Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Eylül ayını piyasalar hareketli geçirecek

31 Ağustos 2017, 09:18 - -

Son 20 yılın yarısında yatırım araçları eylül ayını pozitif getiri ile tamamladı. Bu yılın eylül ayında borsa ve altının ışıltısı ağır basıyor.

Paranın rotasını piyasaların trendleri belirliyor. Hareketliliğin olduğu yere akan para, daha çok yatırımcı çekiyor. İstatistiklere bakıldığında, son 20 yıl içerisinde yatırım araçları eylül aylarının yarısında değer kazandı. En güçlü seyir izleyen ise altın oldu. Bu yıl da borsa ve altın yatırımcıların takip ettiği iki önemli yatırım enstrümanı olarak öne çıkıyor. Sabit getirili yatırım enstrümanları içerisinde ise özel sektör tahvilleri diğerlerine göre daha fazla kazandırma potansiyeli taşıyor. Faizlerin yüksek seyri de sabit getirili yatırım enstrümanlarını tercih edenler için önemli bir alternatif.

HİSSE SENETLERİNDE BANKALAR İZLENMELİ  

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi son 20 yılın 11’inde değer kazandı. Bu yılın eylül ayında da kazandırma potansiyeli taşıyor. Hisse senedi yatırımında özellikle banka hisselerinin performansı önemli bir rol oynuyor. Banka sektörü hisseleri borsanın lokomotif sektörlerinden biri. Bu sektörde yer alan hisse senetleri dolar bazında dipten hareket ediyor. Borsa bu eylül ayını yükselerek tamamlayacaksa banka sektör endeksi de ayı yükselerek tamamlayacaktır. Defter değerinin altında olan banka hisseleri takip edilerek banka hisselerinde alternatifler değerlendirilebilir.

BANKA SEKTÖR ENDEKSİ DİPTEN ÇIKIŞTA

Fiyat hareketlerine bakıldığında banka sektör endeksi dolar bazında 7,20 ve 50 haftalık ortalamaların üzerinde hareket ediyor. Bu hareket uzun vadede yükselişi destekliyor.

FİYAT/KAZANÇ ORANINA GÖRE EN UCUZ BANKA HİSSELERİ

Fiyat/kazanç oranı 10 seviyesinin altında olan banka hisseleri fiyat/kazanç oranına göre en ucuz banka hisseleri olarak göze çarpıyor. Vakıflar Bankası,  T. Halk Bankası, Albaraka Türk, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bank., T.S.K.B., Garanti Bankası, Akbank, Denizbank fiyat/kazanç oranına göre en ucuz banka hisseleri.

PİYASA DEĞERİ/DEFTER DEĞERİNE GÖRE EN UCUZ BANKA HİSSELERİ

Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranı 1 seviyesinin altında olan banka hisseleri PD/DD değerine göre ucuz olan hisseler. Albaraka Türk, Şekerbank, Yapı ve Kredi Bank., T. Halk Bankası, Vakıflar Bankası, İş Bankası (C) hisseleri defter değerine göre en ucuz banka hisseleri.

DOLAR KURU SON 20 YILIN 12’SİNDE KAZANDIRDI

Dolar/TL kuru son bir yılın en düşük seviyelerine geriledi. 3,44’lü seviyelere gerileyen dolar/TL düşüşte. Fakat hala halkın elindeki döviz pozisyonu 160 milyar doların üzerinde bulunuyor. Dolar kurunun yükseleceğine dair beklentilerin korunması pozisyonların sürmesine neden oluyor. Fakat dövizde düşüş eğiliminin devam etmesi döviz mevduatlarının da gerilemesine neden olabilir. Bu da 3,40-3,35’li seviyelere doğru gerilemeyi getirebilir.  

ALTIN EYLÜLDE IŞILDIYOR

Fiyat hareketlerinin seyri, altın fiyatlarının eylül ayında yükselişe geçtiğini gösteriyor. Son 18 yılın 12’sinde altın fiyatları eylül ayında hep yükseldi. Altının ons başına fiyatı 1.308 dolar. Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşen balistik füze denemesinin ardından 1.326,04 dolara kadar yükselerek yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyesini gören altın fiyatında yükseliş eğiliminin ilk hedefi 1.500 dolar seviyesinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KEMAL YIMAZ 02 Eylül 2017 10:49

    KALKINMA BANKASI YATIRIM BANKASI OLACAKTIR (MEHMET ŞİMSEK AÇIKLMASIDIR) AYRICA %1 HALKA AÇIKTIR YENİ ARZLAR GELEBİLİR İSTANBULA YAPILACAK FİNANS MERKEZİNİN TEK YETKİLİSİ KALKINMA BANKASI OLACAKTIR - TAKİP EDİLMESİNDE FAYDA VARDIR . YTD DEĞİLDİR

  • Tecrübe01 Eylül 2017 21:54

    Borsa yukselmeye devam eder dolar biraz daha düşer borsada hisseler küçüklere devredilince düşer ancak ona zaman var

  • Erol Göy01 Eylül 2017 21:44

    Aralık sonuna kadar borsamız 150 bini görür ise şaşırmam

  • kenan01 Eylül 2017 20:06

    71 .000 endex den 110.000 endex soluksuz gelmiş borsada hala dip fiyatlarda demek milletin aklı ile alay etmek demektir

  • Hale gül01 Eylül 2017 19:47

    Borsanın alternatifi yok bayanlar baylar.

  • Okie Dokie01 Eylül 2017 16:45

    Ziya kardeşim haklısın. Utanmadan dolar 3.35 olacak demiş. Allah bilir ya kendisi buralarda ucuz dolar topluyor, borsadaki hisselerini yavaştan satıyordur. Bunların yaptığı tam manipülasyon.

  • ziya31 Ağustos 2017 20:29

    Bu para ve piyasa uzmanları her şeyi çok iyi bildiklerine ve üstelik başkalrına da çok iyi akıl verdiklerine göre süper zengin ve çok ta paraları vardır.

  • Okie Dokie31 Ağustos 2017 18:01

    Dolar 3.35-3.40 bandına oturur denmiş. Sene sonunda 3.75 TL olunca utanmadan sıkılmadan hala yorum yazarsınız.