankaların  enerji ve inşaat sektörüne verdiği 46 Milyar tl  tutarındaki  kredinin takip hesaplarına  atılmasını  istedi. Bu haber ile banka hisseleri  öncülüğünde  gelen satışla  Bist100 ‘de 99.933  seviyesi  görüldü.

Bddk kararı;Banka  karlarında yaklaşık %20 düşüşe  ,takipteki kredi  oranının  %4.3 den %6.3   seviyesine  çıkmasına  ,ayrıca  bankacılık sektörü sermaye  yeterlilik rasyosunun   %18.2 den %17.7 oranına düşmesine  yolaçan bir gelişme olduğundan  negatif  fiyatlandı…Ayrıca  ,arkası gelir mi?başka sektörlere  verilmiş  batık ancak takibe atılmamış  kredi tutarı ne kadar ?sorularının sorulmasına neden oldu.. 

Bankacılık Endeksi   son duruma  baktığımızda, 149500 /150000 bölgesinin  önemli  direnç bölgesi olduğunu,140.000 seviyesinin ise yükselen trendin desteği olduğunu  görüyoruz…

Bankacılık  Endeksi 

140.000  seviyesini not almakta  fayda var….Bu seviyede tutunma  ,dengelenme,durulma  görürsek tekrar  yukarı  denemeler  olabilir... Ancak  bu seviye aşağı kırılıp altında kararlı yerleşme olursa ,bankalar  öncüğünde  yeni bir satış dalgası  gelebileceğinden risk yönetimi  enstrumanlarının  kullanılması veya  stop-loss uygulanması  teknik strateji  olarak  uygun  bir davranış  olabilir.

Bist100 Endeksi

103000-103500 seviyelerinde  başlayan satışların   98500-100.000 aralığında  dengelenmesi  başarılı olursa  ,önce  101250  sonrasında  102500-103000   denemeleri  tekrar  gelebilir..98000 altında  kalıcı yerleşmeler  ise  genel  görüntüyü  negatife  döndürecektir..

Bist100 - Usd

Usd bazında  18.000 USD direnç 17.250 usd  bölgesi ise  destek  olmaya  devam ediyor…Bu iki seviyeden birisi yukarı veya aşağı kırıldığında trend  dönüştürme/momentum yaratma gücü  olduğundan yakınen takip edilmesi  önemli. 

Faizlerdeki düşüş borsada ralli yaptırırmı? 

2 yıllık gösterge  tahvil faizinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası  faiz indirimleri  sonrasında  kaydeğer düşüş  kaydederek  %25’li seviyelerinden  %15 ‘li seviyelere   düşmesi  olumlu.

Bu hafta  Newyork’dan  piyasa  dostu açıklamalar  gelirse , düşüşün daha  da  devam ederek  %12-%13 seviyelerine  gelmesi  muhtemel gözüküyor...  Eylül ayı enflasyonu baz etkisinden  dolayı  düşük çıkacağından  ,yıllık  tüketici  enflasyonunu    %10 ‘lu  seviyelere düşürmesii bekleniyor..…Bu da Ekim ve Aralık  Ppk  toplantılarında   ilave faiz  indirim için  marj  olduğuna dair  pozitif  beklenti  yaratıyor..

Faizlerin   genel seviyesi  ve borsa  arasındaki  negatif  korelasyon hepimizin malumu…Diğer bir ifade ile  borsanın dibi  faizin tepesidir diyebiliriz. Bu perspektifle ,geçmişe baktığımızda Bist100 ‘de oluşan Major  Boğa ve Ayı  piyasalarının genelde  faizlerin düşmesi ve  çıkması  ile  başladığını görüyoruz.

Aşağıdaki korelatif  grafikte, pay da  Bist100, payda da  2 yıllık  Gösterge  Faizler   var…Grafiğin yukarı  gitmesi borsanın  çıkması  faizlerin düşmesini(Boğa Piyasası) aşağı gitmesi  ise  faizlerin yükselmesi ve borsanın düşmesi(Ayı Piyasası)  anlamına  geliyor.

Bist100/Gösterge Faiz   Korelatif Grafiği

1  nolu  yerin  yukarı kırılması sonrası   2009 borsa rallisi ,2 nolu  yerin yukarı kırılması sonrası   2012 borsa rallisi yaşanmıştı. 

3 nolu  yerin  aşağı kırılması  ise  Gezi  olayları  sonrasında yaşanan  sert satışa  ,4 nolu yerin  aşağı kırılması ise  Mayıs  2018’ de başlayan  ayı  piyasasına  yolaçmıştı… 

Bu  perspektifle ; 5  nolu  seviye  ile gösterilen  yerin yukarı kırılması   Endekste  benzer  boğa piyasasını gündeme  getirebileceğinden  ,bu olası kırılmayı   takip etmek  faydalı olacaktır..

2009 senesine benzer , 2019  senesinde  de  Borsa  /Faiz  korelatif  grafiğinde  oluşan  ikili  dip orta ve uzun vadeli   borsa  yatırımı   için  uygun seviyelerde  olduğumuza  dair   pozitif  teknik görünüm sergiliyor…

www.grafiknediyor.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)