İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Faiz artıran ama güvercin kalan FED!

15 Haziran 2017, 09:38 - -

FED beklendiği üzere dün faizi artırdı. Faiz arttığında gelişmiş ülkelerde normalde faizli enstrümanların değer yitirmesi para biriminin de değer kazanması beklenir. Dün bunun tam tersi oldu. Amerikan bonoları değer kazandı, dolar ise değer kaybetti. Tüm yorumlar FED'in güvercin olduğu yönündeydi Amerikan Merkez bankası bu işi çok iyi idare ediyor. Faizleri artırırken sanki düşürüyor etkisi yaratıyor.

Piyasa artık ne gelirse gelsin olumlu algılamak için kurgulandı ve mutlaka bir şey bulunuyor. FED faizi artırdı mı, hemen yorumlar gelsin ama bu sene 3 defa artıracak 4 değil. Ekonomik büyüme olacak her şey mükemmel olacak diyerek ralli yapan hisse piyasaları ekonomik büyümenin bir türlü gerçekleşmemesi sonrası bu sefer de likidite var canım alalım moduna geçiyor.

FED ne yaptı ne yapacak? Öncelikle faizi bu sene bir kere daha artıracaklar. Daha da ilginci bilançoyu küçültmeye başlayacaklar. FED planladığı gibi bilançoyu küçültmeye başlarsa 2 sene sonunda yaklaşık 1 trilyon dolar azalacak.

Dün bonoların yanında hisseler de değer kazandı, DOW, SPX rekorlar kırdı.

Piyasalarda mantıklı düşünüp mantıklı hareket etmek veya 1 hafta öncenin mantıklı hareketi ile bir sonraki hafta pozisyon almak sürekli zarar etmekle sonuçlanıyor. Her zaman ve daima beklenenin tersi gerçekleşiyor.

Sanki 1984 romanının içinde yaşıyoruz: Barış savaştır, nefret sevgidir, faiz artışı faiz düşüşüdür, ekonomik durgunluk ekonomik büyümedir vs.

Faizin artacağı belli olan bir ortamda ABD 10 yıllık tahvilleri 3 ayda %4’ün üzerinde nasıl değerleniyor?

Yatırımcının kaderi sürekli yanıltılmak üzerine kurulu. Tüm seviyelerde küçük, büyük, orta, bazen profesyonel fon yöneticisi FED faiz artışına giderken sürekli bono satıyor ve sonrasında zarar ediyor. Vadeli piyasalar yatırımcıların resmen bitirildiği yerler oldu.

Bununla birlikte tüm piyasalar da güllük gülistanlık değil. Son 1-2 haftadır FANG -Facebook-Amazon-Netflix-Google hisseleri ciddi satış baskısı altında:

Bu hisseler küresel borsa artışının çok önemli aktörleri. Son 8 aylık grafiklerine AAPL ekleyerek de bakalım, son düşüş denizde damla gibi kalıyor:

Merkez bankalarına bağımlılık had safhaya ulaştı. Ekonomik sürpriz endeksi (CITIBANK) devamlı negatif hareket ederken SPX uçuyor:

Faiz arttıkça / beklentisi satın alındıkça volatilite çakılmaya devam ediyor. VIX endeksi sene başına göre %30 aşağıda, güç bela %10 üzerine yükseldi:

Merkez bankaları stratejileri volatiliteyi yok etmek hedefine yönelmiş görünüyor.

Piyasalarda beklenti sanırım FED faizi daha sonra düşürmek için artırıyor; bilançoyu küçültecek daha sonra daha da büyütmek için boyutunda!

Bize etkisi oldukça pozitif gerçekleşti, TL 3.50 altına indi ve orada kalıcı olacağı sinyali veriyor. Borsa için etkisi çok fazla olmaz diye düşünüyorum. Dün FED sonrası yükselen piyasalarda bugün vadeli kontratlar yükseliş yönünde hareket etmiyor.

FED’e bakarak, FED yorumcularına bakarak pozisyon almak karlı fırsatların kaçırılmasına yol açıyor. Analistleri can kulağı ile dinlemek, yönlendirme yapmadan sorular sormak ve sonrasında analist beklentilerine göre ters pozisyon almak herhalde son 4-5 yılın en karlı hikayesi olabilirdi! Piyasayı tahmin etmeye çalışmayı zaman zaman hepimiz yapıyoruz ve bundan da bir türlü uzaklaşamıyoruz. Piyasayı tahmin edemeyiz, tahmin etmeye çalışmak da çok doğru değil. Piyasa yönetiliyor, merkez bankalarının hakimiyeti altında resmen bir finansal deneye tabi tutuluyor. Merkez bankalarının yaptığı en önemli şey varlık fiyatları akıl almaz seviyelere yükselterek refah etkisi yaratmak ve moralleri yüksek tutmak üzerine kurulu.

Tüm yapılanların gerçek ekonomiye insan hayatına yansıdığını söylemek ise çok güç. Kafaları da karıştıran bu: Finansal dünya ile gerçek dünya hiç bu kadar birbirinden ayrışmamıştı. Kafası karışan yatırımcının da adresi belli: Vadeli piyasalarda açık yapmak ve varını yoğunu kaybetmek!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)